Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: 'Kentsel dönüþüm, rantsal dönüþüm' diyenlere müsaade etmememiz lazým
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Yýlmaz, 10 Ocak Ýdareciler Günü dolayýsýyla Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlenen "Valiler Buluþmasý"nda yaptýðý konuþmada, devlet teþkilatlanýn temeli olan mülki idare sisteminin, köklü bir yönetim geleneðinin uzantýsý olduðunu söyledi.

Valilik kavramýnýn toplumda önemli bir sosyal sermaye niteliði taþýdýðýný belirten Yýlmaz, temsili rolünün yaný sýra valilerin bulunduðu yörede, güven veren ve farklý kesimleri ortak hedefler etrafýnda buluþturan bir yapý olarak kaynaklarý harekete geçirme, millete hizmet etme, ülkenin potansiyelini gerçekleþtirme anlamýnda çok önemli bir konuma sahip olduðunu ifade etti.

Yýlmaz, son 20 yýlda valilik kurumunun çok önemli bir dönüþümden geçtiðini dile getirerek, daha çok hizmet ve vatandaþ odaklý hale geldiðini, kalkýnma ajanslarýnýn bunun iyi bir örneði olduðunu kaydetti.

Rutin iþlerinin dýþýna çýkmayan valilik anlayýþýnýn artýk kabul edilebilir olmadýðýný, valilerin görev yaptýklarý ilin gereklerine göre çeþitli inisiyatifler alabilen, çeþitli fikirler, projeler geliþtirebilen bir konumda bulunduðunu ifade eden Yýlmaz, kalkýnmanýn sadece illeri, þehirleri imar etmekten ibaret olmadýðýný, gönülleri de imar etme sorumluluðunu taþýdýklarýný söyledi.

- "EN BÜYÜK BAÞARILARIMIZDAN BÝRÝ DEVLETLE MÝLLETÝN AYNI YÖNE BAKMASI"

Yýlmaz, son 20 yýlda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, devlet ile milletin ayný yön ve hedeflere baktýðýný vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Tabii ki devlet görevi kendi özelliklerine sahip ama milletten ayrý, millete raðmen bir þeyler yapmaya çalýþan bir devlet anlayýþý deðil, milletle birlikte hedeflere koþan bir devlet anlayýþý. Milletle devlet arasýndaki mesafenin ortadan kaldýrýldýðý, 'milletin devleti' anlayýþýyla hareket eden zihniyetle çalýþan bir yönetim. Bu çok çok kýymetli gerçekten. Aksi takdirde bir ülkenin amaçlarýna ulaþmasý mümkün deðil. Devletle milletin farklý yönlere baktýðý, farklý deðerlerle hareket ettiði bir yerde, bir ülkenin uluslararasý rekabette de hak ettiði yere gelmesi mümkün deðil. Dolayýsýyla en büyük baþarýlarýmýzdan biri devletle milletin ayný yöne bakmasý ayný hedeflere yürümesidir."

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Biz bu millete efendi deðil, hizmetkar olmaya geldik." sözüne atýfta bulunan Yýlmaz, bunun ötesinde bir paye, makam, mevki düþünmenin hiçbir þekilde doðru olmadýðýný, maddi, manevi boyutuyla vatandaþla iç içe, kibirlenmeden, gururlanmadan vatandaþa hizmet için hareket eden valilik anlayýþýnýn çok kýymetli olduðunu ve Türkiye Yüzyýlý'ný bu zihniyetle inþa edeceklerini kaydetti.

Yýlmaz, Türkiye'nin coðrafyasý sebebiyle deprem baþta olmak üzere doðal afet riskleri taþýdýðýný, Türkiye'nin bu risklere karþý mutlaka hazýr olmasý gerektiðini belirterek, þöyle devam etti:

"Bütün toplumsal kesimler olarak bir taraftan depremin, afetin yaralarýný sarmamýz lazým. Diðer taraftan da bir daha benzer afetler yaþamamak adýna ne yapýlmasý gerekiyorsa onlarý yapmamýz lazým. Birincisine kriz yönetimi diyoruz. Ýkincisine risk yönetimi diyoruz. Esas olan riskleri yönetmek. Kriz yaþandýktan sonra yapýlmasý gerekenler elbette yapýlmalý. Türkiye bu konuda da gerçekten dünyada en iyi ülkelerden bir tanesi belki de. Çok iyi tedbirler alýyoruz. Krizlere hýzla müdahale ediyoruz. Ciddi bir kapasite de oluþturmuþ durumdayýz ama asýl olan kriz çýktýktan sonra müdahale deðil, kriz çýkma potansiyeli olan alanlara önceden müdahale edip krizin çýkmasýný engellemektir."

- "KENTSEL DÖNÜÞÜMDE SON 20 YILDA 2 MÝLYONDAN FAZLA BÝNAYI DÖNÜÞTÜRDÜK"

Deprem risklerini azaltmada kentsel dönüþümün önemli konulardan biri olduðuna iþaret eden Yýlmaz, "Kentsel dönüþümde son 20 yýlda 2 milyondan fazla binayý dönüþtürdük. Önemli bir hýzlanma süreci yaþandý bu dönemde. Ama yeter mi? Yetmez. Marmara Bölgesi, riskli bölgelerimiz baþta olmak üzere bu konularý hýzlandýrmak istiyoruz. Bu amaçla da iki önemli inisiyatif aldýk geçtiðimiz aylarda. Birincisi yeni bir baþkanlýk kurduk. Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý. Bunun içinde de üç tane genel müdürlük oluþturduk. Birincisi sadece Marmara Bölgesi'nden sorumlu bir genel müdürlük, ikincisi tüm Türkiye'den sorumlu bir genel müdürlük, üçüncüsü de bu iki genel müdürlüðe finansal kaynak oluþturmaktan sorumlu, kentsel dönüþüme finansal destek vermekten sorumlu bir genel müdürlük. Bu üç genel müdürlüðü bünyesinde barýndýran bir baþkanlýk oluþturduk Cumhurbaþkanlýðý kararýyla. Diðer taraftan yeni bir kanun çýkarttýk. Kentsel Dönüþüm Kanunu, Meclisimiz kabul etti." diye konuþtu.

Yýlmaz, kentsel dönüþümün bu kanunla da artýk eskisinden çok daha kolay hale geldiðini ifade ederek, þu açýklamalarda bulundu:

"Bürokratik birtakým süreçler kýsaltýlmýþ oldu. Daha etkili bir karar alma mekanizmasý oluþturulmuþ oldu. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüþümü ne yapýp edip hýzlandýrmak durumundayýz. 'Kentsel dönüþüm, rantsal dönüþüm' deyip insanýmýzýn canýyla oynayanlara da hiçbir þekilde müsaade etmememiz lazým. Varsa bir yanlýþ her alanda olduðu gibi kentsel dönüþüm alanýnda da noktasal yanlýþ varsa, bir hata varsa elbette onun üstüne hukuk içinde ne gerekiyorsa gidilmeli gereði yapýlmalý. Ama topyekun kentsel dönüþümü karalamaya dönük birtakým ideolojik yaklaþýmlara da hiçbir þekilde prim vermememiz lazým."

Yýlmaz, baþkanlýðýný yaptýðý Baðýmlýlýkla Mücadele Yüksek Kurulu'nu (BMYK) toplayacaklarýný, insana zarar veren her þeye karþý mücadele edeceklerini ve baðýmlýlýk konusunda da valilerin çabasý, desteðini beklediklerini söyledi.

Vatandaþa, týpký eðitim ve saðlýk hizmeti gibi güvenlik hizmeti de vermek durumunda olduklarýný belirten Yýlmaz, güvenlik ve huzurun, ekonomi ve demokrasinin de temeli olduðunu, insan odaklý bir güvenlik anlayýþýyla hareket ettiklerin ifade etti.

- "SÝZLERDEN BEKLEDÝÐÝMÝZ SEÇÝM GÜVENLÝÐÝNÝ, SANDIK GÜVENLÝÐÝNÝ EN ÜST SEVÝYEDE SAÐLAMANIZ"

Cevdet Yýlmaz, Türkiye'nin son 40 yýlda her biri tek baþýna bir ülkeyi istikrarsýzlaþtýrmaya yetecek ölçekteki çok sayýda terör örgütüyle eþ zamanlý bir þekilde mücadele ettiðini belirterek, "Bu böyle her babayiðidin harcý deðil hakikaten. Türkiye Cumhuriyeti bu anlamda çok iyi bir imtihan verdi ve PKK, DAEÞ, FETÖ, irili ufaklý baþka birçok terör örgütüyle eþ zamanlý bir þekilde yurt içinde, dýþýnda mücadele etti ve büyük oranda da baþarýlý oldu." diye konuþtu.

Terörün insanlara ve maddi kaynaklara doðrudan zarar verdiðini, bunun yaný sýra ekonomide alternatif maliyeti de olduðuna iþaret eden Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Terör nedeniyle olmamýþ olan iþlerin olmasý halinde doðabilecek faydadan uzaklaþmamýz bunun getirdiði maliyet. Kullanýlmayan yaylalar, gidemeyen turist, yapýlmayan yatýrým, yapýlmayan ticaret, bütün bunlar aslýnda bir maliyet. Dolayýsýyla asýl büyük ekonomik maliyeti terörün, bu dolaylý maliyeti. Bunun da en büyük acýsýný doðuda, güneydoðuda yaþayan insanýmýz çekti aslýnda. Bu kayýplarý, bu acýlarý yaþadý. Sermaye göç etti, nitelikli insan gitmedi, göç etti. Bu da kalkýnma sürecine büyük bir darbe vurmuþ oldu. Ülke genelinde bir maliyet oluþturdu. Bölgede de daha büyük maliyetler oluþturdu. Þimdi ise tam tersi bir sürece girmiþ durumdayýz."

Yýlmaz, terörle mücadeledeki baþarýnýn yeni teknolojiler ve personelin eðitimiyle ilgili olmasýnýn yaný sýra en etkili unsurlardan birinin il bazýndaki koordinasyon ve farklý kurumlarýn ayný hedefe dönük çalýþmasý, istihbarat yapýsý, kolluk güçleri ve askeriyle bütün unsurlarýn ayný hedefe yönelmesi olduðunu ifade etti.

Yerel seçimlere deðinen Yýlmaz, "Sizlerden beklediðimiz, seçim güvenliðini, sandýk güvenliðini en üst seviyede saðlamanýz ve hiç kimsenin iradesine bir baþkasýnýn müdahale etmesine imkan vermemeniz, herkesin özgür iradesiyle, tercihi neyse sandýða onu net bir þekilde yansýtmasý, bunu da en büyük gayretle, azami titizlikle yapacaðýnýza yürekten inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, seçimlerin ardýndan merkezi idare, yerel idare ve toplumun bütün unsurlarýyla ülkenin kalkýnmaya, geliþmeye devam edeceðini belirterek, valileri kendi illerinin farklý yön ve potansiyellerini analiz edip bunlar üzerinden bir kalkýnma ve geliþme stratejisi oluþturmaya davet etti.

  • kentsel dönüþüm hýzlandýrma
  • rantsal dönüþüm engelleme
  • Google SEO uyumlu etiketler