Yýlmaz, Tunceli'de bir otelde düzenlenen Ýþ Dünyasý ve Kanaat Önderleri Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada amaçlarýnýn insanlara hizmet olduðunu söyledi.
Siyasi anlayýþlarýný eser ve hizmet siyaseti olarak tarif ettiklerini anlatan Yýlmaz, "Benim gördüðüm en önemli þey, insan odaklý bir yaklaþým. Ýnsaný esas alan, insaný merkeze koyan bir anlayýþ. Bu anlamda bizim yönetim anlayýþýmýz budur. Ýnsaný yaþatmak, taleplerine ve beklentilerine karþýlýk vermek. Bunu yaptýðýnýz zaman zaten insanlarýn mutlu, huzurlu bir ortam içinde yaþamlarýný sürdürmelerini saðlýyorsunuz. Dolayýsýyla bizim amacýmýz bu." diye konuþtu.
Yýlmaz, AK Parti kurulduðundan bu yana hep bölgesel milliyetçiliðe karþý olduklarýný söylediklerini anlattý.
"Doðuda ne varsa batýda, kuzeyde ne varsa güneyde de olsun." dediklerini ifade eden Yýlmaz, þunlarý dile getirdi:
"81 vilayetimizde belli standartta, eþit standartta hizmetler olsun. Yüzde 100 eþitlik olmayabilir ama dengeli bir geliþme olsun. Bu anlayýþla hareket ettik, doðuya ve güneydoðuya gerçekten önemli yatýrýmlar yaptýk. Kim ne derse desin, üniversitelerden yollara, kýrsal alandaki hizmetlerden hastanelere, okullara varýncaya kadar birçok alanda hizmetler yaptýk. Tabii fiziki hizmetler iþin bir tarafý, gerekli ama yeterli deðil."
Ýnsanlarýn demokrasiyi, temel hak ve hürriyetler ile kimliklerini rahat þekilde yaþayabilmeleri gerektiðini vurgulayan Yýlmaz, son 20 yýlda oldukça önemli, cesur adýmlar atýldýðýný söyledi.
"Ýnsanlarýn ana dillerini rahatça konuþabilmeleri, kullanabilmeleri noktasýnda, mezheplerini, inançlarýný rahatça ifade edebilmeleri noktasýnda önemli geliþmeler saðlandý." ifadesini kullanan Yýlmaz, þöyle devam etti:
"Tabii ki bu tür konular, demokratik standartlar her zaman daha da geliþime açýktýr. Demokrasi dediðimiz þey, bir yerde hemen biten bir þey deðildir, bir süreçtir. Ýnsanlar konuþurlar, meselelerini tartýþýrlar, demokratik ortam içinde farklý çözümler her zaman ortaya koyarlar. Bu konularda da hiç kimsenin aracýlýðýna ihtiyaç duymadýðýmýzý, özellikle bu tür kimlikleri istismar etmeye çalýþan terör örgütlerine hiçbir ihtiyacýmýzýn olmadýðýný da vurgulamak isterim. Biz, vatandaþýmýzla bire bir otururuz. Vatandaþýmýzýn sorunu bizim sorunumuzdur. Neyse yaþadýðý sorun, sýkýntý doðrudan konuþuruz."
Yýlmaz, önemli adýmlar attýklarýný ve bunlarý devam ettireceklerini vurguladý.
Doðu ile batý arasýndaki farkýn azalmasý için gayret ettiklerini anlatan Yýlmaz, "Ýki þeyi ayný anda yapmaya çalýþtýk. Bir, yýllarýn ihmali vardý o ihmalleri gidermek. Ýki, bugünün ihtiyaçlarýna cevap verme. Bazý vilayetlerimizde belki geçmiþin ihmalleriyle o kadar uðraþmak zorunda deðilsiniz, zaten belli bir altyapý var. Onun üstüne yapýyorsunuz." ifadelerini kullandý.
Yýlmaz, ayrým yapmadan herkese hizmet ettiklerini dile getirerek, "Ama doðuda, güneydoðuda özellikle de terör nedeniyle, 30-40 yýl süren belli hizmetlerin gitmemesi nedeniyle hem geçmiþin ihmallerini gidermeye hem de bugünün ihtiyaçlarýna cevap vermeye çalýþtýk." dedi.
"Bize oy verene hizmet ederiz, vermeyene hizmet etmeyelim" gibi bir anlayýþlarýnýn kesinlikle olmadýðýna dikkati çeken Yýlmaz, "Bize oy versin, vermesin tüm vatandaþlarýmýz bizim vatandaþýmýzdýr ve hepsine de hizmet etmeye çalýþtýk. Elimizden geldiðince, gücümüz yettiðince bunu yaptýk. Bu anlamda Tunceli'de de önemli hizmetlere imza attýk." þeklinde konuþtu.
Bölgenin afet bölgesi olduðunu hatýrlatan Yýlmaz, geçen yýl tarihin en büyük afetinin yaþandýðýný söyledi.
Bingöl, Tunceli ve Erzincan'ýn da deprem riskiyle karþý karþýya olan bölgelerde yer aldýðýna iþaret eden Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Dolayýsýyla afet yaþandýktan sonra deðil de olmadan önce riskleri tespit edip bu riskleri azaltmak temel yaklaþým olmalý. Ekonomik olarak da en doðrusu bu. Uluslararasý bilim adamlarýnýn da söylediði afet öncesi harcadýðýnýz bir lira, afet sonrasý yedi liraya karþýlýk geliyor. Dolayýsýyla hem ekonomik olarak hem insani olarak her bakýmdan bu çok anlamlý afet öncesi bizim tedbirlerimizi arttýrmamýz gerekiyor. Bu çerçevede yapý stokumuzun kalitesinin arttýrýlmasý önemli. Huzurunuzda sayýn valimize teþekkür ediyorum. Geçmiþte belki belediyelerin yapmasý gerekirdi ama yapmamýþlar. Olsun, biz yine eksikleri tamamlayalým. Çok kýymetli bir çalýþma gerçekten. Hangi bölgede ne tür bir risk var, afet açýsýndan bunu ortaya çýkaran bir çalýþma. Bu, hepimizin destek olmasý gereken bir süreç. Saðlýklý yapýlaþmanýn ilk þartý saðlýklý zeminde bina yapmaktýr."
"Önce zemini saðlýklý seçeceksiniz ki Allah korusun, yarýn bir afet yaþayýp canlarýmýzý kaybetmeyelim. Dolayýsýyla güzel bir çalýþma yürütülüyor." diyen Yýlmaz, gelecek süreçte özellikle kentsel dönüþüm, riskli yapýlarýn dönüþümü noktasýnda birlikte çalýþmaya hazýr olduklarýný vurguladý.
Yýlmaz, Tunceli'de bir otelde düzenlenen Ýþ Dünyasý ve Kanaat Önderleri Toplantýsý'nda, Tunceli'ye birçok alanda hizmetler yaptýklarýný söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlýðý bünyesinde kurulan Alevi Bektaþi Kültür ve Cemevi Baþkanlýðýnýn kurulmasýnýn da önemli olduðunu bildiren Yýlmaz, "Önemli ve güzel bir adým gerçekten. Özellikle bu cemevlerinin ilk defa bir yasa içinde, cemevi kavramý bu þekilde geçmiþ oldu, yasal bir statüye kavuþmuþ oldu. Ýmarýnýn yapýlmasýndan tutun, bakým onarým destek, cemevi yapýmýna destek gibi hususlarý içeren önemli bir düzenleme yapýldý."
Yýlmaz, 2024'te baþkanlýða 170 milyon lira ödenek koyduklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:
"Bunu zaman içinde çok daha arttýrarak cemevlerimizin bu anlamda bakým ve belli ihtiyaçlarý için bunlar kullanýlacak. Sizlerin fikirleriyle, görüþleriyle bunlar daha da iyiye gidecek. Bu tür yapýlar önemli bir tecrübedir. Bu tecrübeyi bir görmek lazým. Baþtan önünü önyargýlý kapatmamak lazým, uygulamalarýný görmek lazým. Neleri yapabildiðini, yapamadýðýný, nereye kadar yapabildiðini bir tecrübeyle görmek lazým, ondan sonra varsa eksikleriniz tekrar konuþulur, tartýþýlýr, baþka birtakým ilaveler yapýlýr. Baþka birtakým yine Alevi toplumun üzerinde uzlaþtýðý birtakým hususlarda adýmlar atýlýr. Bunlara hiçbir zaman kapalý olmadýðýmýzý buradan ifade etmek isterim. Ama yeni yapýlan bir þeyin hemen önünü kesmek de doðru bir yaklaþým deðil bana göre. Bir görmek lazým. Ne yapýyor, ne nereye kadar yapabiliyor, ne kadar sorun çözülüyor. Bunlarý gördükten sonra tekrar oturulur, üzerinde yeniden elbette konuþulur."
Herkesin kimliðini özgür bir þekilde, demokratik hukuk devleti içinde yaþamasý gerektiðini, hiç kimsenin de kimlik siyaseti yapýp insanlarý birbirleriyle de çatýþtýrmamasý gerektiðini vurgulayan Yýlmaz, "Biz çok tabularý yýktýk. Ýnsanlarýn ana dili, mezhepleri, baþörtüsü konusunda her konuda. Kimin hangi problemi varsa üzerine gittik. Herkesin kimliðine biz sonuna kadar saygýlýyýz ama kimlik siyasetine de karþýyýz. Kimliklerin istismar edilmesine, siyasete araç haline getirilmesine de karþýyýz. Kimlikler baþýmýzýn tacý. Hiç kimse de kimseyi kendisine benzetmeye çalýþmasýn." ifadelerini kullandý.
Birlik ve beraberliðin önemine iþaret eden Yýlmaz, "Ýnsanýmýzýn huzurunu, ülkemizin huzurunu, birliðini, beraberliðini de hiç kimse bu kavramlar üzerinden bozmaya çalýþmasýn. Bizim derdimiz budur. Biz bütün farklýlýklarýmýzla biriz, beraberiz. O kadar çok ortak yönümüz var ki, o kadar çok ortak zeminimiz var ki, biraz da farklýlýðýmýz olsun yani. Farklýlýklar da güzelliktir, renkliliktir. O ortaklýðýmýzý da yaþayalým. O farklýlýklarýmýzý da yaþayalým." diye konuþtu.
Hizmetlerine devam edeceklerini, Türkiye Yüzyýlý'nda ülkeyi çok daha iyi noktalara ulaþtýracaklarýný dile getiren Yýlmaz, sadece metropollerle, büyük þehirlerle geliþmenin olmayacaðýný, 81 ilde milleti daha üst noktalara taþýyacaklarýný anlattý.
Yerel seçimlerin önemine deðinen Yýlmaz, þöyle devam etti:
"Mayýs ayýnda ülkemiz genel seçimlerini demokratik bir olgunluk içinde gayet güzel, dünyaya da örnek olacak þekilde yaptý. O dönemde bir sürü tezgilat yapanlar oldu ama milletimiz olgunluðuyla, demokratik olgunluðuyla sandýða gitti, görevini yaptý. Kimi tercih ediyorsa ortaya koydu. Yerel seçimler de ayný olacak. Genel seçimler ideolojik, siyasi tartýþmalarýn daha yoðun yaþandýðý, ülke yönetimi ve genel politikalarla ilgili seçimler. Yerel seçimler ise bana göre, siyasi tartýþmalarýn en az olmasý gereken, daha hizmet odaklý, daha yerel meseleler odaklý ele alýnmasý gereken seçimler. Bu anlamda yerel seçimlere biz gerçek belediyecilik diyoruz."
Yýlmaz, belediyeyi kanunda kuruluþ amacýna uygun çalýþtýrmak gerektiðini çünkü belediyenin amaçlarýnýn belli olduðunu söyledi.
Bir belediyenin amacýnýn o ilin mahalli, müþterek ihtiyaçlarýný karþýlamak, hizmetlerini yapmak olduðunu dile getiren Yýlmaz, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bir belediye baþkaný bunu yapmak yerine algý belediyeciliði yapýyorsa, kendi kiþisel þaný için þöhreti için çalýþýyorsa gerçek belediyecilik yapmýyor demektir. Kusura bakmasýn. Kim olursa olsun. Hangi partiden olursa olsun. Biz buna gerçek belediyecilik diyemeyiz. Algý belediyeciliðidir. Bu reklam þan, þöhret belediyeciliðidir. Biz bunu istemiyoruz. Gerçek belediyecilik olsun diyoruz. Ýkincisi belediyeler ideolojik yerler deðil, hizmet yerleridir. Belediyeler birtakým kaba ideolojilerin, katý yaklaþýmlarýn enstrümaný, aracý olarak kullanýlacak kurumlar olarak da görülmemeli. Belediyeler vatandaþa hizmet edecek kurumlar olarak görülmeli ve bu çerçevede biz inanýyoruz ki bu eser ve hizmet siyaseti belediyelere egemen olmalý ve bunun için de elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceðiz. Eðer halkýmýz vatandaþýmýz bizden yana tercihini kullanýrsa biz de bu gerçek belediyecilik anlayýþý içinde her türlü çalýþmayý yapacaðýmýzý buradan size özellikle ifade etmek istiyorum."
Konuþmasýnýn sonunda AK Parti Tunceli Belediye Baþkan adayý Erkan Eroðlu'na destek isteyerek baþarýlar dileyen Yýlmaz, basýna kapalý kýsýmda katýlýmcýlarla görüþtü.