Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz, kütüphanelerin önemine dikkat çekti
ABONE OL

Yýlmaz, Tunceli programlarý kapsamýnda Moðultay Mahallesi'ndeki Hüseyin Güntaþ Kütüphanesi ve Konferans Salonu'nun açýlýþ programýna katýldý.

Çocuklar tarafýndan kütüphane binasý bahçesinde çiçekle karþýlanan Yýlmaz, halk oyunlarý gösterisini izledi.

Yýlmaz, açýlýþ töreninde yaptýðý konuþmada, kentte bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduðunu söyledi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn selamlarýný ileten Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Tuncelili iþ adamýmýz deðerli hemþehrimiz Kazým Güntaþ ve ailesi, merhum babalarý Hüseyin Güntaþ'ýn adýný yaþatmak için bu kýymetli esere vesile oldular. Gerçekten bu bölgemizin insaný çok giriþimci ve birçok alanda çok büyük baþarýlar elde ediyor. Dünyanýn birçok yerinde Tuncelili hemþehrilerimiz var. Türkiye'nin birçok bölgesinde ve onlara da buradan selam gönderiyoruz. Onlar aslýnda ayný zamanda bu bölgenin en deðerli varlýklarý bana göre. Tunceli dýþýnda yaþayan Tuncelilileri bir varlýk olarak görmek lazým. Onlarla Tunceli'nin iliþkisinin güçlenmesi çok çok kýymetli. Bu açýdan Kazým Bey'lerin aile olarak doðduklarý bu topraklara vefa borçlarýný yerine getirmelerini takdirle karþýladýðýmýzý ve teþekkür ettiðimizi belirtmek istiyorum. Herhalde bir evladýn annesine ve babasýna yapabileceði en güzel þeylerden biri. Ýþte böyle bilgiye, bilime ve insanlarýn yetiþmesine katkýda bulunmak diye düþünüyorum. Bizim inancýmýza göre bir insan vefat ettikten sonra amel defteri kapanýr ama çocuklarý hayýrlý iþler yaparlarsa, hayýrlý eserler ortaya koyarlarsa o defter açýk kalmaya devam eder. Oradan ölmüþlerimize de bu anlamda rahmet dileklerimizi tekrar gönderiyoruz."

Yýlmaz, Hüseyin Güntaþ Kütüphanesi içerisinde 335 kiþilik konferans salonu, kadýn çalýþma alaný, biliþim odasý, sessiz okuma salonu ve serbest çalýþma alanlarýnýn bulunduðunu bildirdi.

Kütüphanenin tüm Tunceli halkýna hizmet edeceðini ifade eden Yýlmaz, "Tunceli'nin yerel kültürel zenginliðini yansýtacak kitaplarla kitap sayýsýnýn zamanla daha da artacaðýna inanýyor, istifade edenin çok olmasýný diliyorum. Bu vesileyle bir çaðrýda da bulunalým. Kitap baðýþlamak isteyenler için de bir adres olsun burasý. Deðiþik çevrelerden inþallah buraya kýymetli kitaplar baðýþlanýr. Ben de bakacaðým kendi kütüphanemden bazý kitaplarý buraya göndereceðim inþallah." dedi.

Yýlmaz, kalkýnmanýn bir bütün olduðuna inandýklarýný vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Biz altyapýsýyla, üstyapýsýyla, kalkýnmaya önem verirken beþeri kalkýnmayý asla ihmal etmiyoruz. Çünkü kalkýnmanýn özünde insan var. Niye yapýyoruz biz bu yollarý, okullarý, hastaneleri, altyapýlarý? Ekonomiyi niye büyütüyoruz? Ýnsan için. Bunlarý yapmamýzýn en temel unsuru, aracý da yine insan. Yani kalkýnmanýn amacý da en temel taþýyýcýsý da insan. Dolayýsýyla insan odaklý yaklaþýyoruz. Ülkemizin her yöresinde yükselttiðimiz üniversiteler, teknokentler, araþtýrma merkezleri ve kütüphaneler insani geliþmiþliðe verdiðimiz önemin en güzel göstergeleridir. Yunus Emre'nin ifadesiyle 'Ýlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktýr.' demiþ. Ýlimlerin en üstünü de insanýn kendi nefsini, kendini bilmesidir. Böyle insanlardan olmayý temenni ediyoruz."

Yýlmaz, Cumhuriyet'in 100. yýlýný 100 yeni kütüphaneyle karþýladýklarýný ve kütüphanelerin sadece kitaplarýn depolandýðý sessiz okuma alanlarýnýn bulunduðu mekanlar olmaktan çýktýðýný belirtti.

Yaþayan kütüphanelere inandýklarýný anlatan Yýlmaz, "Kütüphaneler ayný zamanda etkinliklerin yapýldýðý, insanlarýn bir araya geldiði çeþitli konularda çalýþtaylar olsun, baþka etkinlikler olsun, çeþitli etkinliklerle yaþayan alanlar, böyle bakýyoruz kütüphanelere. Yedi yirmi dört çalýþmasý gereken yerler, ýþýklarý sönmemesi gereken yerler gerçekten kütüphaneler. Günün her saatinde insanlarýn gelip istifade edeceði alanlar olarak bakýyoruz." ifadelerini kullandý.

Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde ülkenin en büyük kütüphanesini inþa ettiklerine dikkati çeken Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Oraya da bekleriz inþallah. Buradan da ziyaretçiler ve Sayýn Valimiz organize edebilir. Gençler geldiði zaman oralarý gezdiririz inþallah. O kütüphanede gerçekten muhteþem bir kütüphane. Ýçinde çok çeþitli etkinliklerin yapýldýðý ülkemizin medarý iftiharý kütüphanelerin baþýnda geliyor. Yine Ýstanbul'da Rami Kýþlasý'ný yaptýk biliyorsunuz. O da gerçekten apayrý bir güzellik eser oldu. Gidenlerin gezmelerini tavsiye ediyoruz."

Kentin artýk huzur ve güven ortamýna kavuþtuðunu belirten Yýlmaz, þöyle konuþtu:

"Ben her zaman söylüyorum. Siyaset ayrý, herkesin kendi siyasi bakýþý, görüþü, tercihi olabilir. Ama terör bütün insanlýðýn düþmanýdýr, hangi siyasi anlayýþtan olursa olsun herkesin düþmanýdýr. Terör demokrasiye de kalkýnmaya da en büyük zararý verir. Terörün olduðu yerde ne temel hak ve özgürlüklerinizi yaþayabilirsiniz ne de o yöre kalkýnabilir, geliþebilir. Terör nasýl en büyük zararý bu bölgeye verdiyse terörün olmadýðý ortamda da en büyük faydayý yine bu bölge görecektir. Potansiyelini açýða çýkarýp her geçen yýl inþallah daha ilerilere gidecektir. Bundan da hiçbir kuþkum yok. Halkýmýzýn elinde, çocuklarýmýzýn elinde silahlar deðil, kitaplar olmalý. Ýnsanlar birbirleriyle þiddet yoluyla deðil, konuþarak, medeni bir þekilde tartýþarak, ne varsa söyleyecekleri söylemeliler. Ýþte bu anlamda bilgi, insanýn yetiþmesi her þeyin anahtarý. Ýnsan her þeyin özü anahtarý."

Tunceli'de Alevi kültürünün hakim olduðunu dile getiren Yýlmaz, "Aleviliðin özünde de bana göre insan var. Bizim dinimizin özünde de hepimizin inandýðý Ýslam'ýn özünde de bu var. Ne diyoruz? Ýnsan eþrefi mahlukat diyoruz. Yani yaratýlmýþ olanlarýn en þereflisi, en yücesi. Dolayýsýyla insana hizmet eden, insaný bilgilendiren her þey çok çok kýymetli ve kutsal." ifadelerini kullandý.

"KÝTAP GERÇEKTEN ÇOK ÝYÝ BÝR DOST"

Yýlmaz, kitap okumanýn insana farklý þeyler kattýðýný belirterek, "Tabii ki modern bir dünyadayýz. Her türlü teknolojik imkaný da kullanacaðýz, yanlýþ anlamayýn. Onlara da dediðimiz bir þey yok. Ama kitap okumayý da ihmal etmeyelim. Burada gençlerimiz, çocuklarýmýz var. Özellikle bir abileri olarak tavsiye ediyorum. Kitap gerçekten çok iyi bir dost. Sizi zenginleþtiren, size farklý dünyalar açan bir alem. Dolayýsýyla kitaplarla iliþkilerimizi de kütüphaneler vesilesiyle ve baþka vesilelerle devam ettirmemiz gerekiyor." dedi.

Son 20 yýlda birçok yörenin eksikliklerini ve geçmiþ ihmallerini gidermeye çalýþtýklarýný anlatan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Cumhuriyetimiz 100. yýlýný geride býraktý, yeni bir yüzyýla girdik. Biz buna Türkiye Yüzyýlý diyoruz. Türkiye Yüzyýlý doðusuyla batýsýyla, kuzeyiyle güneyiyle 81 vilayetiyle, 85 milyonun yüzyýlý olacaktýr. Bu herhangi bir partinin, herhangi bir kesimin deðil, tüm milletimizin ve tüm toplumun yüzyýlýdýr. Ve herkesin de katkýsýyla katýlýmýyla oluþacak bir yüzyýldýr. Ýnþallah Tunceli'den de bölgemizden de büyük katkýlar ve önemli katkýlarý göreceðiz. Kütüphanelerimizde hikmete kulak veren, ilmin denizinde yüzen ve yepyeni eserler ortaya çýkaran araþtýrmacýlara ve kitap dostlarýna özellikle zihin açýklýðý diliyorum. Bugün burada bizi dinleyen bazý çocuklarýmýz, gençlerimiz bu kitaplarla yetiþip ailelerine, Tunceli'ye, içinden çýktýklarý yöreye, milletimize, ülkemize ve tüm insanlýða inþallah yeni deðerler katacaklar, faydalar saðlayacaklar ona da yürekten inanýyoruz."

Konuþmalarýn ardýndan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz ve beraberindekiler, kurdele keserek kütüphane binasýný hizmete açtý, içinde incelemelerde bulundu.

Programa, Vali Bülent Tekbýyýkoðlu, Ýl Jandarma Komutaný Tümgeneral Nuh Köroðlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Ýl Emniyet Müdürü Hakan Duman, AK Parti Tunceli Ýl Baþkaný Bülent Süner, vali yardýmcýlarý, kaymakamlar, kurum müdürleri, öðretmenler, öðrenciler ve vatandaþlar katýldý.