Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Rezervlerimizdeki artýþ dezenflasyon sürecine katký saðlayacak
ABONE OL

Yýlmaz, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda, yabancý yatýrýmcýnýn programlarýna duyduðu güvenle birlikte, ülkeye sermaye giriþlerinin artarak devam ettiðini bildirdi.

Bunun bir sonucu olarak, geçen yýl seçim öncesinde 700 puaný aþan CDS risk priminin de düþmeye devam ettiðini, 4 yýlýn ardýndan risk priminin 270 puan düzeyiyle en düþük seviyede gerçekleþtiðini vurgulayan Yýlmaz, yurt dýþý yatýrýmcýnýn 10 Mayýs haftasýnda Türk tahvillerindeki rekor seviyedeki alýmýyla birlikte, hisse senedi ve tahvil piyasasý aracýlýðýyla ülkeye yurt dýþýndan gelen döviz miktarýnýn 22 Mart-10 Mayýs 2024 döneminde nette yaklaþýk 6,4 milyar dolar seviyesine ulaþtýðýný belirtti.

Yýlmaz, sermaye giriþlerinin artmasýyla rezervlerin de güçlenmeye devam ettiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"TCMB brüt rezervlerindeki artýþ 10 Mayýs haftasýnda bir önceki haftaya göre 7,5 milyar dolara ulaþmýþ, böylelikle son 3 yýl içindeki en yüksek haftalýk rezerv artýþý kaydedilmiþtir. Böylece 31 Mart yerel seçim sürecinden bu yana, Merkez Bankamýzýn döviz alýmý ve döviz kazandýrýcý iþlemler sonucunda SWAP hariç net rezervlerinde 42 milyar dolarlýk artýþ olmuþtur. Rezervlerimizdeki artýþ ve artan yabancý sermaye giriþleri, tesis etmekte kararlý olduðumuz dezenflasyon sürecine önemli bir katký saðlayacaktýr. Kararlýlýkla uyguladýðýmýz programýmýzýn etkilerini hem reel sektörde hem finansal piyasalarda görmeye devam edeceðiz."