Kentteki temaslarý kapsamýnda Bingöl Üniversitesi yerleþkesinde düzenlenen Akademik Yýl Açýlýþ Töreni'ne katýlan Yýlmaz, burada yaptýðý konuþmada, yeni akademik yýlýn öðrencisiyle, akademisyeniyle, idarecisiyle üniversitenin tüm mensuplarýna hayýrlý olmasýný diledi.
TUSAÞ'a yönelik terör saldýrýsýnda hayatýný kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralýlara þifa dileðinde bulunan Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Bu yaþananlar bizi yolumuzdan alýkoymayacak, tam aksine daha fazla azimle, daha fazla kararlýlýkla çalýþmamýza, daha çok üretmemize vesile olacak. Ondan hiç kimsenin þüphesi olmasýn. Milli birliðimize, kardeþliðimize kasteden bu terör odaklarýna ve onlarýn arkasýndaki karanlýk yapýlara en güzel cevabý birliðimizi, kardeþliðimizi daha fazla yücelterek ve daha fazla çalýþarak, ter dökerek vereceðiz, vermeye devam edeceðiz."
"YÜKSEKÖÐRETÝM KURUMU SAYISINI BUGÜN 209'A ÇIKARDIK"
Üniversitelerin bir toplumun yarýnlarýný inþa eden ilim ve irfan kurumlarý olduðunu kaydeden Yýlmaz, yükseköðretimin üzerinde her zaman hassasiyetle durduklarýný ve en çok yatýrým yaptýklarý alanlarýn baþýnda geldiðini belirtti.
Yýlmaz, 2025 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde de eðitimi yine en öncelikli mesele olarak gördüklerini anlattý.
Merkezi yönetim bütçesinden 2002'de yalnýzca yüzde 9,4 seviyesinde pay alan eðitime 2025'te yüzde 14,8 ile bütçeden en büyük payý ayýrdýklarýný bildiren Yýlmaz, üniversiteleri doðudan batýya yaygýnlaþtýrarak yükseköðretimde ihtisaslaþmayý ve güçlü akademik performansý teþvik ettiklerini kaydetti.
Yýlmaz, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"2002'de 76 olan yüksek öðretim kurumu sayýsýný bugün 209'a çýkardýk ve öðrenci sayýsý bu süreçte 7 milyonu aþmýþ durumda. Þu anda ülkemizde 7 milyonu aþkýn üniversite öðrencisi var. Yatýrýmlar sayesinde üniversitelerimizin yaygýnlaþmasýyla birlikte okullaþma oranlarýnda da önemli artýþ saðlandý. 2003'te yüzde 15 olan yükseköðretimde okullaþma oraný, bugün yüzde 50'ye ulaþtý. Özellikle bu noktada kadýnlarýn, genç kýzlarýn yükseköðretimdeki okullaþma oranýnýn yüzde 14'ten yüzde 51'e çýktýðýný iftiharla ifade etmek isterim. Göreve geldiðimizde yaklaþýk 64 bin olan öðretim elemaný sayýsýný 185 bine çýkararak Türkiye'yi öðretim elemaný sayýsý bakýmýndan OECD ülkeleri arasýnda 8. sýraya taþýdýk. Bu sayýsal artýþ bilimsel çalýþmalara da yansýdý. Ülkemizi bilimsel yayýnlar bakýmýndan dünya sýralamasýnda 29. sýradan 17. sýraya yükselttik. Ýnþallah ilk 10 ülke arasýna girdiðimiz günleri de hep birlikte göreceðiz."
Yurt kapasitesinde de büyük artýþlar yaptýklarýný, iktidara geldiklerinde 182 bin olan yatak kapasitesini 993 bine ulaþtýrdýklarýný anlatan Yýlmaz, yurtlardaki kaliteyi artýrdýklarýný, yurtlarýn çok konforlu olduðunu vurguladý.
Baþvuran tüm öðrencilere burs ya da kredi desteði vererek ekonomik açýdan da gençlerin yanýnda olduklarýný dile getiren Yýlmaz, dünyada yükseköðrenimde parasýz eðitim veren nadir ülkelerden birinin Türkiye olduðuna iþaret etti.
Yükseköðretim kurumlarýnýn, bulunduklarý þehrin ve bölgenin ihtiyaçlarýna göre çeþitli alanlarda bölgesel kalkýnmaya katký sunduðunu ifade eden Yýlmaz, birbirinin kopyasý deðil, farklýlaþan üniversiteler istediklerini bildirdi.
"YENÝ BAZI MESLEKLER ORTAYA ÇIKACAK"
Ýþ dünyasýyla, yerel yönetimlerle, tarým kesimiyle, bütün toplumsal kesimlerle üniversitelerin baðlarýný geliþtirmeleri gerektiðini söyleyen Yýlmaz, þu ifadeleri kullandý:
"Bunu yapan üniversiteler hem kendilerini daha çok geliþtirirler hem de çevrelerine daha büyük fayda üretirler. Ayrýca iþ gücünü gerekli niteliklerle donatarak eðitim ve beceri geliþtirme fýrsatlarý sunan üniversiteler istihdam edilebilirliði artýrýr ve ekonomik büyümeyi destekler. Burada verilen eðitim, gençlerimize gelecekte kolay iþ bulmalarýný saðlayýcý nitelikte olmalý. Öyle beceriler ve yetenekler kazandýrmalýyýz ki gençlerimize, yarýn mezun olduklarýnda kolayca iþ bulabilmeleri mümkün olmalý. Bu da neyle olur? Ekonominin ihtiyaçlarýný iyi analiz ederek. Sadece bugünün ihtiyaçlarýný deðil, geleceðin ihtiyaçlarýný da iyi analiz ederek baþarýlýr. 5 sene sonra bugünkü mesleklerin bir kýsmý kalmayacak. Mevcut meslekler dönüþecek, yeni bazý meslekler ortaya çýkacak. Bunlarý þimdiden görüp çocuklarýmýzý bu geleceðe dönük yetiþtirmemiz, hazýrlamamýz gerekiyor."
Yýlmaz, üniversitelerin yerel yönetimlerle ve iþletmelerle iþbirliði yaparak bölgesel sorunlara çözüm ürettiðini, iþ fýrsatlarý oluþturduðunu ve sürdürülebilir kalkýnmayý teþvik ettiðini, böylece bulunduklarý topluluklarýn ekonomik yapýsýný güçlendirdiðini belirtti.
Bingöl Üniversitesinin bu açýdan güzel bir örnek olduðunu dile getiren Yýlmaz, üniversitenin kýsa süre içinde markalaþarak sadece Bingöl'e deðil, çevre illere de deðer katan bir seviyeye ulaþmayý baþardýðýna dikkati çekti.
Bingöl Üniversitesi Geliþtirme Vakfýnýn kurucu heyetinde yer alarak bu büyük ailenin parçasý olmaktan gurur duyduðunu kaydeden Yýlmaz, Vakfýn, üniversitenin fiziki yapýsýný geliþtirmenin yaný sýra öðrencilere destek olmak, bilginin yaygýnlaþmasýný saðlamak ve akademik çalýþmalarý teþvik etmek gibi önemli amaçlara hizmet ettiðini bildirdi.
Bingöl Üniversitesinin akademik yapýsý ve çalýþmalarý hakkýnda bilgi veren Yýlmaz, öðrencilere de çeþitli tavsiyelerde bulundu.
"ÜNÝVERSÝTEMÝZ KENDÝNÝ BU ALANDA FARKLILAÞTIRDI"Yýlmaz, Bingöl Üniversitesinin pilot üniversitelerden biri olduðunu anýmsatarak, konuþmasýný þöyle tamamladý:
"Tarým ve havza bazlý kalkýnma alanýnda ve özellikle de Bingöl balý konusunda özel destekler verdik üniversitemize. Böylece üniversitemiz kendini bu alanda farklýlaþtýrdý. Türkiye'de en yetkin üniversitelerden biri haline geldi. Akademik personeliyle, çalýþmalarýyla, laboratuvarlarýyla, geliþtirdiði ürünlerle, araþtýrmalarla bu konuda hakikaten farklý bir þekilde kendisini konumlandýrdý. Türkiye'de ilk ve tek olan arý ve arý ürünleri yüksek lisans ve doktora programlarýyla üniversitemiz bu alanda uzmanlar yetiþtirmektedir. Türkiye'den Avrupa Birliði coðrafi iþaret tescil belgesi alan ilk tescilli bal, Bingöl balý oldu. Bu çalýþmalar sayesinde. Dolayýsýyla hem Türkiye hem Avrupa Birliði çerçevesinde coðrafi iþareti olan bir ürüne sahip oldu ilimiz. Ayrýca Türkiye'deki en fazla yeþil alana sahip 5 üniversite arasýnda yer alýyoruz. Þehrimizin bu eþsiz doðasýný kampüsümüze de taþýmýþ durumdayýz. Üniversitenin iyi bir eðitim vermesi, iyi bir araþtýrma ortamý oluþturmasý ve içinde bulunduðu topluma fayda üretmesi, o toplumun sorunlarýna odaklanýp onlarý çözecek þekilde bilgiyi kullanmasý lazým. Çok nitelikli bir kadromuz var. Ama kusura bakmayýn, eðer çevrenize bu kadro, bu niteliklerini yansýtamýyorsa bir anlam ifade etmiyor. Vatandaþlarýmýzýn vergileriyle, fedakarlýklarýyla üniversitelerimize çok ciddi yatýrýmlar yaptýk. Þimdi üniversitelerden karþýlýðýný bekliyoruz. Toplumsal fayda olarak bu yatýrýmlarýn karþýlýðýný hem her bir ilimiz hem de ülkemiz için bekliyoruz. Ýnanýyorum ki Bingöl Üniversitesi yeni nesil bir üniversite olarak, açýk bir zihinle toplumun tüm kesimleriyle baðlar kurarak bu alanda da öncü üniversitelerimizden biri olmayý sürdürecektir."
Törende, Vali Ahmet Hamdi Usta ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik de birer konuþma yaptý.
Programa, AK Parti Bingöl milletvekilleri Feyzi Berdibek, Zeki Korkutata, Belediye Baþkaný Erdal Arýkan, akademisyenler ve öðrenciler katýldý.