Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun: Ýsrail'in yüzlerce yalanýný ifþa ettik
ABONE OL

Altun, "Birlikte Geliþmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler" temasýyla Hilton Ýstanbul Bomonti Hotel & Conference Center'da bu yýl 7'ncisi gerçekleþtirilen "TRT World Forum 2023"ün açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, forumun bu yýl "Birlikte Geliþmek" temasýyla hayata geçtiðini söyledi.

Dünya toplumlarýnýn bu süreçte birlikte çözümler üretmek, ortak sorumluluklar ortaya koymak noktasýnda bir arada hareket etmek durumunda olduðunu ifade eden Altun, birlikte atmalarý gereken adýmlar ve küresel sorunlara karþý üretmeleri gereken ortak çözümler bulunduðunu ifade etti.

Altun, bugün bu uluslararasý platformda, Ýstanbul'da kendilerini bir araya getiren en temel saikin ortak sorunlarýna ortak çözümler üretme arayýþý ve gayreti olduðunu belirterek, "Zira hepimiz bugün bir yandan bir küresel adaletsizlikle, bir yandan bir küresel acziyetle sýnandýðýmýzýn bilincindeyiz." dedi.

Ýçinde bulunduklarý bu belirsizlik çaðýnda stratejik iletiþimin, kamu politikasýnýn ve uluslararasý iliþkilerin tali bir unsuru olmaktan çýktýðýný, bir yandan etkin bir dýþ politika enstrümanýna, öte yandan da ulusal güvenliðin önemli unsurlarýndan bir tanesine dönüþtüðünü kaydetti.

"BU DEZENFORMASYON SALDIRILARI CUMHURBAÞKANIMIZIN HAKÝKAT EKSENLÝ SÝYASETÝ SAYESÝNDE BOÞA ÇIKARILDI"

Bugün bütün dünya yüzeyinde oluþan dezenformatif atmosferin, ülkelerin siyasi istikrarýný, demokrasilerini, kamu saðlýðýný ve ekonomik ortamlarýný tehdit eder bir noktaya geldiðini vurgulayan Altun, þöyle devam etti:

"Türkiye bu durumu en sert ve en erken þekilde tecrübe eden ülkelerin baþýnda gelmektedir. Türkiye'nin etkin bir bölgesel güce ve küresel oyuncuya dönüþmesinden rahatsýz olan aktörler, geçtiðimiz 10 yýlda Türkiye'ye karþý dezenformasyon silahýný yoðun bir þekilde kullandýlar. Gezi kalkýþmasý, 17-25 Aralýk FETÖ operasyonlarý, 15 Temmuz darbe görünümlü iþgal giriþimi... Bütün bu olaylar sýrasýnda Türkiye, hem içeriden hem dýþarýdan çok aðýr dezenformasyon saldýrýlarýna maruz kaldý. Çok þükür ki bu dezenformasyon saldýrýlarý Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn hakikat eksenli siyaseti sayesinde boþa çýkarýldý, baþarýsýzlýða uðratýldý."

Fahrettin Altun, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn siyasete girdiði ilk yýllardan itibaren, dönemin anti-demokratik, tek sesli ve vesayetçi medya düzenine karþý çok net bir baþkaldýrý ortaya koyduðunu ve ona karþý mücadele verdiðini belirterek, "Bu baðlamda medyanýn demokratikleþtirilmesi ve kitle iletiþim alanýnda çok sesliliðin, hesap verilebilirliðin temin edilebilmesi için çaba sarf etti. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn bu süreçte geliþtirdiði siyasi bilinç, ülkemizde dijital medya düzeni ile birlikte derinleþen dezenformasyon kampanyalarýna karþý akýlcý ve uygulanabilir direniþ stratejileri geliþtirilmesine imkan tanýyan bir siyasi farkýndalýðý beraberinde getirdi. Bu Türkiye'nin önemli kazanýmlarýndan biri oldu." diye konuþtu.

Bu sayede Türkiye'nin son 10 yýlda farklý biçim ve içeriklerle karþýlarýna çýkan dezenformasyon kampanyalarýna teslim olmadýðýný vurgulayan Altun, "Dahasý Türkiye bu son 10 yýllýk süreçte, sadece kendisine yönelen dezenformasyon kampanyalarýna, sosyal medya operasyonlarýna karþý bir direniþ hattý kurmadý. Ayný zamanda uluslararasý kamuoyunda da bir bilinç ihraç etti. Türkiye, bu süreçte hem kanuni düzenlemelerini yaptý hem de Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Teyit Hattý gibi yapýlarla yalan haberin kasýtlý yayýlýmýna karþý bir kamu politikasý ortaya koydu." ifadelerini kullandý.

"KÝRLÝ DEZENFORMASYON KAMPANYALARINA KARÞI ETKÝN MÜCADELE YÜRÜTEBÝLDÝK"

Altun, Türkiye'nin diðer yandan ulusal ve uluslararasý alanlarda baþarýlý iþbirlikleri hayata geçirdiðini, eðitim programlarýyla hem sosyal medya okuryazarlýðý alanýnda hem de dezenformasyonla bireysel mücadele hususlarýnda yeni modeller geliþtirdiðini ifade ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bizler bu çalýþmalar sayesinde yaþadýðýmýz orman yangýnlarýnda, 6 Þubat depremlerinde, 14 Mayýs seçimlerinde toplumsal fay hatlarýný tetiklemeyi, toplumsal birlik ve bütünlüðümüzü bozmayý hedefleyen kirli dezenformasyon kampanyalarýna karþý etkin mücadele yürütebildik. Hamdolsun ki, gerek konvansiyonel medya araçlarý, gerekse de dijital medya ortamlarý marifetiyle üretilen dezenformatif içerikleri doðru bilgilerle, zamanýnda ve en etkin iletiþim kanallarýný kullanarak ifþa ettik, yalan ve sahte içerikler yerine doðru ve gerçek bilgileri kamuoyuyla paylaþtýk."

Verdikleri hakikat mücadelesinde, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, medya alanýndaki demokrasi karþýtý kültürel hegemonyanýn geriletilmesi, milli irade karþýtý tutumun zayýflatýlmasý, bunlarýn yerine sosyo-politik gerçekliklerini yansýtan, kültürel çoðulculuðu ve mesleki çeþitliliði esas alan bir medya eko-sisteminin inþa edilmesi noktasýndaki gayretlerinin kendilerinin yolunu açtýðýný belirtti.

Altun, "Sayýn Cumhurbaþkaným, biz bugün zat-ý devletlerinizin vizyonu çerçevesinde, yeni medya teknolojileri ve sosyal medya gerçekliði ile birlikte ortaya çýkan rekabet alanýnda yeni nesil bir demokrasi mücadelesi veriyoruz. Dezenformasyonla mücadele alanýnda günden güne imkan ve kabiliyetlerimizi artýrýyor, geliþtirdiðimiz bilgi, teknoloji ve kabiliyetleri sizin liderliðinizde dost ve müttefik ülkelere aktarabiliyoruz." dedi.

"STRATEJÝK ÝLETÝÞÝM HAMLELERÝYLE DEZENFORMASYONUN ZEHÝRLÝ BÝR ENSTRÜMANA DÖNÜÞMESÝNE MANÝ OLABÝLÝRÝZ"

Türk Devletleri Teþkilatý ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý baþta olmak üzere uluslararasý platformlarda bu baðlamda son derece verimli faaliyetleri hayata geçirdiklerini dile getiren Altun, þunlarý söyledi:

"Son dönemde, gerek küresel salgýn zamanýnda, gerek Karabað savaþýnda, gerek Rusya-Ukrayna savaþýnda, gerekse de Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de uyguladýðý sistematik zulümlerde, katliamlarda, soykýrýmda þunu gördük ki; doðru stratejik iletiþim hamleleriyle, dezenformasyonun, küresel ve bölgesel güç mücadelelerinde zehirli bir enstrümana dönüþmesine mani olabiliriz. Ýsrail, bugün bebeklerin, çocuklarýn, kadýnlarýn, yaþlýlarýn, mazlumlarýn yanýnda Gazze'de hakikati de katletmenin arayýþý içindedir. Ýsrail sürdürdüðü vahþet ve soykýrýma varan katliamlarý gizlemek için sistematik þekilde yalan ve yanýltýcý haberler imal etmekte, bunlarý yaymaya çalýþmaktadýr. Malumlarýnýz bu, esas itibariyle Ýsrail'in kirli propaganda makinesinin alýþageldiðimiz yöntemlerinden biridir. Ne var ki, Ýsrail bu kez dünya kamuoyunu yalanlarýyla rahatlýkla manipüle edememekte, karþýsýnda Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde verdiðimiz hakikat mücadelesini bulmaktadýr."

"ÝSRAÝL'ÝN YÜZLERCE YALANINI ÝFÞA ETTÝK"

Fahrettin Altun, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Ýsrail'in gayri meþru ve zalim saldýrýlarý baþlar baþlamaz kendilerine Dezenformasyonla Mücadele Merkezi çatýsý altýnda, Ýsrail'in dezenformasyon saldýrýlarýyla mücadele edecek bir görev gücü kurmalarý talimatýný verdiðini söyledi.

Bu talimat doðrultusunda 7 gün 24 saat esasýna göre çalýþan bir görev gücü oluþturduklarýný aktaran Altun, þöyle konuþtu:

"Hamdolsun Ýsrail'in yüzlerce yalanýný ifþa ettik. Hem ulusal hem de uluslararasý alanda Ýsrail'in yalanlarýný ortaya koyduk, onun yerine gerçek bilginin ne olduðunu paylaþtýk. Her ifþa, Ýsrail'in yaþadýðý meþruiyet krizini daha da derinleþtirdi. Cumhurbaþkanýmýz bir yandan baðýmsýz, coðrafi bütünlüðü olan güçlü bir Filistin devletinin kurulmasý için mücadele ederken, yine bölgede akan kanýn durmasý için mücadele ederken öte yandan da vizyonu ve liderliðiyle, bu kaný akýtan zalimlerin kendilerini yalan haberlerle aklama giriþimlerinin engellemesine de vesile oldu. Biz önümüzdeki dönemde de Cumhurbaþkanýmýzýn bize gösterdiði hedefler doðrultusunda hakikat mücadelemizi canla baþla vermeye devam edeceðiz."

Altun, insanlýk olarak zor zamanlardan geçtiklerinin farkýnda olduklarýný, bunun için forumun temasýný "Birlikte Geliþmek" olarak belirlediklerini ifade etti.

"DEZENFORMASYON BÝR DURUM DEÐÝL BÝR TUTUMA DÖNÜÞMÜÞTÜR"

Bu zor zamanlarda, üzerinde en fazla durmalarý gereken hususlardan birinin Dezenformasyonla Mücadele olduðunu vurgulayan Altun, sözlerini þöyle tamamladý:

"Zira artýk dezenformasyon bir durum deðil bir tutuma dönüþmüþtür. Bu tutuma karþý, bilimsel, örgütlü ve uluslararasý bir mücadele vermeliyiz. Algýlarýn, olgularýn önüne geçmesine, yalanýn hakikatin yerini almasýna müsaade etmemeliyiz. Hibrit savaþlarla bilginin silah haline getirildiði, uluslararasý þirketlerin haber tekeli oluþturmaya çalýþtýðý, medya baronlarýnýn seçici sansürle gerçeði perdeleme gayreti içinde olduðu ve hakikatin hiç olmadýðý kadar saldýrý altýnda bulunduðu bir dönemde 'yaþasýn hakikat' diye haykýrmalý, buna uygun politikalar benimsemeliyiz. Biz, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde tam da bu mücadeleyi vermeye çalýþýyoruz."

  • Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun
  • TRT World Forum 202
  • fahrettin altun