Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Altun'dan Kurier'e makale: Türkiye, Baþkan Erdoðan'ýn liderliðinde istikrarlaþtýrýcý bir güç
ABONE OL

Altun'un, Türkiye ile Avusturya arasýnda 1964'te imzalanan iþ gücü anlaþmasýnýn 60. yýl dönümü vesilesiyle kaleme aldýðý makalesi Avusturya'nýn önde gelen gazetelerinden Kurier'de yayýmlandý.

Fahrettin Altun, makalesinde, 20. yüzyýl dünya tarihinin büyük savaþlarýn, yýkýmlarýn ve türbülanslarýn tarihi olduðunu belirtti.

Özellikle Avrupa'da siyasal, toplumsal ve iktisadi anlamda büyük yýkýma sebep olan II. Dünya Savaþý'nýn, sonuçlarý itibarýyla en dramatik ve travmatik hadiselerden olduðunu, bu savaþ sonrasýnda, Avrupa'nýn inþasý ve ekonomik kalkýnmasýný saðlamak için çok ciddi iþ gücü ihtiyacý ortaya çýktýðýný anlatan Altun, þöyle devam etti:

"Türkiye ve Avusturya arasýndaki dostane iliþkilerin ekonomik, sosyal ve kültürel yakýnlýkla pekiþmesinde 15 Mayýs 1964 tarihinde imzalanan Ýþ Gücü Anlaþmasý bir milat olarak kabul edilebilir. Her iki ülkenin de menfaatine olan anlaþmanýn uygulanmaya baþlamasý Türk halkýyla Avusturya halkýnýn hayatý paylaþmasýnýn da ilk adýmýný oluþturmuþtur. Avusturya'ya giden Türkler, yeni bir sosyal ortamý, yeni bir kültürü, farklý çalýþma alanlarýný ve disiplinlerini tanýyarak ve bu yeni hayata uyum saðlayarak kendilerine kucak açan ülkenin kalkýnmasýna büyük katkýda bulunmuþlardýr."

- "BU HEDEF ÝÇÝN ÇABA HARCIYORUZ"

Avrupa'da, II. Dünya Savaþý sonrasý ihtiyaç duyduðu iþ gücünü dýþarýdan karþýlayan ülkelerde, 2000'li yýllarýn baþýndan itibaren, farklý kültür ve inançlarý "öteki" olarak kodlayan ýrkçý anlayýþlarýn raðbet görmeye baþladýðýný aktaran Altun, "Bugün Ýslamofobi gibi hastalýklý bir anlayýþýn bazý Batýlý ülkelerde baskýn görüþ haline gelmesi üzücü bir durumdur." deðerlendirmesinde bulundu. Altun, halklar arasýnda düþmanlýk tohumlarý yerine dostluk ikliminin yeþertilmesini dünya barýþý için olmazsa olmaz gördüklerini ve bu hedef için çaba harcadýklarýný vurguladý.

Fahrettin Altun, makalesinde þunlarý kaydetti:

"Bugün Türkiye, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde bölgesel ve küresel alandaki rolüyle istikrarlaþtýrýcý bir güçtür. Tarihimizden aldýðýmýz diplomasi yeteneðiyle, stratejik konumumuzla ve her ülkeyle kurduðumuz yapýcý iliþkilerle kriz alanlarýna müdahil olarak çözüm yollarýna kapý aralýyoruz. Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari iliþkilerinin yaný sýra kültürel ve sosyal etkileþimlerle de bölgede her geçen gün aðýrlýðýný daha da hissettiriyor. Avusturya ile iliþkilerimize bu kapsamda büyük ehemmiyet veriyoruz.

Ayrýca 6 Þubat 2023'te yaþadýðýmýz ve 15 milyona yakýn insanýmýzý doðrudan etkileyen depremler üzerine Avusturya'nýn gösterdiði desteði büyük þükranla hatýrlatmak istiyorum.

Küresel arenada etkin bir aktör olarak Türkiye, Avusturya ile güçlü dostluk iliþkileri ile birlikte dünya barýþý ve refahýný saðlama yönünde inisiyatif almaktan kaçýnmamýþtýr ve kaçýnmayacaktýr. Avusturya'yý dünya barýþý ve refahý için mücadelede önemli bir müttefik olarak görüyoruz. Ülkelerimizin ayný amaç için birlikte hareket etmesi, bu mücadelenin baþarýyla verilmesi için büyük bir imkandýr."