Ýklim deðiþikliði konularýnýn konuþulduðu dünya çapýndaki en önemli organizasyonlardan biri olan COP29, 169 ülkeden 72 bin kiþinin katýlýmýyla devam ediyor.
COP29'da, çok sayýda toplantý ve müzakerelerin yaný sýra farklý ülke ve kuruluþlarýn kurduðu pavilyonlarda iklim deðiþiklikleriyle ilgili çözüm ve projeler tanýtýlýyor.
Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnýn COP29'un Yeþil Bölge'sinde "Sýfýr Atýk" ana temasýyla kurulan Türkiye pavilyonunda ziyaretçilere, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn eþi, BM Sýfýr Atýk Danýþma Kurulu Baþkaný Emine Erdoðan'ýn giriþimleriyle baþlatýlan Sýfýr Atýk Projesi anlatýlýyor.
Türkiye'nin çevre ve iklim deðiþikliði konusundaki çalýþmalarýnýn 3 boyutlu görsellerle, video, infografik ve kýsa filmlerle gösterildiði, tasarýmý ve görselliði ile dikkati çeken standa ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor.
Dijital tanýtýmlarý ilgiyle izleyen ve yetkililerden bilgi alan ziyaretçiler, pavilyonun önünde fotoðraf çektiriyor.
Stantta, iklim deðiþikliði ve yeþil enerji konularýnda farklý içerikte etkinlikler düzenleniyor, Türkiye'nin iklim deðiþikliði, Sýfýr Atýk Projesi ve yenilenebilir enerji baþta olmak üzere son dönemde gerçekleþtirdiði atýlýmlar ve projelerin tanýtýmýna dair dijital görsel çalýþmalar katýlýmcýlarla paylaþýlýyor.
Stantta etkinlik boyunca gösterilmek üzere, Türkiye'ye özgü endemik bitkiler ile nesli tükenmekte olan hayvanlarýn dijital gösterimlerinin yapýldýðý bir hologram alaný da yer alýyor.
Emine Erdoðan'ýn himayelerinde baþlatýlan Ata Tohumu Projesi kapsamýnda yapýlan çalýþmalar ve Türkiye'nin tarýmsal bilgi tarihini temsil eden ata tohumlarýnýn tanýtýldýðý stantta geri dönüþtürülmüþ kumaþ, kaðýt ve organik malzemelerden üretilen ürünlerin yer aldýðý "Atýktan Sanata" adlý sergi, katýlýmcýlarla buluþturuluyor.
Pavilyonda dijital olarak gerçekleþtirilen "Yeþil Türkiye Sergisi" ile Türkiye'nin sahip olduðu yeþil zenginlik tanýtýlýyor. Sergi ile gezegenin geleceði için daha yeþil bir dünya inþa etme, saðlýklý bir ekolojik ortam oluþturma, sürdürülebilir ve dengeli bir gelecek için biyoçeþitliliði koruma ve ortak kültürel miras olarak görme gibi hususlara dikkat çekilmesi hedefleniyor.
Emine Erdoðan'ýn öncülüðünde baþlatýlan "Su Verimliliði Seferberliði"nin de tanýtýldýðý stantta ziyaretçilere, su kayýplarýnýn azaltýlmasý için Türkiye'de yapýlan çalýþmalarla ilgili bilgi veriliyor.
Türkiye standýnda, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca hazýrlanan Dünya Ortak Evimiz (The World is Our Common Home), Türkiye Kitabý, Türkiye'nin Sýrlarý, Türkiye'nin Yeþil Kalkýnma Devrimi, Azerbaycan'ýn Sýrlarý, 21. Yüzyýlda Türkiye'nin Çevre Seferberliði (Türkiye's Environmental Mobilization in The 21st Century) ve Yaþanabilir Bir Dünya Ýçin Türkiye'nin Sýfýr Atýk Yolculuðu adlý yayýnlarýn tanýtýmý yapýlýyor.
Stantta Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Çocuklarýmýza, tükenen doðal kaynaklar ve bilinçsiz tüketim sonucu kirliliðe gömülmüþ bir dünya býrakamayýz. Bu anlayýþla ve daha adil ve yaþanabilir bir dünya özlemiyle, eþim Emine Erdoðan'ýn liderliðinde ülkemizde baþlatýlan Sýfýr Atýk hareketini, 105 ülkenin ortak sponsorluðunda BM'de alýnan kararla küresel ölçeðe taþýdýk." ifadelerine yer veriliyor.
Ayrýca görsellerde Emine Erdoðan'ýn "Gelecek nesiller, bize tüm bunlarýn hesabýný sorarken verebilecek cevabýmýz olsun istiyorsak; hemen bugün deðiþimi baþlatmalýyýz. Buradan, 'Dünyayý ben mi kurtaracaðým?' diye düþünen herkese seslenmek istiyorum. Evet, siz! Evet, biz dünyayý kurtaracaðýz. Zira, bu gidiþatý tersine çevirebilecek son nesil biziz." sözleri de yer alýyor.
Ayrýca standý ziyaret edenler, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Sýfýr Atýk Yüksek Düzeyli Þahsiyetler Danýþma Kurulu Baþkaný Emine Erdoðan tarafýndan imzaya açýlan "Küresel Sýfýr Atýk Ýyi Niyet Beyaný"ný dijital olarak imzalayabiliyor.
- "TÜRKÝYE'NÝN ÖNCÜ ROLÜNE DÝKKAT ÇEKMEYÝ AMAÇLIYORUZ"
Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun da yaptýðý deðerlendirmede dost ve kardeþ ülke Azerbaycan'ýn ev sahipliðinde 169 ülkenin katýlýmýyla gerçekleþtirilen COP29'ýn "Dünya Ortak Evimiz" vurgusu çerçevesinde küresel iþbirliðinin önemini ortaya koyan dünya çapýndaki en önemli organizasyonlardan biri olduðunu vurguladý.
Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý olarak COP29 marjýnda, 11 Kasým'da Bakü'de Stratcom Public Forum-Küresel Ýklim Krizinde Stratejik Ýletiþim konulu bir yuvarlak masa toplantýsý düzenlediklerini anlatan Altun, toplantýda, Türkiye ve Azerbaycan baþta olmak üzere birçok ülkeden çevre ve iklim deðiþikliði konularýnda önde gelen akademisyenler ve uzmanlar ile medya ve iletiþim alanýndan temsilcilerin katýlýmýyla çevre ve iklim deðiþikliði meselelerinin farklý perspektiflerden deðerlendirildiðini kaydetti.
Baþkanlýk olarak ayrýca COP29 etkinlik alaný içinde yer alan Yeþil Bölge yerleþkesinde Türkiye'nin çevre, iklim deðiþikliði, yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik ve geri dönüþüm gibi konularda gerçekleþtirmiþ olduðu faaliyetleri katýlýmcýlara dijital görüntüleme teknolojilerinin son imkanlarýndan faydalanarak aktaran bir stant kurduklarýný anlatan Altun, stantta Emine Erdoðan'ýn himayesinde gerçekleþtirilen ve tüm dünyada bir marka haline gelen Sýfýr Atýk Projesi'nin tanýtýldýðýný kaydetti.
Özgün tasarýmý, 3 boyutlu görselleri, hologramlarý ve özel sergilerle yabancý katýlýmcýlarýn beðenisini toplayan standa gösterilen ilgiden duyduklarý memnuniyeti dile getiren Altun, "Standýmýzda ülkemizin çevre ve iklim deðiþikliði konusundaki politikalarýný ve atýlýmlarýmýzý anlatýyoruz. Standýmýzýn tam ortasýnda dünyaya nefes veren, geleceðimize miras, dünyanýn sahip olduðu en deðerli hazine olan bir aðaç yer alýyor. Standýmýzla sadece Türkiye'nin sahip olduðu eþsiz yeþil zenginliðin uluslararasý kamuoyuna tanýtýlmasýný deðil, yeþil bir gelecek inþa etmede Türkiye'nin öncü rolüne dikkati çekmeyi amaçlýyoruz. Doðanýn kýymetini bilen, çevre hassasiyetini öncelikli politika haline getirmiþ, gelecek nesillere yeþil bir dünya býrakmayý amaç edinmiþ ülkemizin, sýfýr atýk ve küresel iklim krizine karþý 2053 Net Sýfýr Emisyon Hedefleri kapsamýndaki kararlý tutumunu vurguluyoruz." ifadelerini kullandý.
- "DAHA TEMÝZ, DAHA YEÞÝL VE YAÞANABÝLÝR BÝR DÜNYA ÝÇÝN GEREKLÝ TÜM ADIMLARI ATIYORUZ"
Küresel iklim krizi karþýsýnda tüm taraflarýn eþgüdüm halinde ve bütüncül bir yaklaþým dahilinde hareket etmesinin zaruri hale geldiðinin altýný çizen Altun, þunlarý kaydetti:
"Ýklim deðiþikliði konusu tüm dünyayý ilgilendiren bir konu. Dünyamýzýn karþýlaþtýðý en önemli sýnamalardan biri. Birkaç ülkenin tek baþýna atacaðý adýmlar, bu sorunun çözümüne katký saðlamayacaktýr. Ýklim deðiþikliði konusunda topyekün dayanýþma içinde bulunulmasý, küresel iþbirliði yapýlmasý ve bu konuda tüm ülkelerin kararlýlýklarýný ortaya koymalarý gerekmektedir. Biz de Cumhurbaþkaný'mýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan liderliðinde çevre ve iklim deðiþikliði konusunda sadece ülkemiz deðil daha temiz, daha yeþil ve yaþanabilir bir dünya için gerekli tüm adýmlarý atýyoruz.
Önemli iklim anlaþmalarýna imza atmanýn yaný sýra yenilenebilir enerji kaynaklarýna yatýrým yapýyoruz, sürdürülebilir bir çevre, enerji verimliliði için birçok çalýþma yapýyoruz. Emine Erdoðan liderliðinde baþlatýlan sýfýr atýk hareketinin ülkemizde her alanda yayýlmasý için yoðun gayret sarf ediyoruz. Çevre kirliliðiyle etkin mücadele ediyoruz ve denizlerimiz, ormanlarýmýz, tarým alanlarýmýz, biyolojik çeþitliliðimiz de dahil olmak üzere çevremizi korumak için tüm gücümüzle çalýþýyoruz."