Cumhurbaþkanlýðý: Ýlk gemi yarýn sabah yola çýkabilir
ABONE OL

Kanal 7 televizyonunda "Baþkent Kulisi Özel Yayýný"nda Mehmet Acet'in sorularýný yanýtlayan Kalýn, Rusya ve Ukrayna arasýndaki savaþta yaþananlarýn herkes için endiþe kaynaðý olduðunu ifade etti.

Ýki tarafýn da kaybedeceði, dünyanýn olumsuz etkileneceði bir savaþýn bir kazananýnýn olmayacaðýný dile getiren Kalýn, savaþýn dünyada enerjiden emtia ve gýda fiyatlarýna kadar her þeyi etkilediðine dikkati çekti.

Kalýn, Rusya'ya karþý tutumlarýný giderek daha da sertleþtiren ya da geliþmeleri temkinli þekilde izleyen ülkeler olduðuna dikkati çekerek, þöyle konuþtu:

"Bu savaþýn ilk baþladýðý günden itibaren savaþý sonlandýrmak, çatýþmalarý sona erdirmek, barýþ müzakerelerini derhal gecikmeden ön koþulsuz bir þekilde baþlatmak için çok büyük bir çaba sarf ettik. Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde bu çabayý da sürdürüyoruz. En son yaptýðýmýz tahýl sevkiyatý anlaþmasý da aslýnda bu çabalarýn bir parçasý ama bu tek baþýna yeterli deðil."

- "GEMÝLERÝN ODESSA LÝMANLARINDAN ÇIKMASIYLA ÝLGÝLÝ HAZIRLIKLAR BÝR NOKTAYA GELDÝ"

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Kalýn, bütün çatýþmalarýn ortasýnda tahýl sevkiyatý gibi son derece önemli bir anlaþma yaptýklarýný hatýrlattý.

Anlaþmadan bir gün sonra Odessa'daki tahýl ambarlarýna saldýrý olduðunu, iki gün önce de 50'ye yakýn Ukraynalý savaþ esirinin öldürüldüðünü aktaran Kalýn, bu tür olaylarýn savaþýn daha da þiddetleneceðine dair karanlýk bir tablo ortaya koyduðunu dile getirdi.

Kalýn, bazý ülkelerin bir fýrsat ele geçirilmiþken Rusya'yý askeri ve ekonomik olarak zayýflatmanýn yollarýný aradýðýný, amacýn Rusya'yý büyük devlet statüsünden orta ölçekli devlet statüsüne düþürmek olduðunu belirtti.

Tahýl sevkiyatý anlaþmasý sonrasýnda hem Ukrayna hem de Rusya tarafýyla temas halinde olduklarýný anlatan Kalýn, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Gemilerin Odessa limanlarýndan çýkmasýyla ilgili hazýrlýklar bir noktaya geldi. Gemiler yüklendi, çýkmaya hazýr ama ilk de olacaðý için bir örnek teþkil edecek. Odessa'daki 3 limandan çýkacak bunlar. O 3 limandan bir tanesinden çýkýp hangi koridordan, hangi koordinattan nasýl çýkacak, uluslararasý kara sularýna geçtiðinde kim denetleyecek, Türk kara sularýna girdiðinde onun teslimatý nasýl yapýlacak, gemi buraya geldikten sonra nereye gidecek? Bunlarýn hepsi lojistik olarak iyi bir eþ güdüm gerektiriyor. Özellikle bizim Ýstanbul'da kurulan Müþterek Koordinasyon Merkezi'nde bu konuyu arkadaþlarýmýz çok detaylý bir þekilde çalýþýyorlar. Ufak tefek 1-2 pürüz var. Ruslarla yürütülen hala 1-2 konu var. Eðer her þey yarýna kadar toparlanýrsa bu geceye kadar toparlarsa ilk geminin yarýn sabah çýkma ihtimali yüksek görünüyor. Henüz yola çýkmýþ deðil. Eli kulaðýnda. Bugün, yarýn, yarýn deðil öbür gün en geç bu gemilerin artýk çýkmaya baþladýðýný göreceðiz."

- "TAHIL SEVKÝYATI ANLAÞMASI BARIÞ GÖRÜÞMELERÝNE ZEMÝN HAZIRLAYABÝLÝR"

Geçen hafta uluslararasý basýna verdiði mülakatlarda, "Bu anlaþmanýn Türk diplomasisinin bir zaferi, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn yürüttüðü lider diplomasisinin çok büyük bir baþarýsý" olduðunu söylediðini aktaran Kalýn, "Gerçeklerden kopuk bir iyimserlikle konuþmak istemiyorum ama eðer bu tahýl sevkiyatý anlaþmasý baþarýlý bir þekilde uygulanýrsa bunun bir ateþkes, esir mübadelesi ve yeni baþlayacak barýþ görüþmelerine zemin hazýrlamasý da ihtimal dýþý deðildir." ifadelerini kullandý.

Kalýn, Türkiye'nin savaþýn ilk baþladýðý günlerde iki ülke arasýndaki denge politikasýný muhafaza edeceðini açýkladýðýný anýmsattý.

Türkiye'nin Rusya ile yapýlan görüþmelerdeki rolüne iþaret eden Kalýn, þöyle devam etti:

"Rusya ile köprüleri herkes atarsa günün sonunda Rusya ile kim konuþacak, kim arabulucu olacak, kim temas kuracak, bu anlaþmalarý kim saðlayacak? Batýlýlara söyledim bunlarý. Bunun neticelerini de görüyoruz. 29 Mart'taki anlaþma olsun, tahýl sevkiyatý olsun, bu kadar görüþme trafiði olmasaydý biz Ruslarla köprüleri tamamen atsaydýk bu sevkiyat anlaþmasýný yapmak mümkün olur muydu? Dünyada bunu yapabilecek yani ayný anda hem Rusya'ya konuþabilen hem Ukrayna'ya konuþabilen hem Batý'ya konuþabilen hem Putin ile konuþup bu konularý koordine edebilen bir ikinci lider var mý Tayyip Erdoðan'ýn dýþýnda? Yok."

Kalýn, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Soçi'ye yapacaðý ziyarette tahýl sevkiyatý anlaþmasý, ikili konular, gýda güvenliði ile Karadeniz konularýnýn konuþulacaðýný anlattý.

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'in Türkiye'ye ortak SÝHA üretimi anlaþmasý teklifi yaptýðý yönünde haberler çýktýðýnýn hatýrlatýlmasý üzerine Kalýn, "Ortak deðil de aslýnda biraz yarý þaka yarý ciddi Sayýn Putin, 'Ukrayna'ya SÝHA veriyorsunuz bize de versenize biz de almak isteriz Bayraktarlarý.' dedi. Cumhurbaþkanýmýz da tebessüm etti. Olur liderler arasýnda bu tür konuþmalar. Orada tebessüm etti, 'Bakabiliriz, konuþabiliriz,' gibisinden öyle bir taahhüt falan söz konusu deðil. Sayýn Putin de orada bizim pozisyonumuzun farkýnda. Biz Rusya'ya ambargo uygulamýyoruz. Ýliþkilerimizi devam ettiriyoruz. Öbür tarafta Ukrayna'nýn nefsi müdafaa hakkýný da tanýyoruz. O manada da Ukrayna'ya destek olmaya devam ediyoruz ama bunu biz savaþý tahrik etmek, kýþkýrtmak, uzatmak için deðil, tam tersine sonlandýrmak için yapýyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Avrupalýlarýn Rusya'dan enerji almayacaðý yönündeki açýklamalarýna dikkati çeken Kalýn, iki temel alternatiften birisinin Türkiye ile Azerbaycan'ýn ortak projesi olan TANAP olduðunu anlattý.

Kalýn, Nabucco baþta olmak üzere alternatif projelerin de geçmiþte hayata geçirilemediðinin altýný çizerek, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, Aliyev ile konuþtu. Stratejik bakýþ açýsý budur. 'Buradan doðan boþluðu biz derhal dolduralým' dedi. Rusya'ya raðmen TANAP yapýldý. TANAP tamamen Türkiye-Azerbaycan iþ birliðiyle yapýldý. Baþka bir yerden destek alýnmadý, finans alýnmadý, üçüncü, dördüncü ülkeler dahil edilmedi." dedi.

Kalýn, Sultan Abdülhamid Han sondaj gemisinin yürüteceði çalýþmalara yönelik Yunanistan'dan gelen tepkilerin hatýrlatýlmasý üzerine, "Yunanlý dostlarýmýz dahil kimse Sultan Abdülhamid Han'dan korkmasýn. Ýki manada da söylüyorum. Cinaslý manada da söyledim. Öncelikle Türkiye egemenlik haklarý çerçevesinde kendi kara sularýnda kendisinin lisans aldýðý bölgelerde istediði gibi arama, tarama, sondaj çalýþmalarý yapar." diye konuþtu.

- ABD ÝLE F-16'LAR KONUSU

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn, soru üzerine ABD'de Biden yönetiminin F-16'lar konusuna olumlu yaklaþtýðýný ancak kongreden birtakým itiraz veya tasarýya birtakým þartlar koyma çabasý olduðunu anlattý.

ABD Baþkaný Joe Biden'ýn ülkesindeki seçimler öncesinde ve sonrasýnda Türkiye ile ilgili söylemlerini deðiþtirmesinin hatýrlatýldýðý Kalýn, Türkiye'nin küresel siyaseti doðrudan ilgilendiren bütün temel konularda "stratejik vazgeçilmez ülke" olduðunu belirtti.

"Bu bir jeopolitik gerçeklik" diyen Kalýn, þunlarý söyledi:

"Sayýn Biden muhalefetteyken bu tür siyasi beyanatlarda bulundu ama þimdi uygulamaya bakalým. Konuþmadýðý gibi ben biliyorum o görüþmelerde nasýl yaklaþtýðýný, Türkiye'nin vazgeçilmezliðinin altýný nasýl ýsrarla çizdiðini, Türkiye'nin buralarda verdiði katkýlarýn ne kadar önemli olduðunu kendi ifadelerinde zaten söylüyor. Ýdlib'i kim tutuyor? Bakýn Ýdlib'de 3 milyona yakýn insaný kim tutuyor orada? Türkiye Cumhuriyeti tutuyor. Türk askerinin mevcudiyetinin sayesinde yeni bir göç dalgasý önleniyor."

- "KOALÝSYON HÜKÜMETLERÝ ÜLKEMÝZE HEP EKSÝ YAZMIÞTIR"

Kalýn, Türkiye'deki seçim sürecinde Cumhur Ýttifaký'nýn adayýnýn belli olduðunu söyledi.

"Karþý taraf, muhalefet 6 artý 1, HDP vesaire... Onlar bir aday çýkarýr, iki aday çýkarýr göreceðiz." ifadelerini kullanan Kalýn, "Benim görebildiðim kendi aralarýnda netlik yok. Bu konuda bir mutabakata varabilmiþ de deðiller. Dönem dönem Sayýn Kýlýçdaroðlu'nun adý çýkýyor öne. Doðrudan deðil ama dolaylý birtakým mesajlarla Kemal Bey'in kendini buna hazýrladýðýna dair deðerlendirmeler yapýlýyor." dedi.

Uluslararasý alanda bu kadar tartýþma yaþanýrken koalisyon hükümeti kurulmasýnýn risk oluþturup oluþturmayacaðýna iliþkin soru üzerine Kalýn, "Prensip olarak Türk siyasi tarihinde koalisyon hükümetleri ülkemize maalesef hep eksi yazmýþtýr." þeklinde konuþtu.

  • Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn
  • Ukrayna
  • tahýl
  • gemi