Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Kalýn Al Jazeera için makale kaleme aldý: Bu kýsýr döngüyü tüm biçimleriyle kýrmalýyýz
ABONE OL

Kalýn, "Avrupa'nýn 'Müslüman sorunu' ve yeni seküler haçlý seferi" baþlýklý yazýsýnda bugün Avrupa'da, 19. yüzyýlýn Avrupasý'nda nasýl Yahudiler sorun olarak görüldüyse bugün de bir "Müslüman sorunu" ortaya çýktýðýný ifade etti.

Müslümanlara ve Ýslam'a yönelik olumsuz hareketlerin inanç özgürlüðü, çoðulculuk ve demokrasiye daha fazla sýnýr koyduðunu vurgulayan Kalýn, "Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron, 'Avrupa'nýn ruhunu kurtarmak' için seküler bir haçlý seferi baþlatmaya öncülük etmiþ gibi gözükse de eylemleri yanlýþ yönlendirilmiþ çünkü hedef aldýðýný iddia ettiði aþýrýlýk yanlýlarýnýn elini güçlendiriyor." ifadesine yer verdi.

Fransýz Charlie Hebdo dergisinin hazýrladýðý, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürlere de deðinen Kalýn, "Ýslam peygamberinin saygýsýz ve tatsýz karikatürlerini yayýmlamak ifade özgürlüðünü savunmak deðil, baþlý baþýna aþýrýlýkçý bir eylemdir." ifadelerini kullandý.

Kalýn, makalesinde Pensilvanya Üniversitesinden Anne Norton'un "Müslüman Sorunu Üzerine" kitabýndan da alýntý yaparak þunlarý kaydetti:

"19. yüzyýldaki Yahudi sorunu, aydýnlanmanýn akýl, kapsayýcýlýk ve hoþgörü deðerlerinin bir sýnavýydý. Avrupa ancak yüzyýllarca ayrýmcýlýk ve zulme maruz kalan Yahudilere eþit muamele ederek akýl, erdem ve özgürlüðe dayalý bir medeniyet olduðunu iddia edebilirdi. Bugün Ýslam ve Müslümanlarýn Batý'da maruz kaldýðý muamele, Batý'nýn, toplumunun savunduðunu iddia ettiði demokratik ve çoðulcu deðerler için bir turnusol testidir."

Avrupa'da son dönemde artan þiddet dalgasýnýn dini ve seküler aþýrýcýlýk tarihinin yeni bir sayfasý olduðunu belirten Kalýn, ideolojilerini mutlak þekilde savunanlarýn kendi görüþlerini dünyaya dayatýrken bir yandan da bu yolda kimseyi maðdur etmekten çekinmediklerini vurguladý.

Dini ya da seküler alanda aþýrýcýlýðýn ve mutlakiyetçiliðin etnik ve dini sýnýr tanýmadýðýnýn altýný çizen Kalýn, "Ýslam'ýn dünyanýn her yerinde kriz içinde olduðunu ilan edip, Charlie Hebdo'nun Ýslam peygamberinin karikatürlerini yeniden yayýmlamasýný savunan Macron sadece DEAÞ ve El Kaide için yeni fýrsatlar oluþturmuyor ayný zamanda benzeri gruplarýn destekçi toplamasýna ve þiddeti artýrmasýna yol açarken tüm Müslüman dünyasýný da rencide ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Hazreti Muhammed'in Müslümanlar için yaþadýklarý yerlere bakýlmaksýzýn en kutsal kiþi olduðuna dikkati çeken Kalýn, "Sýrf birilerini kaybettiðiniz için onlardan dini deðerlerinden vazgeçmelerini istemeniz politikanýzý daha makul ya da saygýlý yapmaz. Hazreti Muhammed Müslümanlar için yaþadýklarý yerin sekülarizm, modernite, aydýnlanma ya da teknolojiyle ne kadar þekillendiðine bakýlmaksýzýn en saygýn ve kutsal kiþidir. Buna saygý göstermek þiddet yanlýsý aþýrýlýða taviz vermek deðil, ahlaki ve siyasi bir görevdir." ifadelerini kullandý.

Kalýn ayrýca Macron'un Ýslam'a karþý yeni bir haçlý seferini savunarak ve Müslümanlarý Batý medeniyetinin "ötekisi" olarak göstererek bazý siyasi avantajlar etmeye çalýþsa da bu arayýþýn Fransa ve bölge ülkelerinin içinde bulunduðu krizi hafifletmeyeceðini belirtti.

- "AÞIRILIÐI TÜM BÝÇÝMLERÝYLE REDDETMEK POLÝTÝK BÝR GÖREV OLDUÐU KADAR BÝR YURTTAÞLIK GÖREVÝDÝR"

Macron'un ülkesinde yaþayanlarýn Fransýz deðerlerine inancýný yitirdiði bir dönemde Ýslam'da Fransýz deðerlerine uymasý için reform çaðrýsýnda bulunduðunu kaydeden Kalýn, buna raðmen kökleþmiþ emperyalist duygularýn devam ettiðini vurguladý.

Sorunun Macron'un siyasi intikam duygusundan daha derin bir sorun olduðuna iþaret eden Kalýn, "Davranýþlarý ve söylemleri aydýnlanma sonrasý rasyonalist kibrini yansýtýyor. Modern seküler dünyanýn zýttý olarak Ýslam'a ve Müslümanlara saldýrýp Batý rasyonalizmini küllerinden yeniden doðurmaya çalýþan bir zihniyet." deðerlendirmesini yaptý.

Kalýn, problemin vahþi sekülarizm ve Avrupa merkezcilik olduðunu da vurgulayarak "Fransýz Hristiyanlýðý, Fransýz Yahudiliði veya Fransýz Hinduizmi için duymadýðýmýz çaðrýlarý, "Fransýz Ýslamý" için duymak baþka türlü nasýl açýklanabilir?" diye sordu.

Macron'un oluþturduðu siyasi cephelerin sürekli aþýrý sað saldýrýsý altýnda olan merkez siyaseti zayýflatacaðýný savunan Kalýn, "Macron siyasetinin ruhu buysa, üniversitede altýnda çalýþtýðý Fransýz filozof Paul Ricoeur’un düþünceli ve yorumlayýcý siyasetinden kesinlikle çok uzaktýr." ifadelerini kullandý.

Tüm dünyada Müslümanlarýn, kötülükle savaþtýðý iddiasýyla Ýslam'ý kullanan ve Ýslam'a zarar veren teröristleri kýnadýðý ve dýþladýðýný belirten Kalýn, "Bir Müslüman olarak benim görevim herkesten önce birkaç þiddet ve aþýrýcýlýk yanlýsýnýn elinde inancýmýn acýmasýzlaþtýrýlmasýný reddetmektir. Diðer gruplardan çok Müslümanlarý öldüren ve Ýslam'a zarar veren DEAÞ, El Kaide ve diðer terör gruplarýný oluþturan tüm sosyal ve dini çevrelerle mücadele etmek zorundayým." ifadesine yer verdi.

Charlie Hebdo karikatürlerinin siyasi elitler tarafýndan ifade özgürlüðü adý altýnda yayýmlanmasý ve onaylanmasýnýn ise Müslümanlarýn kalpleri ve düþüncelerine yönelik bir þiddet biçimi olduðunu kaydeden Kalýn, bu durumun sadece Müslüman toplumu ile Batý toplumu arasýndaki duvarlarý yükselteceðini ve güvene ihtiyaç duyulan bir dönemde karþýlýklý güveni azaltacaðýna iþaret etti.

Kalýn, þiddetin þiddeti doðuracaðýný da belirterek þu ifadeleri kullandý:

"Bu þiddet biçimine karþý konuþmak, Fransa, Avusturya ve baþka yerlerdeki teröristlerin iþledikleri suçlarý aklamak deðildir. Ýster dini ister seküler olsun, aþýrýlýðý tüm biçimleriyle reddetmek politik bir görev olduðu kadar bir yurttaþlýk görevidir. Evet, þiddet þiddeti doðurur. Bu kýsýr döngüyü tüm biçimleriyle kýrmalýyýz. Günümüz Avrupasý'nýn sözde 'Müslüman sorunu' yeni seküler haçlý seferleri ile çözülmeyecek. Daha akýllýca bir siyasetin, karþýlýklý gerçek bir saygý ve ortak deðerlerimiz ile ortak geleceðimizin daha ciddi bir þekilde dikkate alýnmasý gerek."