Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Kalýn: Türkiye çok önemli bir rol oynayacak
ABONE OL

Kalýn, Ulus'taki Birinci Meclis'te düzenlenen, "Kültür ve Sanat Tasavvurumuz" söyleþisinin ardýndan gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Ýsveç ve Finlandiya heyetleriyle NATO üyeliðine iliþkin yapýlan görüþmenin ikinci turu için bir takvimin belirlenip belirlenmediði sorusu üzerine Kalýn, geçen hafta çarþamba günü Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatýyla Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde Dýþiþleri, Milli Savunma ve Adalet Bakan Yardýmcýlarý ile ilgili kurumlardan kiþilerle Ýsveç ve Finlandiya heyetlerini aðýrladýklarýný anýmsattý.

Toplantýda, gündemlerindeki konularý açýk ve seçik olarak detaylý bir þekilde anlattýklarýný, beklentilerini içeren bilgi ve belgeleri de Ýsveç ve Finlandiya heyetlerine sunduklarýný belirten Kalýn, "O toplantýda birtakým iyi niyet beyanlarý yapýlmýþ olmakla birlikte somut ne yapýlacaðýna dair henüz bize bir geri dönüþ olmadý. Bu süre zarfýnda özellikle bizim o görüþmeyi yaptýðýmýz günün akþamý, Ýsveç devlet televizyonunda PKK/PYD/YPG terör örgütünün eþ baþkanlarýndan birisi olan Salih Müslim'in mülakatýnýn yayýnlanmýþ olmasý, bu süreçle ilgili bakýþ açýsýný ortaya koyan sýkýntýlý durumlardan biri. Burada terör nedir, terörizmle mücadele nasýl yapýlýr, terörün tanýmý nasýl yapýlacak, bununla ilgili Ýsveç ve Finlandiya ne tür adýmlar atacak, ne tür yasal hayat mevzuat düzenlemeleri yapacaklar bununla ilgili bizim somut beklentilerimiz var." diye konuþtu.

Kalýn, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn da ifade ettiði gibi, bir terör örgütüne farklý isimler altýnda açýkça destek veren, kapýlarýný açan, onlara yasal, toplumsal, finansal imkanlar kazandýran ülkelerin bir güvenlik ittifaký olan NATO'ya, bu konularda adým atmadan girmesini tahayyül etmenin mümkün olmayacaðýný söyledi.

- "BEKLENTÝMÝZ GERÝ DÖNÜÞ ALMAK"

Türkiye'nin bu konudaki pozisyonun son derece net olduðunu vurgulayan Kalýn þöyle konuþtu:

"Türkiye'nin terörle ilgili endiþelerini giderecek adýmlar atýlmadan bu sürecin ilerlemesi mümkün deðil. Bu çerçevede hem Ýsveç hem Finlandiya tarafýndan beklentimiz, bizim kendilerine sunduðumuz bilgiler ve belgeler ýþýðýnda, taleplerimiz doðrultusunda nasýl bir yol haritasý izleyecekleri, ne tür somut adýmlar atacaklarýna dair bir geri dönüþ almak. Ancak bunu gördükten sonra sürecim bundan sonraki safahatýyla ilgili ne zaman, ne þekilde, hangi düzeyde bir toplantýnýn yapýlýp yapýlmayacaðýna o zaman karar vereceðiz. Dolayýsýyla sürecin bundan sonraki seyri, Finlandiya'nýn ve Ýsveç'in bizim sunduðumuz bilgiler, belgeler ýþýðýnda ortaya koyacaðý tavra baðlý."

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Kalýn, Ýsveç'ten ambargonun kaldýrýlacaðýna yönelik sinyallerin geldiðinin aktarýlmasýnýn ardýndan yeni adýmlarýn beklenip beklenmediði sorusuna karþýlýk ise bunun iyi bir iþaret olduðunu, bunu olumlu bir geliþme olarak not ettiklerini ve memnuniyet duyduklarýný söyledi.

Bunun yeterli olmadýðýný da ifade eden Kalýn, "Çünkü ambargolarýn kaldýrýlmasý meselesi bizim gündeme getirdiðimiz konulardan sadece bir tanesiydi. Bu yönde olumlu adým atmalarýný memnuniyetle karþýlýyoruz ama özellikle terörün siyasal alanlarý kullanmasý, finansmaný, propaganda faaliyetlerine devam etmesi, örgütsel yapýsýný bu ülkelerde devam ettirmesi konularýnda daha somut, daha net bizim beklentilerimizi karþýlayacak adýmlarýn atýlmasýný bekliyoruz." dedi.

- "KÝMSEDEN ÝZÝN ALACAK DA DEÐÝLÝZ"

Suriye'nin kuzeyine gerçekleþtirilecek olasý yeni harekata iliþkin bir soru üzerine Kalýn, Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek amacýyla bu ülkeye 5-6 yýl içerisinde üç büyük askeri harekat yapýldýðýný anýmsattý.

Bunlarýn tamamen Türkiye'nin meþru güvenlik kaygýlarý çerçevesinde yapýlan operasyonlar olduðunu dile getiren Kalýn þunlarý kaydetti:

"2019 yýlýnda hem Amerikalýlarla hem Rusya tarafýyla Fýrat'ýn doðusunu ve batýsýný kapsayacak þekilde iki anlaþma yapmýþ olmamýza raðmen bu bölgelerden Türkiye'ye yönelik terör tehditleri tamamen ortadan kalkmýþ deðil. Dahasý bu süre zarfýnda hayatýný kaybeden pek çok Suriyeli var. PYD ve YPG'nin orada kontrolü altýnda olan bölgelerde, özellikle Fýrat'ýn doðusunda savaþ suçu iþlediðine dair, baþka suçlar iþlediðine dair ve diðer kurumlarý, kiþileri, muhalifleri, kendilerinden olmayan diðer Kürt örgütleri de dahil olmak üzere suikastlarda öldürdüðünü, baský yaptýðýný hepimiz biliyoruz. Ama özellikle biz kendi sýnýr güvenliðimizi korumak için ve bugüne kadar nasýl birtakým tedbirler aldýysak, askeri operasyonlar düzenlediysek bundan sonra da bu yönde adýmlar atmak Türkiye'nin en meþru hakkýdýr, en meþru talebidir. Bu yönde biz kimseden izin alacak da deðiliz. Çünkü Türkiye'nin sýnýrlarýný Türkiye korur. Biz müttefiklerimizle, diðer dost-komþu ülkelerle elbette istiþareler yaparýz, uygun olan zaman ve zeminlerde iþ birliði de yaparýz ama bizim güvenliðimiz söz konusu olduðunda burada kimseden izin almadan net bir þekilde kendi önceliklerimizi esas alarak hareket hattýmýzý belirler ve buna göre de hareket ederiz."

Rusya ve Amerika tarafýnýn özellikle PYD/YPG'nin bulunduðu bölgelerle ilgili 2019'da yapýlan anlaþmaya sadýk kalmasýnýn büyük önem arz ettiðini söyleyen Kalýn, "Bunun da ötesinde, biz hamdolsun sýnýr güvenliðimizi büyük ölçüde saðlamýþ durumdayýz, ama Suriye'nin geleceði, toprak bütünlüðü, siyasi birliði ve toplumsal insicamý açýsýndan da PYD ve YPG'nin oradaki illegal faaliyetlerine göz yumulmasýný, Suriye'nin toprak bütünlüðüne tehdit teþkil eden bir hareket tarzý içerisinde bulunmasýnýn kabul edilemez olduðunu muhataplarýmýza ifade ediyoruz." þeklinde konuþtu.

- FRANSA'NIN MARSÝLYA KENTÝNDEKÝ TERÖR ÖRGÜTÜ PKK YANDAÞLARININ YÜRÜYÜÞÜ

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Ýbrahim Kalýn, Fransa'nýn Marsilya kentinde terör örgütü PKK yandaþlarýnýn yürüyüþüyle ilgili bir soruya karþýlýk, bu görüntülerin, bu faaliyetlerin asla kabul edilemeyeceðini belirtti.

Bu görüntülerin bile terörle mücadele konusunda Türkiye'nin tezlerinin ne kadar haklý olduðunu bir kez daha ortaya koyduðunu vurgulayan Kalýn, "Avrupalý dostlarýmýz, farklý terör örgütleri tanýmlarýndan hareketle PYD'nin, YPG'nin ve benzeri yapýlarýn -buna FETÖ de DHKP-C de dahil- terör örgütü olmadýðý yahut bunlarýn birtakým sivil toplum kuruluþlarý olduðuna dair iddialarýnýn, tezlerinin hiçbir geçerliliðinin olmadýðýný, bizim açýmýzdan hiçbir hükmünün olmadýðýný tekraren ifade ediyorum." dedi. Kalýn, bunu her düzeyde Avrupalý mevkidaþlarýyla gündeme getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Bu yapýlanmalara karþý mücadelenin kararlý bir þekilde bundan sonra devam edeceðini belirten Kalýn, "NATO'nun geniþlemesi meselesinin konuþulduðu þu günlerde, þu anda NATO içerisinde olup bu örgütlerin faaliyet göstermesine müsaade eden ülkelerin de artýk kendilerine bir çekidüzen vermesi, Türkiye'yi terörle mücadele konusunda hiçbir ayrým yapmadan samimi dürüst bir þekilde desteklemeleri gerekiyor. Farklý örgüt tanýmlarý yaparak bazý terör örgütleri iyidir, bazýlarý kötüdür tarzý yaklaþýmlarýn hiçbir geçerliliðinin olmadýðýný tekraren ifade ediyoruz." diye konuþtu.

- UKRAYNA'NIN TARIM ÜRÜNLERÝNÝN DENÝZ YOLUYLA ÝHRACI

Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü Kalýn, Ukrayna'nýn tarým ürünlerinin deniz yoluyla ihracý için nasýl bir formül oluþturulacaðýnýn sorulmasý üzerine, dün Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Baþkaný Vladimir Zelenskiy ile yaptýðý telefon görüþmesinde bu konunun etraflý bir þekilde ele alýndýðýný ifade etti.

Kalýn, "Biz zaten bir müddettir Dýþiþleri Bakanlýðýmýz ve diðer kurumlarýmýzla birlikte Ukrayna tarafýyla, Rusya tarafýyla ve Birleþmiþ Milletlerle bu konuda bir müzakere süreci yürütüyoruz." dedi.

Ukrayna ve Rusya'dan gelecek tahýl ürünlerinin, ayçiçeði yaðýnýn ve gübrenin uluslararasý piyasalara ulaþtýrýlmasý konusunun büyük önem arz ettiðini, aksi halde bütün dünyanýn büyük bir gýda kriziyle karþý karþýya kalacaðýný dile getiren Kalýn þöyle konuþtu:

"Dün sayýn Cumhurbaþkanýmýz yaptýðý görüþmede iki lidere de bu konuda Türkiye'nin kolaylaþtýrýcý bir rol oynamaya hazýr olduðunu ifade etti. Hem Ukrayna hem Rusya tarafý da olumlu cevap vererek bu süreci Türkiye üzerinden yürütmek istediklerini ifade ettiler. Sayýn Putin, 8 Haziran'da ülkemizi ziyaret edecek olan Rus Diþleri Bakaný Sayýn Lavrov'a bu konuda gerekli talimatlarý vereceðini, heyetinde bu konuyla ilgili kiþilerin olacaðýný ifade etti. Müzakerelerin burada Dýþiþleri Bakanýmýz Mevlüt Çavuþoðlu'nun ev sahipliðinde yapýlacaðýný ifade ettik. Dolayýsýyla önümüzdeki hafta, bu ziyaret sýrasýnda da bu konunun detaylarý daha netleþmiþ olacak. Türkiye olarak bu çalýþmayý bir an önce baþlatmak için hazýrýz."

Bu konuda teknik olarak müzakere edilmesi ve karara baðlanmasý gereken bazý hususlarýn bulunduðunu dile getiren Kalýn, "Bütün bu konular, önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Türkiye'de yapýlacak toplantýlarda karara baðlanacak ve ondan sonra da dünya gýda krizinin önlenmesi noktasýnda Türkiye çok önemli bir görev üstlenmiþ olacak." deðerlendirmesini yaptý.

Ukrayna tarafýndan bir ziyaretin olup olmayacaðýna iliþkin soruya karþýlýk Kalýn, "Þu anda planlanmýþ bir ziyaret yok ama Ukraynalý dostlarýmýza kapýlarýmýz her zaman açýk." dedi.

Ýbrahim Kalýn, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye yapýlacak ziyaretle ilgili bir takvimin olup olmadýðý sorusuna da "Suudi Arabistan'dan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ýn Cumhurbaþkanýmýzýn ziyaretinden sonra bir iadeiziyaret kapsamýnda 25 Mayýs'ta ülkemize bir ziyareti olacak idi. Fakat Suudi Arabistan Kralý'nýn babasýnýn rahatsýzlanmasý nedeniyle bu ziyareti erteleme durumunda kaldýlar. Önümüzdeki günlerde haziran içerisinde bu ziyaretin gerçekleþmesini bekliyoruz. Tarihler üzerinde ilgili arkadaþlarýmýz çalýþýyorlar." yanýtýný verdi.