Güney Afrika'nýn, merkezi Hollanda'nýn Lahey kentinde bulunan uluslararasý mahkemeye sunduðu dava dosyasýnda, Uluslararasý Af Örgütünün raporunda da yer verilen; Ýsrail'in Gazze'de yasaklý beyaz fosfor kullandýðýný ispatlayan AA fotoðraflarý da kanýtlar arasýnda yer aldý.
Bu kapsamda Uluslararasý Adalet Divanýna sunulan deliller arasýnda, AA foto muhabiri Mustafa Al-Kharouf'un 9 Ekim'de çektiði, ABD Savunma Bakanlýðý Tanýmlama Kodu'nun "beyaz fosfor esaslý mühimmat" için kullandýðý D528 etiketli M825 ve M825A1 top mermilerinin fotoðrafýna da yer verildi.
Güney Afrika'nýn baþvuru dosyasýnda bu kapsamda, 7 Ekim'den itibaren Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnda, çoðunluðu çocuk ve kadýn olmak üzere 55 binden fazla Filistinlinin yaralandýðý belirtilerek en tipik yaralanmalarýn yanýklar ve uzuv kayýplarý olduðuna iþaret edildi. Ýsrail'in Gazze'de yoðun nüfuslu bölgelerde beyaz fosfor kullandýðýna yönelik haberlere yer verilen dosyada, az miktarda beyaz fosforun bile derin ve ciddi yanýklara neden olabildiði, kemiklere bile hasar verebildiði ve ilk tedavinin ardýndan yeniden tutuþabildiði hatýrlatýldý.
Gazze'nin kuzeyinde faal bir hastane kalmadýðý hatýrlatýlan baþvuru dosyasýnda, yaralýlarýn tedavi veya ameliyat imkanýndan yoksun olduklarý ve genellikle ölümü beklemekten baþka çarelerinin bulunmadýðýna iþaret edildi.
Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralýk'ta, Ýsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de iþlediði fiillerle 1948 tarihli BM Soykýrýmýn Önlenmesi ve Cezalandýrýlmasý Sözleþmesi'ni ihlal ettiði gerekçesiyle ICJ'de dava açarak geçici tedbir kararý alýnmasýný talep etmiþti.
Baþvuruda "Ýsrail'in eylemleri ve ihmalleri soykýrým niteliðindedir çünkü hususi soykýrým niyetiyle iþlenmiþtir." ifadeleri kullanýlýrken yapýlan eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmek" amacý taþýdýðý vurgulanmýþtý.
Soykýrým Sözleþmesi'nin 9. maddesi uyarýnca, bir devletin sözleþmenin maddelerini ihlal etmiþ olmasý durumunda, sözleþmeye taraf herhangi bir devlet, ihlal eden devlet aleyhine ICJ'de dava açabiliyor.
ICJ, aciliyet gerektiren durumlarda ihtiyati tedbir kararýna hükmederek söz konusu ihlallerin dava süreci sonlanana kadar durdurulmasýna hükmedebiliyor.
- AA, ÝSRAÝL'ÝN SUÇLARINI "KANIT" KÝTABIYLA BELGELEDÝ
AA, Ýsrail'in Gazze'de iþlediði suçlarý tüm açýklýðýyla ortaya koyan ve temel delil niteliðinde olan görsellerin yer aldýðý "Kanýt" isimli kitabý yayýmlamýþtý.
Ýsrail'in kadýn ve çocuk ayrýmý gözetmeksizin düzenlediði saldýrýlara baþta Batýlý ülkeler olmak üzere çoðu ülke sessiz kalýrken bazý ülke ise katliamlar için "delil yetersizliði" tezini ileri sürdü.
Söz konusu iddialar üzerine AA, saldýrýlarýn baþýndan bu yana önemli bir görev üstlenen foto muhabirleri ve kameramanlarýn görüntülerini, uluslararasý hukukta delil olmasý amacýyla kitaplaþtýrma kararý almýþtý.
Uzman bir ekip tarafýndan Türkçe, Ýngilizce ve Arapça hazýrlanan kitap, "Kanýt" ismiyle yayýmlanmýþtý.
Kanýt'ta, Ýsrail'in Gazze'de iþlediði insanlýk suçlarý belge niteliðindeki fotoðraflarla gözler önüne seriliyor.
BM Konvansiyonel Silahlar Sözleþmesi'ne göre kullanýlmasý suç olan ve Ýsrail ordusunun Gazze'nin yoðun nüfuslu sivil bölgelerinde kullandýðý beyaz fosforlu top mermilerinin fotoðraflarý da kitapta yer alýyor.
Kitapta ayrýca, Uluslararasý Ceza Mahkemesinde Filistinli maðdurlarý savunan Fransýz avukat Gilles Devers'in giriþ yazýsý bulunuyor.
Devers, AA muhabirlerinin çektiði bu fotoðraf ve videolarý, "iþlenen suçlarý tüm açýklýðýyla ortaya koyan temel deliller" olarak nitelendiriyor.
AA'nýn Ýsrail'in savaþ suçlarýný kanýtlayan fotoðraf ve videolarý, Filistinlilerin haklarýný savunan dünyanýn dört bir yanýndan avukatlarýn Uluslararasý Ceza Mahkemesine yaptýklarý baþvurularda da delil olarak kullanýlmýþtý.