''Deprem Aný, Çök Kapan Tutun ve Tahliye Tatbikatý'' yapýldý
ABONE OL

12 Kasým Afet Eðitimi Hazýrlýk Günü ve 1999 Düzce Depremi'nin yýldönümü kapsamýnda Bahçelievler Anadolu Lisesinde yapýlan tatbikatta öðrencilere deprem anýnda yapýlmasý gerekenler hakkýnda bilgi verildi.

Ders saatinde çalan acil durum sireni ile tüm öðrenciler masa ve sýra diplerine çöküp, baþlarýný koruyacak þekilde bulunduklarý yere kapandý. Daha sonra verilen bir iþaret ile okul tahliye edildi.

Tatbikatýn ardýndan öðrencilere konuþma yapan Okul Müdür Yardýmcýsý Esra Açýkalýn, istenilen sürede okulun tahliye edildiðini belirterek, deprem anýnda "çök, kapan, tutun" hareketlerinin önemini anlattý.

Tatbikatlarýn devam edeceðini bildiren Açýkalýn, 17 Aðustos 1999 Gölcük Depremi ve 12 Kasým 1999 Düzce Depremi'nde bilinçsizlik nedeniyle çok can kaybý yaþandýðýný dile getirdi.

Açýkalýn, "Bugünkü ödevimiz, 'Depreme nasýl hazýrlanýlýr?' Yarýn, yurt çapýnda Düzce Depremi'nin yýldönümü nedeniyle tatbikat yapýlacak. Siz de evlerinizde saat 18.57'de çök, kapan, tutun tatbikatýný yapacaksýnýz." dedi.

Öðrencilerden ödev olarak evlerinde yapacaklarý tatbikatla ilgili yazý ve fotoðraf isteyen Açýkalýn, her an deprem gelecekmiþ gibi hazýr olmak gerektiðini vurgulayarak, "Lütfen kendinizi ve ailelerinizi iyice bilinçlendirin. Deprem öldürmez, binalar öldürür, bilinçsizlik öldürür." ifadelerini kullandý.

- "DEVLETÝMÝZ GEREKENÝ YAPIYOR"

Tatbikatý yaptýran öðretmen Ýsmail Altan Güvenel ise uluslararasý 3'üncü seviye AFAD arama kurtarma gönüllüsü olduðunu belirterek, "Bu tatbikatlarý belirli zamanlarda, haber vermeksizin gerçekleþtirmeye devam edeceðiz. Afet ülkemizin bir gerçeði. Yaþadýðýmýz þehir Ýstanbul, beklenen bir deprem olmasý sebebiyle ekstra risk grubunda. Sizler yaþ itibarýyla 1999 Depremi gibi büyük bir deprem görmediniz. Depremi öngöremiyoruz. Yapabileceðimiz tek þey buna hazýrlýklý olmak." diye konuþtu.

Güvenel, öðrencilerden, AFAD acil uygulamasýný telefonlarýna indirmelerini, deprem ve sonrasýnda yapmalarý gerekenleri de aileleriyle planlamalarýný istedi.