ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliði Öðretim Üyesi Prof. Dr. Þenol Hakan Kutoðlu, üniversitenin çözüm ortaklarýyla Türkiye'deki her noktanýn zemin bilgilerini gösteren internet tabanlý, interaktif bir 'Deprem Bilgi Sistemi' uygulamasý geliþtirdi. Amerikan Jeoloji Servisi'nin zemin bilgilerinin kullanýldýðý uygulamada, 925x740 metre alanlar arasýndaki zemin yapýlarý görülebiliyor. Ticari veya kötüye kullanýmýn önüne geçebilmek için günlük 5 týklama hakkýyla sýnýrlandýrýlan uygulama, www.deprembis.com.tr adresinden vatandaþlarýn ücretsiz kullanýmýna sunuldu.
'VATANDAÞLAR KUÞKUYA DÜÞEBÝLÝYOR'
Türkiye'de deprem haberlerinin gündem yarattýðýný ve vatandaþlarda tedirginliðe neden olduðunu anlatan Prof. Dr. Kutoðlu, "Depremler sürekli gündeme geliyor, haberler çýkýyor. Bu haberlerde bazý illerin, ilçelerin, mahallelerin isimleri sayýlýyor. Bu anlamda aslýnda zeminlerin bütün bir ilin, ilçenin zemininin kötü olmasý diye bir þey söz konusu deðil. Zeminle ilgili süreksizlik söz konusu. Bir ilçenin belli kýsýmlarý zemin açýsýndan iyi olabilirken baþka bir kýsmý kötü olabiliyor. Genel kapsamda il, ilçe ismi sayýldýðýnda vatandaþlar tamamen evleri ve zemin bilgisiyle ilgili kuþkuya düþebiliyorlar. Biz bununla ilgili vatandaþlarýmýza saðlýklý bilgi verebilmek için kendi konumlarýnda zemin durumlarýný öðrenebilecekleri bir web tabanlý uygulama yapmak istedik" dedi.
'HÝÇBÝR BEDEL ÖDEMEDEN ÖÐRENEBÝLECEKLER'
Amerikan Jeoloji Servisi'nin zemin bilgilerinden yararlandýklarýný belirten Kutoðlu, þöyle konuþtu:
"Bunun için de Türkiye'nin tüm zemin bilgilerini içeren, jeofizik verilerini içeren bilgileri Amerikan Jeoloji Servisi'nden temin ettik. Bu zemin bilgilerini, verileri iþleyen bir algoritma kullanarak bunu web tabanlý çalýþacak þekilde, vatandaþlarýmýza kendi evlerinin adreslerini girdiklerinde ya da mobil cihazlarda konum bilgisini açarak zemin bilgisini öðrenebilecekleri bir interaktif etkileþimli uygulama geliþtirdik. Bu uygulama sayesinde artýk vatandaþlarýmýz kendi oturduklarý yerle ilgili ya da ev satýn almak istedikleri yerle ilgili genel anlamda mahalle bazýnda, zemin durumuyla ilgili bilgi edinme kolaylýðýna eriþecekler. Burada zemin saðlam mý, hangi seviyede, bunu www.deprembis.com.tr olarak sosyal sorumluluk projesi kapsamýnda geliþtirdikleri siteye girerek özgürce, hiçbir bedel ödemeden bunu öðrenebilecekler. Böylece de vatandaþlarýmýz her çýkan haberde kendi zemin ve lokasyonlarýyla ilgili endiþeye kapýlýp kapýlmama noktasýnda kendileri sorgulama yapabilecek. Bu veri, 740 metreye 925 metrelik bir çerçeve içerisinde bilgi saðlýyor. Elbette en saðlýklý bilgi parsel bazýnda yapýlacak zemin etüdü ile elde edilebilir, bizim bu uygulamamýz sayesinde ise vatandaþlar en azýndan, alan bazýnda durumlarýný görebilecekler. Amerikan Jeoloji Servisi'nden saðladýðýmýz verilere dayanarak ürettiðimiz bu uygulama en azýndan mahalle bazýnda vatandaþlarýmýza bilgi verecek."
FAY HATLARI VE MUHTEMEL DEPREM BÜYÜKLÜÐÜ DE EKLENECEK
Faylarý ve oluþturabilecekleri deprem büyüklüðünü de uygulamaya eklemek için çalýþtýklarýný söyleyen Prof. Dr. Þenol Hakan Kutoðlu, "Zemin bilgilerini sorgulama birinci faz. Ýkinci fazýn üzerinde þu anda arkadaþlarýmýzla çalýþýyoruz. Bir sonraki aþamada, vatandaþlar hem bölgelerindeki faylarý görebilecekler hem de bu faylarýn kaç büyüklüðünde deprem üretebileceðini, en son kaç yýlýnda kýrýldýðýný ve o günden bugüne ne kadar enerji biriktirmiþ olduðunu görebilecekleri þekle getireceðiz. Bu yýl içinde tamamlamayý düþünüyoruz" ifadelerini kullandý.