Deprem bölgesinde PKK ve LGBT tehdidi! Kirli iþbirliði tespit edildi
ABONE OL

Katýrcýoðlu, komisyon tarafýndan hazýrlanan, "6 Þubat 2023 Tarihli Depremlerden Etkilenen Çocuklarýn Durumu ve Çocuklara Yönelik Yürütülen Çalýþmalarýn Deðerlendirilmesi" raporuna iliþkin AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Komisyon Baþkaný Katýrcýoðlu, 6 Þubat depremlerinin ardýndan "kriz ortamlarýnda çocuklar" baþlýðý altýnda çalýþma alanlarýný belirlediklerini ve depremden etkilenen çocuklarý öncelediklerini anlattý.

Ýlgili kamu kurum ve kuruluþlarýný, bakanlýklarý, sivil toplum kuruluþlarýný (STK), akademisyenleri, depremzedeleri dinlediklerini belirten Katýrcýoðlu, "Sadece dinlemek yetmezdi, sahaya inmemiz lazým. Sahada yapýlan uygulamalarý, anlatýlanlarýn ne kadar yapýldýðýný, nasýl yapýldýðýný, eksiklikler var mý, iyi uygulamalarý da görelim istedik ama daha önemlisi çocuklarýmýzla, ailelerimizle bizzat göz göze, yüz yüze olalým, onlarý dinleyelim istedik." dedi.

Bu kapsamda geçen yýl aralýk ayýnda bölgeye ilk ziyaretlerini yaptýklarýný anlatan Baþkan Katýrcýoðlu, "Depremin yaþandýðý iki büyük ilimizi, Adýyaman ve Kahramanmaraþ'ý, arkasýndan Gaziantep Nurdaðý ve Hatay Ýskenderun'la ilk ziyaretimizi bitirdik. Haziran ayýnda da Malatya, Elazýð ve Diyarbakýr'la inceleme ziyaretlerimizi sürdürdük. Önemli bir rapor çýktýðýna inanýyoruz. Muhalefet vekilleri de önemli þerhler koymadýlar. Kapsamlý, güzel, objektif bir rapor oldu. Bu rapor üzerine de ilgili kesimleri raporun çýkmasýný beklemeden süreçte iyileþtirmeyi, aksaklýklarý düzeltmeye yönelik giriþimlerde bulunduk. Hemen bunlar yerine getirildi." diye konuþtu.

- "PLANLANAN DIÞINDA, SPONTANE ZÝYARETLER YAPTIK"

Katýrcýoðlu, kendisinin de 17 Aðustos 1999 depremini yaþadýðýný anlatarak "Ýyileþiyorsunuz, zaman her þeyin ilacý. Adýyaman'da 30 gün çalýþtým. Hemen depremin ikinci günü oradaydým, 'Biz iyi olacak mýyýz? Biz düzelecek miyiz?' diye soruluyor. 'Evet düzeleceksiniz ama biraz zamana ihtiyacýnýz var. Biz sizin yanýnýzda olacaðýz. Bakýn ben iyileþtim.' demiþtik. Büyükler için büyük bir yýkým ama çocuklar için çok daha derin acýlar var. Annelerini, babalarýný, arkadaþlarýný, okullarýný, oyuncaklarýný ve bütün rutinlerini kaybettikleri bir süreç. Bir çocuðun yaþamamasý gereken bir süreç ama böyle bir olayla karþýlaþtýlar." ifadelerini kullandý.

Adýyaman'a yaptýklarý ziyarette TOKÝ konutlarýnýn yükselmeye baþlamasýnýn içlerini rahatlattýðýný söyleyen Katýrcýoðlu, "Bu 6 il, 2 ilçede yaptýðýmýz ziyaretlerde hiç çadýr kent görmedik. Konteyner kentlerin içinde su arýtmalardan elektriklerine kadar, üniversite sýnavýna hazýrlanan çocuklar için kütüphane çalýþma ortamlarý, çocuklar için kreþler, engelliler için her þey düþünülmüþ. Saðlýk birimlerinde her þey planlanmýþ. Devlet ve millet buluþmasýný orda gördük." deðerlendirmesinde bulundu.

Konteyner kentlerde mahalle kültürünün oluþtuðunu anlatan TBMM Ýnsan Haklarýný Ýnceleme Çocuk Haklarý Alt Komisyonu Baþkaný Katýrcýoðlu, þöyle devam etti:

"Herkes iç içe, yakýn bir alanda. Okul, sosyal alanlar, hastanesi içinde ve konteynerler çok yakýn, çok içli dýþlý bir mahalle kültürü oluþmuþ. Mahalle kültürünün iyileþtirici ve toparlayýcý sosyalleþmelerine katký saðladýðýný gördük. Bunun iyileþtirici gücünü gördük. Gittiðimiz illerde valiliklerimizden brifing aldýk. Aldýðýmýz bilgilerin ne kadar uygulandýðýný görebilmek için planlanan dýþýnda ziyaretler yaptýk. Spontane bir konteyner kentin içine girdik. Yolda gördüðümüz ailenin çayýný içmek için evine girdik. Özel görüþmeler, konuþmalar yaptýk. Bizim gözümüzden kaçan ya da yönlendirme olmasýn diye, buralarda da önemli þeylerle karþýlaþmadýk."

Raporda yer alan öneriler hakkýnda da deðerlendirmelerde bulunan Katýrcýoðlu, "Gençlik ve Spor Bakanlýðý gençleri, çocuklarý alýyor kamplara götürüyor. Deprem bölgesinden baþka ortamlara getirerek onlarýn biraz daha o travmatik ortamdan ayýrarak bir sosyal ve psikolojik iyileþmeyi saðlamaya çalýþýyor. Bunlarýn sürekliliðini ve artarak devam etmesinin öneminin altýný çizdik raporumuzda. Milli Eðitim taþýmalý eðitim yapýyor, öðretmen kadrolarýný arttýrmýþ, okullarý hýzlýca tamamlamaya çalýþýyor. 2025 eðitim ve öðretimini ciddi anlamda hem ders sayýsýyla hem de okuluyla bunlarý devam edecek. Bu devletin elinin orada sürekliliði çok önemli." dedi.

- "SÝVÝL TOPLUM ÖRGÜT GÖRÜNÜMLÜ ÝLLEGAL YAPILARIN GÝRÝÞÝMLERÝ VAR"

Radiye Sezer Katýrcýoðlu, okullarýn inþa edilmesiyle bir an evvel taþýmalý eðitimden normal eðitime dönülmesi gerektiðini belirterek þöyle devam etti:

"Sivil toplum örgütü görünümü altýnda olan bazý illegal yapýlarýn bu kaos ortamýndaki yaralý çocuklarýmýza, gençlerimize yönelik bazý giriþimlerinin olduðunu fark ettik. Bunu da zaten hem sahada gördük hem de bize valiliklerin verdiði bilgilerde de vardý. Ýki türlü olmuþ, gerçekten bilinen, akredite olmuþ, tanýmýþ, sivil toplum örgütlerinin içine gönüllü olarak sýzan PKK terör örgütü ve LGBT gibi kötücül unsurlarý savunan ve gönüllü adý altýnda giren kiþilerle birlikte oradaki çocuklara ve gençlere yönelik o ortamý suistimal etmeye, istismar etmeye yönelik giriþimlerin olduðunu gördük. Ayný zamanda çocuk LGBT'sini savunan, bunun için mücadele verdiðini açýk beyan eden sivil toplum örgütlerinin de orada çalýþmak istediðini, çocuklarýmýza yönelik programlar yapmak istediðini bize söylemiþlerdi."

DEM Parti'nin bu dernekleri savunduðunu ve derneklerin faaliyet göstermesine izin verilmediðine dair þikayette bulunduðunu anlatan Katýrcýoðlu, "Biz de sorduk hangi STK'ler olduðunu. Ýlki Roza, bebek katilinin serbest kalmasýný savunan LGBT akýmýný destekleyen bir sivil toplum örgütü. Böyle bir sivil toplum örgütünün çocuklara yönelik orada olmasýnýn büyük bir tehlike ve tehdit olduðunu ifade ettik. Diðeri de Rengarenk Umutlar Derneði. Direkt sayfasýnda zaten açýk var. Tabii Ýçiþleri Bakanlýðýmýz bu konuda gerekli tedbirleri aldý. Bu sivil toplum örgütleri için gerekli süreçleri, hukuki süreçleri baþlattý. Þimdi bu yapýlar tabii nerede bir kaos var, nerede bir kargaþa var, bu yapýlar bu alanlarý suistimal etmek istiyor, biliyoruz. Bu anlamda da devletimiz, Ýçiþleri Bakanlýðýmýz, valiliklerimiz çok ciddi tedbirler alýyor." diye konuþtu.

- "ACÝLEN BÝR AN ÖNCE ÝNSANLARIN RUTÝNLERÝNE DÖNMESÝ LAZIM"

Katýrcýoðlu, bazý çok küçük sivil toplum örgütlerinin de kendilerini büyük iþler yapmýþ gibi gösterip reklam yaptýklarýný söyledi.

Katýrcýoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bir an önce insanlarýn rutinlerine dönmesi lazým. O da nedir? Kalýcý konutlara, TOKÝ evlerine girmeleri lazým. Bu konuyla ilgili Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýmýz Cumhurbaþkaný'mýz tarihlerini verdi. Hýzlýca bunlarý yerine getiriyor. Evlerine döndüklerinde içindeki okullarýyla, sosyal donatýlarýyla birlikte normal rutinlerine dönecekler ama tekrar altýný çiziyorum, hem eðitimlerin aksamamasý yönündeki bu sürecin devam etmesi hem de psikososyal desteklere büyük ihtiyaç var. Onlarýn sürekliliði gerekiyor. Yani biraz yaptýk 1-2 sene sonrasýnda býrakmamak gerekiyor. Uzun süre buna devam etmek gerekiyor."

Afetlere gönüllü olarak hazýrlýklý olunmasý gerektiðini söyleyen Katýrcýoðlu, "Gönüllülükle ilgili üniversitelerde ders alan, o programý okuyan gençlerin sahada çok daha baþarýlý olduðunu gördük. Çocuklarýmýzýn kreþten baþlayarak toplumsal meselelere daha duyarlý olabilmek için dezavantajlý gruplarla birlikte yapabilecekleri sosyal sorumluluk projelerinin içinde olmalarý gerekiyor." dedi.

Komisyon Baþkaný Katýrcýoðlu, öðrencilerin kredi ve ders notuyla gönüllülük programýna teþvik edileceðini anlattý.

Katýrcýoðlu, AFAD ve Türk Kýzýlayýn yeniden bir gönüllülük çalýþmasý baþlatacaklarýný kendilerine ifade ettiklerini aktararak "AFAD yetkilileri eðitimleri, organizasyon ve koordinasyon noktasýnda bir çalýþma yapýldýðýný ifade ettiler. Ayný þekilde Kýzýlayla da ilgili kendi iç mekanizmalarýný yeniden gözden geçiriyorlar ve organizasyon ve koordinasyon noktasýnda bir çalýþma yapýldýðýný ifade ettiler." deðerlendirmesinde bulundu.

Katýrcýoðlu, deprem riskinin çok yüksek olduðu ülkeler Japonya, Þili ve Amerika'da da çocuklara yönelik çalýþmalarý inceleyeceklerinin altýný çizerek bu incelemelerin ardýndan yasal düzeleme ihtiyacý olmasý halinde konuyu Meclis gündemine getireceklerini aktardý.