Deprem kentsel dönüþüme olan talebi artýrdý
ABONE OL

Adana'nýn Yüreðir ilçesinde yýllardýr süren kentsel dönüþüm sorunu çözüme kavuþtu. Kentin en sorunlu mahallelerinin bulunduðu ilçede Yüreðir Belediye Baþkaný Fatih Mehmet Kocaispir, ev sahipleriyle birebir görüþerek kentsel dönüþüm sürecini hýzlandýrdý. Ancak Kahramanmaraþ merkezli asrýn felaketinden sonra ilçede ilk baþta kentsel dönüþümü istemeyen binlerce ev sahibi de belediyeye müracaat ederek kentsel dönüþüm talebinde bulundu.

Þehit Erkut Akbay'a kentsel dönüþüm neþteri

Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, TOKÝ ve Yüreðir Belediyesi'nin ortaklaþa yürüttüðü Yüreðir ilçesindeki Þehit Erkut Akbay Mahallesi'ndeki kentsel dönüþüm projesinde tüm hak sahipleriyle anlaþýlmasýyla birlikte temel atma çalýþmalarý baþladý. 110 dönümlük bir alanda yapýlan kentsel dönüþümde 803 konut, 60 iþ yeri yapýlacak. Ayrýca projeler yeni deprem yönetmeliðine uygun þekilde bodrum+ zemin kat+ 6 katlý olacak þekilde planlandý.

"Büyük bir kentsel dönüþüm süreci"

Çalýþmalarý yerinde inceleyen Yüreðir Belediye Baþkaný Fatih Mehmet Kocaispir, ardýndan açýklamalarda bulundu. Kentsel dönüþüme büyük önem verdiklerini anlatan Kocaispir, "2019 yýlýnda burada sel felaketi meydana gelmiþti. O dönem bakanlýk yetkilileriyle burada yaptýðýmýz çalýþmalarda mahallenin dönüþmesiyle ilgili karar alýndý. Yaklaþýk 110 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüþüm süreci baþladý. Vatandaþ görüþmeleri, kamulaþtýrma ve yýkýmlarý biz üstlendik. O dönem kentsel dönüþümle ilgili vatandaþlarýn itirazý olmuþtu. Bu itirazlarý karþýlýklý anlayýþla aþtýk. Geldiðimiz noktada çok þükür Yüreðir'in tam ortasýnda dezavantajlý bir bölgede büyük bir kentsel dönüþüm süreci baþlattýk" diye konuþtu.

"Düþük katlý binalara izin veriyoruz"

Ýlk dairelerin 2024 yýlýnda teslim edilmesini planladýklarýný aktaran Kocaispir, daha sonra þunlarý söyledi:

"Depremle birlikte vatandaþlarýmýz kentsel dönüþümün ne kadar önemli ve elzem olduðunu birebir yaþayarak görmüþ oldu. Bu depremden dersler çýkarmalýyýz. Bizde depremin bize öðrettiklerinden hareketle artýk düþük katlý binalara izin veriyoruz. Radye temel dediðimiz yeni temel, perde beton, bodrum kat gibi yeni uygulamalarýmýz da var. Bu çerçevede hükümetimizin alacaðý kararlarla eþ güdüm halinde depreme dayanýklý konutlarýn yapýlmasýyla ilgili açýk bir irade ortaya koyuyoruz. Bu yýl sonu itibariyle kaba inþaatýnýn bitmesini ve önümüzdeki yýl vatandaþlarýmýza konutlarýný teslim etmeyi bekliyoruz."