Depremde 29 kiþiye mezar olmuþtu... Þantiye þefinden akýlalmaz ''staj gibi'' itirafý
ABONE OL

Fatih Mahallesi'ndeki Özlem Bayraktar Apartmaný, 6 Þubat 2023'te meydana gelen ilk depremde yýkýldý; 29 kiþi hayatýný kaybetti, 13 kiþi yaralandý. Binanýn yýkýlmasýyla ilgili baþlatýlan soruþturmada müteahhit Kadir Atmaca, tutuklandý. Soruþturma kapsamýnda toplanan tüm delil, fotoðraf, video ve belgeler nihai rapor için Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne gönderildi. 7 kiþilik bilirkiþi tarafýndan hazýrlanan raporda, 2020 yýlýnda yaþamýn baþladýðý binanýn yýkýlmasýndan dolayý müteahhit, þantiye þefi, yapý denetim þirketi yetkilileri, statik uygulama denetçisi, uygulama denetçisi ve kontrol elemaný 'asli' kusurlu, belediyenin yapý kontrol birimi 'tali' kusurlu olarak gösterildi.

7 KÝÞÝ HAKKINDA DAVA

Binada; projelendirme, yapým ve iþ bitim aþamalarýnda deprem yönetmeliði ve Ýmar Kanunu esaslarýna uyulmadýðýnýn belirtildiði raporun, dosyaya girmesinin ardýndan soruþturmasýný tamamlayan savcý; tutuklu olan müteahhit Kadir Atmaca'nýn yaný sýra statik proje müellifi Hikmet Doðanay (36), þantiye þefi Beyza Aygün Baðdatlý, yapý denetim þirketi yetkilileri Hakan Çiriþoðlu (35), Mehmet Kara (73), Mehmet Numan Aydoðan (40) ve Nevzat Bol (64) hakkýnda 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan 22 yýl 6'þar aya kadar hapis istemiyle 4'üncü Aðýr Ceza Mahkemesi'nde dava açtý. Davanýn ilk duruþmasýna tutuksuz sanýklar Hikmet Doðanay, Mehmet Kara, Mehmet Numan Aydoðan, Beyaz Aygýn Baðdatlý, taraf avukatlarý ile binada ölenlerin yakýnlarý katýldý. Müteahhit Kadir Atmaca tutuklu olduðu cezaevinden, Nevzat Bul ise yaþadýðý þehirdeki adliyeden SEGBÝS sistemi ile duruþma salonuna baðlandý. Duruþma, þantiye þefi Beyaz Aygün Baðdatlý'nýn savunmasýyla baþladý.

BAÐDATLI: ÞANTÝYE ÞEFLÝÐÝ YAPABÝLECEK BÝR TECRÜBEM YOKTU

Bilirkiþi raporunda kendisine atfedilen kusurlarý kabul etmediðini belirten Baðdatlý, mimar olduðunu ve 2017'de mezun olduktan sonra yaptýðý iþ baþvurularýnýn tecrübesiz olmasýndan dolayý reddedildiðini söyledi. Daha sonra bir arkadaþýnýn vasýtasýyla müteahhit Kadir Atmaca ile tanýþtýðýný belirten Baðdatlý, þöyle konuþtu:

"Kendisi bana yeni inþaatýnda þantiye þefine ihtiyacý olduðunu söyledi. Ben de yeni mezun olduðumu, iþ tecrübemin olmadýðýný, mimar olduðum için kaba inþaat konusuna hakim olmadýðýmý söyledim. Kendisi, 'Burasý sana staj gibi olur, tecrübe kazanýrsýn, þantiye þefi olarak da bize eþlik edersin' dedi. Normalde þantiye þefinin de sigortasýnýn yapýlýp, maaþ ödenmesi gerekir. Fakat Kadir Bey ile anlaþma þeklimiz her ne kadar gerçekte þantiye þefi olsa da gerçekte bir stajyer gibiydi. Bu sebeple herhangi bir sigortam yapýlmadý ve maaþlý bir çalýþan olmadým. Kahramanmaraþ'tan geldiðim için 2-3 ayda bir yol ve yemek masrafýmý karþýlayabilecek kadar toplu harçlýk verdiði oluyordu. Zaten buna itirazým da olmadý; çünkü þantiye þefliði yapabilecek tecrübem yoktu. Ýlk iþ tecrübemi kazanabildiðim bir þantiye bulmuþtum. Bu yüzden kendimi þanslý hissediyordum. Ýþe baþladýktan sonra þantiyede birçok þey tecrübe ettim. Gördüðüm her uygulama benim için yeni bir tecrübeydi ve kýymetliydi. Uygulamalarý öðrendiðim kadarýyla inceler; kendi bilgi ve tecrübemle yanlýþ görürsem notlar alýr, Kadir Beye iletirdim. Bana göre þantiyede esaslý bir yanlýþlýk yapýlmamýþtý. Benim için kaba inþaat stajý gibi olan bu dönemde yeni bilgiler ve tecrübeler edindim. Bu süreçte bir kontrol mercii deðil, sahada iþ organizasyonunu ve iþ güvenliðini yönlendiren teknik bir personel mahiyetinde çalýþtým."

ATMACA: MASUMUM, SUÇSUZUM VE MAÐDURUM

Tutuklu müteahhit Kadir Atmaca ise binanýn yapýmýnda herhangi bir kusuru olmadýðýný iddia ederek, "Ýddianamede üzerime atýlan suçlamalarý kabul etmiyorum. Çünkü binayý yapý denetim firmasý ve þantiye þefi ile beraber yaptým. Binayý yapým aþamasýnda her tabla için dökülen betondan numune alýnarak, deðerler normal çýkýnca bir üst tablanýn dökümüne müsaade edilmiþtir. Binayý yönetmelik þartlarýna uygun olarak yaptým. Üzerime atýlý bulunan malzeme kalitesizliði suçlamasýný, bina yapým aþamasýnda alýnan laboratuvarlardan görüleceði üzere kaliteli malzeme kullanýlmýþtýr. Masumum, suçsuzum ve maðdurum. O nedenle tutuksuz yargýlanmamý ve tahliyemi istiyorum" dedi.

'BELGELERE BEN ÝMZA ATTIM, SÝGORTA YAPMADIK'

Müteahhit Kadir Atmaca, þantiye þefi Beyza Aygün Baðdatlý'nýn savunmasý ve dosyadaki belgeler sorulunca þunlarý anlattý:

"Yapý denetim belgelerinde þantiye þefi olarak imzayý ben attým, çoðunlukla iþim olmasý ve evraklarýn tamamlanmasý nedeniyle imzalarý ben attým ancak þantiye þefi olarak Beyza Aygün Baðdatlý ile anlaþmýþtým. Aile þirketiydik, kendisine harçlýk verdim. Yalan söylemeye gerek yok; sigorta yapmadýk. Yeni mezundu, stajyer gibiydi. Ýþi öðrensin diye yardýmcý olduk, bize de þantiye þefi gerekliydi."

ÇÝRÝÞOÐLU: GÖREVLENDÝRÝLDÝÐÝMDE YAPI TAMAMLANMIÞTI

Yapý denetim þirketi yetkililerinden inþaat mühendisi Hakan Çiriþoðlu da kendisine yönelik suçlamalarý kabul etmedi. Yýkýlan binaya 2022 yýlýnýn Aralýk ayýnda görevlendirildiðini belirten Çiriþoðlu, "Depremden yaklaþýk 2 ay önce gibi buraya görevlendirildim. Zaten görevlendirildiðimde yapý tamamlanmýþtý. Yapýya müdahale edebileceðim herhangi bir þey yoktu. Zaten önünüzdeki dosyalarda bana ait herhangi bir imza, herhangi bir yaptýrdýðým imalat, herhangi bir seviye artýþý bulunmamaktadýr. Yapýyý incelemeye fýrsat bulamadan da deprem oldu ve bina yýkýldý" dedi.

'BU BÝNADAN DAVA AÇILINCA HABERDAR OLDUM'

Tutuksuz sanýklardan Nevzat Bol, "Yapý denetim þirketinden 4 Haziran 2018 tarihinde istifa ettim. Dava dosyasýnda bulunan betonarme uygulama projesi kapaðýndaki ve proje kontrol formundaki imzalar, bana ait deðildir. Ýmza örneðimin alýnmasýný ve dosyadaki imzalar ile karþýlaþtýrýlmasýný talep ediyorum" diye konuþtu.

Mehmet Kara da þunlarý söyledi:

"Bu binadan dava açýlýnca haberdar oldum. Daha önce de bu binada hiç görev almadým, imza atmadým. 1350 sayfalýk dava dosyasýný ayrýntýlý bir þekilde inceledim ve bu inþaat yapýlýrken benim Almanya'da olduðumu ve bu zamanda adýma sahte imzanýn atýldýðýný tespit ettim. Buna iliþkin delillerimi mahkeme heyetine sunacaðým. Adli Týp Kurumu'nca dava dosyasýnda yer alan ve adýma atýlmýþ olan sahte imzalarýn incelenmesini talep ediyorum."

ÝMZA ÖRNEKLERÝ ADLÝ TIPA GÖNDERÝLECEK

Diðer sanýklar da savunmalarýnda suçlamalarý kabul etmedi. Ölenlerin yakýnlarý ise sanýklardan þikayetçi olduklarýný belirtti. Duruþma sonunda mahkeme heyeti, Kadir Atmaca'nýn tutukluluk haline devamýna, Mehmet Kara ve Nevzat Bol'dan imza örnekleri alýnarak dosyadaki belgelerde yer alan imzalar ile karþýlaþtýrýlmasý için Adli Týp Kurumu'na gönderilmesine karar verip, duruþmayý erteledi.

'ADETA BÝR STAJ YERÝ OLDUÐUNU BELÝRTTÝ'

Binada anne ve babasýný kaybeden Osman Nadir Akýllý, duruþma sonrasý 29 kiþinin ölümüne neden olan kiþilerin cezalandýrýlmasýný istediðini söyledi. Saatlerce enkaz altýnda kaldýðýný belirten Akýllý, "Kendim ve 4 kardeþim, 8 saat sonra enkazdan yaralý olarak çýkarýldýk. 7 katlý bina, depremin ilk saniyelerinde yýkýldý. Yeni bir binaydý ve kentsel dönüþüm projesi kapsamýnda yapýldý. Ýþin ilginç tarafý, bizim binanýn þantiye þefi okuldan yeni mezun olmuþ ve herhangi bir iþ tecrübesi olmayan, mimar olduðunu, inþaatýn yapým iþlerinden anlamadýðýný, bizim binamýzýn kendisi için adeta bir staj yeri gibi olduðunu mahkemede belirtti. Bu durumu üzücü olarak karþýladýk. Adalete güveniyoruz. Suçlularýn adalet karþýsýnda hak ettiði cezayý alacaðýna inanýyoruz" diye konuþtu.

  • Özlem Bayraktar Apartmaný
  • deprem
  • staj