Depremden etkilenen iþ insaný hazýr beton üretti: Toprak ikiye bölünüp içine almadýkça hiç bir hasar almaz
ABONE OL

Kentteki Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan iþletmesinde bahçe kenarý için hazýr beton duvarlar imalatý yapan Zincirkýran, Van depreminde insanlarýn duvardan kaynaklý ölebildiðini görmesi üzerine çalýþma baþlattý.

Uzun yýllardan beri hazýr duvar üzerinde proje çizerek çalýþma yapan Zincirkýran, beton bahçe duvarlarýnýn yaný sýra binalar için de içerisinde demir olan hazýr beton duvar üretti.

Zincirkýran, bu çerçevede hazýrlanan kalýplarda yapýlan söz konusu beton duvarlarý sýký testlerden geçirip depreme dayanýklýlýðýný da kanýtladý.

Ýþ insaný Zinzirkýran, Horasan harcý kullanýlan ve ýsý yalýtýmý da olan bu duvarlarýn patentini de yaptýðý müracaat sonucu Türk Patent Enstitüsünden aldý.

Hazýr beton duvarlarýn inþaatlarda kullanýlmasý için çalýþma yapan Zinzirkýran, böylece depremde can ve mal kayýplarýnýn önüne geçmeyi hedefliyor.

- BETON DUVARLAR SERÝ ÜRETÝME HAZIR

Numan Zincirkýran, AA muhabirine, beton duvarlarý seri üretim durumuna getirdiklerini ifade ederek "Yýllarca bu iþle uðraþtýðým için duvar iþinin her yerde sorun olduðunu biliyorum, bu sorunu çözmek için 12, 13 yýl önce baþladýðým bir projenin sonucuna ulaþtýk. Duvar iþi dünyanýn her yerinde problem, her tarafýn da sorun, deprem yönetmelikleri falan deðiþince duvar iþi daha da önemli oldu." dedi.

- HAZIR DUVAR ÝNÞAATLARIN ERKEN BÝTMESÝNÝ SAÐLAYACAK

Zincirkýran, hazýr duvarlar sayesinde konutlarýn daha hýzlý yapýlabileceðini vurgulayarak, "Bu duvarlar, deprem ve ýsý yönetmeliðine göre yapýldý. Duvarlarý götürüp binalara vinçle dizdiðiniz zaman bir günde 100, 120 metre karelik bir evi yapýp içine girebiliyorsun, sýva yok ve üstelik duvarlar da yer yüzünün en saðlam duvarlarýdýr. Bu duvarlarýn içi komple demir donatýlýdýr, çok yüksek vibrasyonla dökülmüþtür, yýllara dayanabilecek malzemelerden yapýlmýþtýr." diye konuþtu.

Van depreminden etkilenerek beton duvar projesine aðýrlýk verdiðini vurgulayan Zincirkýran, þunlarý kaydetti:

"Van Erciþ depreminde kerpicin insaný öldürdüðünü gördüm, etkilendim ve bu hazýr beton duvarlarý en saðlam þekilde yaptým. Kendi imkanlarýmla bu duvarlarý test ettim, vinçle 10 metre yukarýya kaldýrýp aþaðýya býraktým, balyozla vurdum tokmakla vurdum yani toprak ikiye bölünüp içine almadýkça hiç bir hasar almaz.

Özellikle Ýspanyollar duvarlarýn içerisine demir yerleþtirmeyi çok düþündü ama olmadý, baþaramadýlar. Biz bunu çalýþmalarýmýz sonucu bu duruma getirip seri üretime hazýrladýk. Depremde kerpiç binalarýn yýkýldýðýný, Van depreminde bir çakýlýn insaný öldürdüðünü gördük. Ben de ben böyle bir malzemeyi yaptým, hiç kimseden hiç bir beklentim yok. Bu ürünü ülkeme hediye etmek istiyorum."