Bültende, "Kahramanmaraþ'taki depreme ABD'li þirketin açtýðý 6 bin metrelik petrol kuyusu sebep oldu", "Deprem bölgesinde insansýz hava araçlarý kullanýlmadý", "Hatay'da Yapý Denetim Müdürlüðü'ndeki evraklar yok edilmeye çalýþýlýyor", "Türkiye-Suriye sýnýrýndaki bazý duvarlar yýkýldý, çeteler Türkiye'ye giriyor", "Mersin'e gönderilen akaryakýt gemisi EPDK tarafýndan engellendi", "Kahramanmaraþ'ta volkanik hareketlilik var", "Gaziantep'te yaðma yapmaya kalkýþan Suriyeliler tekme tokat dövüldü", "AFAD'dan acil gönüllü çaðrýsý", "Bu numaralar MÜSÝAD çadýr ekibine ait", "Binayý yapan Iraklý bir müteahhit, merdiveni yapan bir Japon þirketi" iddialarýna yer verildi.
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan ve basýn yayýn organlarýnda habere konu olan, "Kahramanmaraþ'taki depremlere ABD'li þirketin açtýðý 6 bin metrelik petrol arama kuyusu sebep oldu" iddiasýnýn gerçek dýþý olduðu belirtilen bültende, þu ifadeler yer aldý:
"Kahramanmaraþ ili sýnýrlarý dahilinde günümüze kadar 3 adedi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO) Genel Müdürlüðü ve 1 adedi özel þirketlerin müþtereken olmak üzere toplam 4 sondaj kuyusu açýlmýþtýr. Bu kuyularda petrol ve gaz emaresine rastlanýlmamýþtýr. Bölgede, iddia edildiði gibi 6 bin metre derinlikte kuyu bulunmamaktadýr. Açýlan petrol arama kuyularýnýn çapý ortalama 24 cm çapýnda olup, iddiaya konu görüntülerin petrol kuyularýna ait olmasý mümkün görülmemektedir. Ayrýca, Kahramanmaraþ ilini kýsmen kapsayan petrol ruhsatlarý kamu kurumu ve yerli özel þirkete aittir. Bahse konu kuyular, gerek çevreye ve gerekse o çevrede yaþayan insanlara ileride herhangi bir zarar vermemesi için dünyada kabul görmüþ olan yöntemlerle mühürlenmiþtir."
- "DEPREM BÖLGESÝNDE ÝNSANSIZ HAVA ARAÇLARIMIZ KULLANILMADI" ÝDDÝASI
Bültende, bir televizyon programýnda geçen, "Deprem bölgesinde insansýz hava araçlarýmýz kullanýlmadý" iddiasýnýn doðru olmadýðý bildirildi.
Depremin hemen ardýndan Þanlýurfa ve Batman'dan havalanan 2 Bayraktar AKINCI TÝHA'nýn, görev uçuþlarý için bölgeye gittiði ifade edilen bültende, "Deprem bölgesi ilk günden itibaren AKINCI'nýn kamerasý ile görüntülenmiþtir. Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý, deprem bölgesinde kullanýlan Türk savunma sanayiinin geliþtirdiði teknolojileri, sosyal medya hesabýndan paylaþmýþtýr. Buna göre 50 insansýz hava aracý ile 1000 saatin üzerinde uçuþ gerçekleþtirilmiþtir. Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý da depremden etkilenen 10 il için Coðrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüðü koordinasyon merkezinden 12 adet uçak, ÝHA ve Göktürk uydusundan gelen anlýk görüntülerle ön hasar tespit çalýþmalarý yapmýþtýr." denildi.
- "HATAY'DA YAPI DENETÝM MÜDÜRLÜÐÜNDEKÝ EVRAKLAR YOK EDÝLMEYE ÇALIÞILIYOR" ÝDDÝASI
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan ve basýn yayýn organlarýnda habere konu olan, "Hatay'da Yapý Denetim Müdürlüðündeki evraklar yok edilmeye çalýþýlýyor" iddiasý da yalanlandý.
Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Hatay Ýl Müdürlüðü binasýnýn büyük bir bölümünün depremde hasar gördüðü ve yýkýldýðý aktarýlan bültende, aðýr hasar alan il müdürlüðü binasýnýn hemen yanýnda bulunan ek hizmet binasýna izinsiz bir þekilde giren þahýslarýn, il müdürlüðü ana binasýndaki yangýn merdiveninin ek binanýn üzerine çökme riskine karþý çýkarýldýðý kaydedildi.
Mukavemet gösteren kiþilerin, sosyal medya aracýlýðýyla "Çeþitli evraklarýn yok edilmeye çalýþýldýðý" iddiasýný ortaya attýðýna yer verilen bültende, "Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, evraklarýný matbu olarak tuttuðu gibi, bütün resmi yazýþma ve raporlarýný Belgenet üzerinden dijital ortama anlýk olarak aktarmaktadýr. Ek binadaki tüm evraklar, diðer tüm resmi evraklar gibi il müdürlüðü arþivine taþýnacaktýr." ifadesi kullanýldý.
- "EPDK'NÝN GEMÝLERÝ ENGELLEME GÝBÝ BÝR YETKÝSÝ YOKTUR"
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan, "Türkiye-Suriye sýnýrýndaki bazý duvarlar yýkýldý, çeteler Türkiye'ye giriyor" iddialarýnýn gerçek dýþý olduðu belirtilen bültende, Suriye sýnýrýnda yer alan 837 kilometrelik modüler beton duvarda herhangi bir hasar meydana gelmediði, sýnýr güvenliðinin Türk Silahlý Kuvvetleri'nin kontrolünde olduðu kaydedildi.
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan, "Mersin'e gönderilen akaryakýt gemisi EPDK tarafýndan engellendi" þeklindeki iddialarýn da yalanlandýðý bültende, "Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), 'gemileri engelleme' gibi bir yetkisi yoktur. Ýddialarýn aksine, EPDK bölgeye daha fazla akaryakýt ulaþtýrýlmasý için azami gayret göstermektedir." ifadesi kullanýldý.
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan ve basýn yayýn organlarýnda yer alan, "Kahramanmaraþ'ta volkanik hareketlilik var" iddiasýnýn doðru olmadýðý bildirilen bültende, "Bölgede herhangi bir lav akmasý, volkanik kül, petrol veya gaz çýkýþý söz konusu deðildir. Ayrýca bölgede volkanik patlama oluþturacak kayaç grubu da bulunmamaktadýr. Görüntülerdeki toz bulutu, deprem etkisiyle basit bir kütle hareketi sonucu meydana gelmiþtir." denildi.
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan, "Gaziantep'te yaðma yapmaya kalkýþan Suriyelileri Gaziantepliler tekme tokat dövdü" iddiasýnýn da doðru olmadýðýna yer verilen bültende, "Ýddiaya konu görüntülerdeki olayýn deprem bölgesiyle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadýr. Görüntülerin 2022 yýlýnýn Eylül ayýnda, Sakarya'nýn Serdivan ilçesinde yaþanan bir olaya ait olduðu tespit edilmiþtir." ifadesi kullanýldý.
Sosyal medyada "Acil Gönüllü Çaðrýsý" baþlýðýyla paylaþýlan, "3 bin kiþilik AFAD çadýr kentindeki çalýþmalarda yer almak üzere kadýn ve erkek gönüllülere ihtiyaç vardýr" iddialarýnýn asýlsýz olduðu kaydedilen bültende, AFAD'dan yapýlan bir "Acil Gönüllü Çaðrýsý"nýn söz konusu olmadýðý aktarýldý. Bültende, 166 bin 334 arama kurtarma ve destek personelinin afet bölgesinde çalýþmalara devam ettiði, ihtiyaç halinde bölgelere personel sevkiyatýnýn planlama doðrultusunda gerçekleþtirildiði vurgulandý.
Bazý sosyal medya hesaplarýndan paylaþýlan, "MÜSÝAD çadýr ekibi telefon numaralarý"nýn da MÜSÝAD ekiplerine ait olmadýðý belirtilen bültende, "Irak'taki deprem sonrasý çekilen fotoðraf: Binayý yapan Iraklý bir müteahhit, merdiveni yapan bir Japon þirketi" iddiasýyla paylaþýlan fotoðraf ve iddianýn da gerçek dýþý olduðu kaydedildi.
Ýddiaya konu fotoðrafýn montaj yöntemiyle manipüle edildiði bildirilen bültende, fotoðrafýn montajlanmamýþ orijinal halinin, 2013'te Halep'te yaþanan bir hava saldýrýsýnýn ardýndan AFP muhabiri tarafýndan çekildiði belirtildi.