Depremzedelere müjde: Yerinde dönüþümle  mahallelerine kavuþacaklar
ABONE OL

Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabýndan, 6 Þubat'taki Kahramanmaraþ merkezli depremlerin etkilediði Adýyaman'da ailesiyle yaþadýðý ev yýkýlan ve enkazdan kurtarýlan Abdurrahman Kürkoðlu'nun bakanlýðýn hibe ve desteðiyle yürütülen "Yerinde Dönüþüm Projesi"yle ilgili görüþlerini anlattýðý videoyu paylaþtý.

Abdurrahman Kürkoðlu videoda, depremde yýkýldýktan sonra "Yerinde Dönüþüm Projesi"yle yeniden inþa edilmeye baþlanan evinin önünde, çocukluðunun geçtiði mahallesiyle ilgili duygularýný anlattý.

Kürkoðlu, "Bütün arkadaþlýklarým, aile baðlarýmýzýn hepsi bu mahallede. Yere düþtüðümüz yer de burasýdýr, mutlu olduðumuz yer de, düðünümüzü yaptýðýmýz, halayýmýzý çektiðimiz yer de burasýdýr. Yine ayný þekilde acýlarýmýzý yaþadýðýmýz yer de burasýdýr. Mahalleye dönmek bunun için, bizim için çok önemli çünkü kaldýðýmýz yerden devam etmek istiyorduk." ifadelerini kullandý.

Depremde yýkýlan dört katlý evlerinin memur anne babasýnýn 40 yýllýk emeðiyle yapýldýðýný, borcunun depremden hemen önce bittiðini kaydeden Kürkoðlu, depremde bu emeðin kaybolup gittiðini belirtti. Kürkoðlu, evlerinin "Yerinde Dönüþüm Projesi"yle yeniden inþasýna iliþkin duygularýný þöyle anlattý:

"Baba yadigarý yerimizdi burasý, tekrar dönmemiz, devletin de buna, bize aracýlýk etmesi, destek vermesi çok çok güzel ve çok çok önemliydi. Yerimizde inþaatýmýzý yapmamýzý, minimum biz iki sene üç sene diye bekliyorduk. Ancak çok hýzlý bir þekilde devlet bütün imkanlarýný seferber etti ve þu ana kadar her þey sorunsuz þekilde ilerliyor."

YERÝNDE DÖNÜÞÜM'E BAÞVURU ÇAÐRISI

Bakan Özhaseki, videonun yer aldýðý paylaþýmýnda, þu ifadelere yer verdi:

"Yerinde Dönüþüm'le mahallemize dönüyoruz. Abdurrahman kardeþimin ve depremzede vatandaþlarýmýzýn hikayesi yarým kalmayacak. Ýnþallah düðün dernekler yine kurulacak, komþuluklar eski samimiyetiyle yeniden canlanacak. Devletimiz her zaman olduðu gibi vatandaþlarýmýzýn yanýnda, yaný baþýnda. Yuvalarýmýzý el birliðiyle, tüm gücümüzle, hýzla inþa ediyoruz Abdurrahman kardeþim ve ailesi Yerinde Dönüþüm'le evlerinin yapýmýný yarýladý. Afetzede kardeþlerim sýra siz de 'Yerinde Dönüþüm' için geç kalmayýn."

YERÝNDE DÖNÜÞÜM PROJESÝ

Yerinde Dönüþüm Projesi, 6 Þubat'taki Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenen illerde Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnýn denetiminde, Toplu Konut Ýdaresi (TOKÝ) güvencesinde, kendi iþ yeri ve evlerini yerinde inþa etmek isteyen afetzedelere hibe ve kredi desteði verilerek yürütülüyor.

Evini, iþ yerini yerinde dönüþtürmek isteyenler için proje kapsamýnda, konutlar için 750 bin lira hibe, 750 bin lira kredi, ahýrlý köy evleri için 750 bin lira hibe, 1 milyon lira kredi, iþ yerleri için 400 bin lira hibe, 400 bin lira kredi veriliyor.

Projeye bugüne kadar yaklaþýk 240 bin baþvuru yapýldý.

  • çevre þehircilik ve iklim bakanlýðý
  • yerinde dönüþüm
  • kentsel dönüþüm
  • depremzede
  • deprem bölgesi