Kamu kurumlarýnda CEO dönemi baþlýyor
ABONE OL

Aktif, verimli ve etkin çalýþmayan bürokratlar kamuda tutulmayacak. Mevcut uygulamada, görevden alýnan bürokratlarýn ‘kýzak, havuz veya depo kadro’ olarak nitelendirilen müþavirlik kadrolarý boþaltýlacak. Üst düzey yöneticileri Cumhurbaþkaný atayacak.

Cumhurbaþkanlýðý Hükûmet Sistemine uyum kapsamýnda yapýlan hazýrlýklar arasýnda en önemli yeri tutan bürokratik vesayet konusunda reform niteliðinde adýmlar atýlacak. Edinilen bilgiye göre, Ýçiþleri eski Bakaný ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Âla’nýn baþkanlýðýný yürüttüðü bürokrasinin yeniden yapýlandýrýlmasýna yönelik uyum komisyonu çalýþmalarýný tamamlama aþamasýna geldi. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn baþkanlýðýnda uyum komisyon baþkanlarý ile geçtiðimiz günlerde yapýlan toplantýnýn ana gündem maddesini devletteki bürokratik vesayetin kaldýrýlmasýna yönelik yapýlacak çalýþmalar oluþturdu. Erdoðan’ýn da her platformda gündeme getirdiði ‘Obez devlet’ yapýlanmasýna son verecek önemli deðiþiklikler de bu toplantýda ayrýntýlý bir þekilde ele alýndý. Ýþte taslaktaki, bazý önemli adýmlar:

CEO SÝSTEMÝNE ADIM

Kamuda, genel müdür ve üstü kadrodaki yaklaþýk 500 civarýndaki kamu üst yöneticisi Cumhurbaþkaný tarafýndan bizzat atanacak. Bu yöneticiler, kamunun yaný sýra özel sektörden de olabilecek. Özel sektördeki gibi ‘CEO’ sistemi kurulacak ve üst düzey bürokratlar týpký özel sektördeki CEO’lar gibi çalýþacak. Bu kiþilere, ömür boyu devlet kadrosunda kalma garantisi verilmeyecek. Hükûmetle gelip hükûmetle gidecekler. Görevden alýnan kamuda da kalamayacak.

DEPO KADROYA SON

Bürokraside hantallýk bitecek. Kamudaki üst düzey yöneticiler, hükümet icraatlarýnýn içinde faal olarak görev yapacaklar. Mevcut uygulamada görevden alýnan bir bürokrat daha alt kadroya atanamadýðý için, devlette ‘havuz, kýzak, depo’ kadro olarak bilinen müþavirlik kadrolarýna atanýyordu. Bu müþavirlerin tamamý neredeyse hiçbir iþ yapmadan maaþ alýyorlardý. Yeni sistemde bu ‘havuz’ olmayacak. Müþavirse müþavirlik görevi yapacak. Her birim ve makam fonksiyonel çalýþacak.

HÝZMETTE KALÝTE

Bürokratik süreçler kýsalacak. Siyasi irade adýna politika üretecek ve uygulayacak bürokratlar olacak. Karar alýcýlar, ‘idarenin deðil, siyasi iradenin’ parçasý olacak. Ýmza yetkisi olan bazý kadrolar devreden çýkarýlacak. Bir bürokratýn imzasý yeterli olabilecek. Bu yolla hiyerarþik yapýda azalma olacak. Ýmza süreçleri kýsalacak, herhangi bir evrakta birden fazla üst yöneticinin imza atmasý uygulamasý kaldýrýlacak. Verimli, etkin, þeffaf ve hizmet üreten bir mekanizma oluþturulacak.

ALTI KADRO ATAMASI

Kamudaki yönetici yapýlanmasýnda, genel müdür altý üst düzey kadrolara atamalar ilgili bakan ile Cumhurbaþkanýn imzasý ile olacak. Ýkili kararnamenin yaný sýra, bu kadrolara sadece ilgili bakanýnýn imzasý ile atama yapýlabilmesi de tartýþýlýyor.

YENÝ ÖZLÜK HAKLARI

Kamudaki üst düzey yöneticilerin ve milletvekillerinin maaþlarý, Baþbakanlýk kurumu kalkacaðý için, ‘Baþbakanlýk müsteþarýnýn’ maaþýna deðil; artýk Cumhurbaþkanlýðý müsteþarlýðýnýn ücretine endeksli olacak. AK Parti kurmaylarý, kamudaki en yüksek devlet memurunun ‘Cumhurbaþkanlýðý müsteþarý’ olarak adlandýrýlmasýna henüz karar verilmediðini, ancak her halükârda, en yüksek devlet memurluðu yapýsýnýn Cumhurbaþkanlýðý bünyesinde olacaðýný dile getiriyor.

DENETÝM KRALLIÐI

Her bakanlýðýn kendi denetim sistemi olacak. Ancak ikili bir yapý kurulacak. Ýç denetim ile soruþturma süreçleri birbirinden ayrýlacak. Bir müfettiþ hem soruþturma hem de iç denetimle görevli olmayacak. AK Parti kaynaklarý, bu uygulama ilgili “Mevcut teftiþ kurullarý küçük küçük krallýklar oluþturmuþ durumda. Bu yapýya izin verilmeyecek” diyor. Ayrýca, Baþbakanlýk birimleri kaldýrýlacaðý için, buna uyumlu olarak Cumhurbaþkanlýðý Teftiþ Kurulu Baþkanlýðý oluþturulacak.

SÝYASÝ MÜSTEÞARLAR

Yeni hükûmet sisteminde, bazý bakanlýklarýn kaldýrýlmasý, birleþtirilmesi veya bölünmesi de tartýþýlýyor. Bu kapsamda, taþra teþkilatlarýnýn da yeniden yapýlandýrýlacaðý belirtilirken, bakan yardýmcýlýðý sistemi de yeni bir yapýya kavuþturulacak. Bu kapsamda, bakanlýklardaki ‘müsteþarlýk’ kadrolarýnýn kaldýrýlmasý durumunda, bakan yardýmcýlarýnýn hem sayýsýnýn artýrýlmasý hem de ‘siyasi müsteþar’ gibi görev yapmalarý saðlanacak. AK Parti kurmaylarý, bu konuda da son kararýn Cumhurbaþkaný tarafýndan verileceðini dile getiriyor.

(Türkiye Gazetesi)