Dijitalleşmeyin bayramlaşın
ABONE OL

Teknoloji kullanımının hızla artması, bayramların içeriğini de etkiliyor, yüz yüze temasın giderek azaldığı bu dönemde kişiler akıllı telefon ve sosyal medya üzerinden bir yalnızlığa itiliyor. Uzmanlar, özel günleri dijital nesnelerle  kutlama anlayışının yoğunlaştığına dikkat çekerek, bayramların yanında cuma ve kandil geceleri kutlamalarının artık resimler ve fotoğraflar yoluyla yapıldığını, karşı tarafa verilen değerin ve duyulan samimiyetin bu yolla azaldığını kaydetti. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci, kişinin teknoloji ile arasına doğru mesafe koyduğunda hayatın daha da anlamlı hale geleceğini belirtti. Dilci, sanal alemde insanların bazı duyguları direkt hissetmesininmümkün olmadığını aktararak, “Bazı insanlar, ‘Ben annemle görüntülü olarak telefonda konuştum’  diyor. O zaman haccı da ekrandan yapalım. Öyle şey olur mu? Biz bayramda birlikte vakit geçirmeyi, aile olmanın ve sosyal dayanışmanın bir gereği olarak görmemiz, bayramı peygamber adabı ile yapmamız, her şeyden önce bayramı bir ibadet olarak görmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.      

TELEFONUN SESİNİ KISIN 

Bayram ziyaretlerinin insan ilişkileri açısından çok faydalı olduğuna değinen Dilci, bu süreçte akıllı telefonların mümkün olduğunca kullanılmaması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bayram ziyaretlerinde mümkün mertebe telefonları çantamızda kapalı veya sessize alarak tutmaya çalışalım. Bu aynı zamanda görgü adabıdır. İnternet ve dijital nesnelerin kullanımıyla ilgili yeni bir değer ve kültürel yaşam biçimi oluşturulmalıdır. Bayramlaşmayı, dijitalleşmeye kurban etmeyelim”

KALPLİ EMOJİ İLE KUTLAMA OLMAZ

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yönetim Kurulu Üyesi ve iletişim uzmanı Elif Hamamcı ise bayramların insanları bir araya getirerek hoş vakit geçirmelerini sağlaması bakımından önemli bir sosyal aktivite olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bazıları cep telefonundan kucaklama, kalp emojisi ile bayram kutluyor. Görüntülü konuşmanın bile bayramlarda el öpmenin yerini alması mümkün değil. Bayram süresince sosyal medyada paylaşmanın önemine vurgu yapacağız. Tüm sosyal medya kullanıcılarını ‘#mesajıdeğilbayramıpaylaş’ etiketi altında büyüklerinin elini öperken çekilmiş fotoğraflarını paylaşmaya davet ediyoruz..”