Dýþiþleri Bakaný Çavuþoðlu: Türkiye insani yardýmda dünyanýn zirvesinde
ABONE OL

Çavuþoðlu, Arnavutluk ve Kosova ziyaretlerinin ilk duraðý Türkiye Maarif Vakfý (TMV) bünyesine geçen New York Üniversitesi Tiran'ýn (UNYT) akademik yýlý açýlýþýna katýldý.

Açýlýþta, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, UNYT Rektörü Fatos Tarifa, TMV Temsilcisi Osman Nuri Kabaktepe de hazýr bulundu.

Çavuþoðlu, yaptýðý konuþmada, iki yýl önce kurulan TMV'nin, dünyada 30'dan fazla ülkede 161 okulu bünyesinde barýndýrdýðýný ve yüksek kalitede eðitim sunan vakfa tam destek verdiklerini söyledi.

Dünyanýn bir geçiþ döneminde bulunduðunu ve terörizmden iklim deðiþikliðine kadar pek çok zorlukla karþý karþýya olduðunu anlatan Çavuþoðlu, uluslararasý iliþkilerde, bazý ülkelerin çok yönlülük yerine tek taraflýlýðý tercih ettiðini belirtti.

Çavuþoðlu, Türkiye'nin "yumuþak gücü" öne çýkardýðýný, ancak gerekli yerlerde "sert gücü" kullanmaktan da çekinmediðine iþaret ederek, Türkiye'nin bölgede terörizm ve göç gibi birçok sorunla mücadele ettiðini anýmsattý.

Suriye'deki durumun insani sonuçlarý olduðunu, Türkiye'ye 3,5 milyon Suriyeli ve yarým milyondan fazla da diðer ülkelerden mülteci geldiðini ifade eden Çavuþoðlu, "32 milyar dolar harcadýk. Bu 32 milyar dolarýn hazinemizde, bankalarýmýzda olduðunu düþünebiliyor musunuz? Dost ülkelerden bile gelen ekonomik saldýrýlardan bu kadar etkilenmezdik." dedi.

Çavuþoðlu, Türkiye'nin savunmasýz insanlar için bu parayý harcamaktan asla piþmanlýk duymadýðýný vurgulayarak, þunlarý söyledi:

"Bu yüzden insani yardýmda Türkiye dünyada en üst sýrada. Geçen yýl 8 milyar dolar harcadýk, ABD 6 ya da 7 milyar dolar harcadý. ABD dünyadaki en zengin ülke. Sadece bir örnek ve karþýlaþtýrma olarak söylüyorum, 2016'da ABD 6,3 milyar dolar harcadý, Türkiye 6. ABD birinciydi, Türkiye ikinci. 2016'ya göre Türkiye insani yardým miktarýný 2 milyar dolar artýrdý. Bu bizim önceliðimiz."

Suriye ve Irak'taki durumun, terörizm gibi sonuçlar da doðurduðuna dikkati çeken Çavuþoðlu, "Türkiye koalisyon ülkeleri içerisinde DEAÞ'a karþý mücadelede birliklerini doðrudan karþý karþýya getiren tek ülke oldu. Diðer müttefikler ve koalisyondaki ülkeler vekalet savaþlarýný tercih etti. PKK ve YPG gibi terör örgütleriyle bile ortak çalýþtýlar. Bu çifte standart mý yoksa ikiyüzlülük mü?" diye konuþtu.

Çavuþoðlu, Suriye'de 2 bin 400 kilometrekare alanýn terör örgütlerinden temizlendiðini anlatarak, "Þimdi insanlar geri dönüyor. Eðer insanlar evlerinde güvende hissederlerse geri dönerler. 260 bin Suriyeli þimdiden bu güvenli bölgelere dönüþ yaptý." ifadelerini kullandý.

Irak'ta yeni hükümet kurma çalýþmalarýnýn devam ettiðine deðinen Çavuþoðlu, kapsayýcý ve istikrarlý bir hükümete ihtiyaç duyulduðunu söyledi.

Çavuþoðlu, Irak'ýn yeniden inþasýna çalýþýldýðýna iþaret ederek, "Türkiye bunun için elinden gelenin en iyisini yerine getirecek. Türkiye Irak'ýn yeniden inþasý için düzenlenen Kuveyt'teki konferansta diðer tüm ülkelerden daha fazla katký sözü verdi. Bu ülkenin yeniden inþasý için 5 milyon dolar katký sözü verdik." bilgisini paylaþtý.

Ýsrail'in, Filistin'de iþgal ettiði alanlarda aþýrý güç kullanýmýný kýnadýklarýný aktaran Çavuþoðlu, uluslararasý topluma, iki devletli çözümün altýný oyan tüm çabalarý durdurma çaðrýsýnda bulundu.

"Batý Balkanlarý rekabet alaný olarak görmüyoruz"

Çavuþoðlu, uluslararasý kuruluþlarýn yenilenmesi gerektiðini belirterek, þöyle konuþtu:

"Uluslararasý kuruluþlar ve sistemler daha görünür, daha etkili olmalý. Bunun için reforme edilmeliler. Avrupa Birliði'nin hangi politikasý Batý Balkanlar için tatmin edici. Birleþmiþ Milletler bugünün dünyasýný temsil edebilir mi? Hayýr. Kapsayýcý mý? Hayýr. Temsil edici mi? Hayýr. Herhangi bir çatýþmayý engelleyebilir mi? Hayýr. BM bugün herhangi bir sorun veya çatýþmaya barýþçýl müzakereler ve arabuluculukla çözüm getirebilir mi?"

Dünyanýn çatýþmalarý çözmek için daha kuvvetli uluslararasý kuruluþlara ihtiyacý olduðunu ifade eden Çavuþoðlu, "BM Güvenlik Konseyi harekete geçmeli. Daha demokratik ve temsilci olmalý. Cumhurbaþkanýmýzýn altýný çizdiði gibi bugün dünya 5'ten büyüktür." deðerlendirmesinde bulundu.

Çavuþoðlu, terörle mücadelenin demokrasi ve istikrar açýsýndan önemine dikkati çekerek, "Terörle mücadelede çifte standart olmamalý. Türkiye, PKK, YPG, DEAÞ ve FETÖ gibi birçok terörist örgütle mücadele ediyor. FETÖ bu ülkede çok aktif. Kim terörizme kucak açar ve hoþ görürse gösterirse bilsin ki bu terör örgütü onlar için bir tehdit oluþturacak." diye konuþtu.

Türkiye'nin dýþ politikasýnda Balkanlarýn özel bir yeri olduðunu ve bu bölgenin istikrarý ve refahý için katkýda bulunduðunu anlatan Çavuþoðlu, þunlarý söyledi:

"Batý Balkanlarýn Avrupa-Atlantik giriþimlerini tamamen destekliyoruz. Bazý Avrupa ülkeleri Balkanlarý, özellikle Batý Balkanlarý, kendileri ve baþka ülkeler arasýnda rekabet alaný olarak görüyor. Hatta bazen, Rusya ve diðerlerini geçelim, kendileri ve Türkiye arasýnda. Biz, Balkanlarý bir baþka ülkeyle, bölgesel organizasyonla rekabet alaný olarak görmüyoruz. Biz daha iyi bir iþ birliði alaný olarak görüyoruz. Batý Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik kuruluþlarýna entegrasyonu çok önemli. Bugün, Arnavutluk NATO üyesi ve orada da iþ birliðimizden memnuniyet duyuyoruz."

Çavuþoðlu, Türkiye'nin, yatýrýmlarýyla da Balkan ülkelerine katkýda bulunduðunun altýný çizerek, "Sadece Arnavutluk'ta doðrudan yatýrýmlarýmýzýn miktarý 2,5 milyar dolardan fazla ve þirketlerimizi yatýrýmlarýný artýrmalarý konusunda teþvik ediyoruz." ifadelerini kullandý.