Bakan Fidan: Venezuela'ya yönelik dýþ müdahalelere karþýyýz
ABONE OL

Bakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden Venezuela Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil ile Dýþiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Temsilciliði'ndeki görüþmesinin ardýndan düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda konuþtu.

Mevkidaþýyla görüþmesinde bölgesel ve küresel geliþmeleri ele aldýklarýný kaydeden Fidan, "Türkiye olarak Venezuela'ya yönelik tek taraflý yaptýrýmlara ve dýþ müdahalelere karþýyýz." ifadesini kullandý.

Fidan, Venezuela'da hükümet ile muhalefet arasýnda gerçekleþen diyalog sürecine destek verdiklerini belirterek, bu konuda her zaman yapýcý rol oynamaya hazýr olduklarýný vurguladý.

Birleþmiþ Milletler (BM) ve Türkiye'nin Tahýl Anlaþmasý sürecini hayata geçirebilme hususunda ciddi arayýþlarýnýn, Ukrayna tarafýnýn da alternatif getirme çabalarýnýn olduðunu vurgulayan Fidan, "Biz Türkiye olarak açýkçasý Rusya Federasyonu'nun tekrar masaya getirilmesi gerektiðine inanýyoruz. Bunun dýþýndaki çözümlerin zorlama ve güvenliði de tehlikeye atacak çözümler olma ihtimali fevkalade yüksek." diye konuþtu.

Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptýklarý görüþmede kendisiyle hemfikir kaldýklarýný, Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov ile yaptýklarý görüþmede de Rusya tarafýnýn neden bu anlaþmadan çekildiðini ve anlaþmayý uzatmadýðýna dair bir takým detaylý sebepler aldýklarýný ve bunlarýn üzerinde çalýþtýklarýný ifade etti.

Bunlarý BM ile de görüþtüklerini anlatan Fidan, "Rusya'nýn tekrar masaya gelmesi ve taleplerinin karþýlanmasý ve bütün taraflarýn bundan kazanan olarak çýkmasý için buna çalýþýyoruz. Umarým en kýsa zamanda bu kriz çözülür." þeklinde konuþtu.

Bakan Fidan, ayrýca Kur'an-ý Kerim'e yönelik artan saldýrýlara karþý dün Irak'ýn Stockholm Büyükelçiliði önünde Kur'an-ý Kerim'i hedef alan saldýrýnýn ardýndan Irak, Suudi Arabistan, Mýsýrlý mevkidaþlarý ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti Baþbakaný Abdulhamid Dibeybe ile görüþtüklerini ve Ýslam Ýþbirliði Teþkilatýný (ÝÝT) acilen toplama konusunda görüþ birliðine vardýklarýný söyledi.

Þimdi asýl gündemlerinin topluca somut ne tür adýmlar atýlabilecekleri olduðunu kaydeden Fidan, "Çünkü Ýslam dünyasý bu konuya organize bir tepki koymadýðý sürece Batýlý ülkelerde bir farkýndalýk oluþmayacaðýný düþünüyoruz." dedi.

  • Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan
  • Venezuela Dýþiþleri Bakaný Yvan Gil
  • Dýþiþleri Bakanlýðý Ýstanbul Temsilciliði