Diyanet Ýþleri Baþkaný Erbaþ: Soykýrým uygulayan caniler, iþgalciler, siyonistler, Allah'ý unutan, þeytaný dost edinenlerdir
ABONE OL

Ýnsanýn unutkan bir varlýk olduðunu belirten Erbaþ, "Kimi zaman kendini, ailesini, akrabalarýný, komþularýný unutur, sorumluluklarýný ihmal eder. Kimi zaman yaratýlýþ gayesini unutur, insanlara karþý nezaket ve zarafeti elden býrakýr." dedi.

Erbaþ, musallaya gelen cenazelerin esasýnda en büyük ibret vesilesi olduðunu ifade ederek, þunlarý söyledi:

"Yüce Rabb'imiz, Mülk Suresi'nin ilk ayetlerinde esasýnda bizlere bir þeyi unutmamamýz gerektiðini bildirmektedir. 'Ölümü de hayatý da yaratan Allah'týr. Hanginiz daha güzel amel iþliyorsunuz, en iyi iþi, en iyi ameli hanginiz daha güzel yapýyorsunuz diye sizi imtihan etmek için yaratmýþtýr.' Demek ki yaratýlýþ amacýmýzý da bizim unutmamamýz gerekiyor. Allah Resulü Efendimiz de vefat eden Müslümanlarýn ardýndan Mülk Suresi'ni, Yasin Suresi'ni okuyunuz tavsiyesiyle esasýnda 'Ölen insanlarýn ardýndan bir gün siz de musallaya geleceksiniz.' Peygamber Efendimiz, 'Musallaya gelmeden önce okuyun Kur'an'ý, hayatýnýzý ona göre tanzim edin.' demek istemektedir."

"ÝNSANOÐLU KÝMÝ ZAMAN DÝNÝNÝ TARÝHÝNÝ VE KÜLTÜRÜNÜ UNUTUP ÖZÜNE YABANCILAÞIR"

"Tabii ki okuduðumuz Kur'an'dan, ayetlerden elde ettiðimiz hasenatý merhumlarýn, merhumelerin ruhlarýna hediye edebiliriz ama esas amaç dirilerin ders almasý." diyen Erbaþ, þöyle devam etti:

"Yasin Suresi'nde 'O gün biz aðýzlarý mühürleriz, elleri konuþtururuz, ayaklar da yaptýklarýna þahitlik eder.' buyurmak suretiyle Rabb'imiz bizi uyarmaktadýr. Efendimiz, iþte bu ayetleri okuyun da ibret alýn diye bizlere tavsiye etmektedir. Kimi zaman dünya meþgalesine dalýp ahireti, mahþeri, mizaný, hesabý, cennet ve cehennemi göz ardý eder nisyan ile malul olan insanoðlu, kimi zaman da dinini, tarihini ve kültürünü unutup özüne yabancýlaþýr."

"UNUTMANIN EN KÖTÜSÜ RABB'ÝNÝ UNUTMADIR"

Erbaþ, unutmanýn en kötüsünün kiþinin Rabb'ini unutmasý olduðunu vurgulayarak, "Halbuki nerede olursak olalým Rabb'imiz bizimle beraberdir. O, El-Habir'dir, haberdardýr. Her anýmýzdan, gizli ve açýk her þeyden haberdar olandýr Rabb'imiz." diye konuþtu.

Kur'an-ý Kerim'de Allah'ýn 'Þüphesiz ki ne yerde ne de gökte hiçbir þey Allah'a gizli kalmaz.' diye buyurduðunu kaydeden Erbaþ, "Yaþarken bunu dikkate alarak yaþayalým, neslimizi, gençlerimizi, çocuklarýmýzý bu ruhla yetiþtirmeye çalýþalým." dedi.

Cenabýhakk'ýn yaratan, yaþatan, insanlarýn yaptýklarýný gören, söylediklerini iþiten olduðunu ifade eden Erbaþ, "Kalplerimizden geçenleri bilen, bize þah damarýmýzdan daha yakýn olandýr. Hastalýklarýmýzýn þifasý, dertlerimizin devasý, sýkýntýlarýmýzýn çaresi O'ndadýr. Bütün hata ve kusurlarýmýza raðmen, 'Rahman' ismiyle bizlere merhamet eden, 'Gaffar' ismiyle günahlarýmýzý baðýþlayan, 'Rezzak' ismiyle bizleri rýzýklandýran O'dur." þeklinde konuþtu.

Erbaþ, Allah Resulü'nün "Aðýzlarýn tadýný kaçýran ölümü çokça hatýrlayýn." diye buyurduðunu, iradesine hakim olan ve ölümden sonrasý için çalýþan kiþinin, akýllý insan olduðunu haber verdiðini dile getirdi.

Zira ölümü ve hesabý unutan insanýn, þeytanýn esiri olduðunu kaydeden Erbaþ, "Bugün, baþta Gazze olmak üzere Ýslam beldelerine bombalar yaðdýran, masumlarý katleden, soykýrým uygulayan caniler, iþgalciler, siyonistler, Allah'ý unutan, þeytaný dost edinenlerdir. Bugün, Allah'ýn haram kýldýðý cana acýmasýzca kýyan, kadýnlara, çocuklara, yaþlýlara þiddetin her türlüsünü reva gören zalimler, ahiret bilincini kaybedenlerdir. Ýnançlarýnda da zaten ahiret bilinci yoktur." ifadelerini kullandý.

"ÝNSANLIKTAN NASÝBÝNÝ ALMAMIÞ KÝMSELERDÝR"

Erbaþ, bunu Müslümanlarýn, Ýslam aleminin çok iyi bilmesi ve ona göre tedbirini almasý gerektiðini vurgulayarak, þunlarý söyledi:

"Sapkýn ideolojiler ve batýl akýmlarla gençlerin ve çocuklarýn tertemiz fýtratlarýný bozmak için çalýþanlar, insanlýktan nasibini almamýþ kimselerdir. Dijital mecralarda günahý cazip gösteren, harama teþvik eden, aile mahremiyetini hiçe sayanlar, ölümü ve sonrasýný hesaba katmayanlardýr. Ýþ, çalýþma ve ticaret hayatýnda helal-haram hassasiyetini kaybetmek, faiz ve kumar gibi haram yollardan kazanç elde etmeye çalýþmak, Allah'ý ve ahireti unutmanýn bir neticesidir."

ZARARLI AKIMLAR VURGUSU

Diyanet Ýþleri Baþkaný Erbaþ, sözlerini þöyle tamamladý:

"Her an Rabb'imizin gözetiminde olduðumuz, dünyada yapýp ettiklerimizin hesabýný mutlaka vereceðimiz bilinciyle bir ömür sürelim. Ýbadetlerimizle Rabb'imize iyi bir kul olmaya, O'nun rýzasýný kazanmaya çaba gösterelim. Çocuklarýmýzýn ve gençlerimizin tertemiz yüreklerinde var olan Allah sevgisini muhafaza etmeye azim ve sabýrla devam edelim. Dini, ahlaki ve insani deðerlerimizi öðrendiðimiz aile yuvamýzý tehdit eden zararlý akýmlara karþý uyanýk olalým. Unutmayalým ki yeryüzünün imarý ve güvenli bir geleceðin inþasý, Rabb'ini, Peygamber'ini bilen, kitabýný okuyabilen, anlayabilen ve yaþayan, ölümü hatýrýndan çýkarmayan, ahiret bilincini kuþanan nesiller eliyle olacaktýr inþallah."