Diyanet Ýþleri Baþkaný Erbaþ: Zarar korkunç boyutlara ulaþtý
ABONE OL

Erbaþ, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen Küresel Dini Liderler Zirvesi'nde yaptýðý konuþmada, dünyanýn küresel krizlerle kuþatýldýðý bir asýrda yaþadýklarýný, ahiretin yok sayýldýðýný kaydetti.

Savaþ ve katliamlarýn arþý titrettiði kirli bir zamana þahitlik ettiklerini söyleyen Erbaþ, bir zamanlar Ermenistan'ýn Azerbaycan'a uyguladýðý zulmün bir benzerini bugün Filistin'de gördüklerini söyleyerek, "Topyekun bir halk, tüm dünyanýn gözü önünde yok ediliyor, soykýrýma uðruyor. Gözü dönmüþ zalimler, insanlýktan nasibini almamýþ katiller, Gazze'yi, Filistin'i, Lübnan'ý ve nice masum coðrafyayý kan ve gözyaþý diyarýna çeviriyor. Tarihi eserleri, tabiatý, medeniyeti tarumar ediyor. Bizler, küresel kötülükler karþýsýnda, hukuk, vicdan, merhamet zemininde birlik, beraberlik içerisinde hareket etmek zorundayýz." diye konuþtu.

Teknolojinin adeta kutsandýðý bu çaðda ahlak ve medeniyet krizi yaþandýðýný belirten Erbaþ, insaný varoluþ gayesinden uzaklaþtýran ve çevreyle kavgalý hale getiren bir hayat tasavvurunun dünyayý felaketlere sürüklediðini ifade etti.

Erbaþ, küresel çevre sorunlarýnýn sadece insanoðlunu deðil tüm ekolojik sistemi tehdit ettiðine dikkati çekerek, "Bugün gücü, tüketimi, tahakkümü hayatýn merkezine koyan anlayýþ, yeryüzündeki tüm doðal dengeyi tahrip etmiþtir. Endüstriyel üretim, ekonomik büyüme, istihdam, refah gibi kavramlara sýðýnýlarak doðal kaynaklar, ekolojik çevre ölçüsüz þekilde istilaya maruz kalmýþtýr. Bu süreçte, çevresel felaketler, küresel ýsýnma, gýda güvensizliði, doðal kaynaklarýn talan edilmesi, havanýn, suyun, topraðýn korkunç þekilde kirletilmesi hep göz ardý edilmiþtir. Daha da vahim olan, nükleer, radyoaktif, biyolojik ve kimyasal kitle imha silahlarýnýn çevreye verdiði zarar korkunç boyutlara ulaþmýþtýr. Açýkça ifade etmek gerekir ki tüm bunlar geliþmiþ ülkeler tarafýndan yapýlmýþtýr." ifadelerini kullandý.

Ekolojik sorunlarýn, küresel ýsýnmanýn, çevre kirliliðinin çözümü, bireysel, toplumsal, ulusal, evrensel düzeyde ciddi bir tavýr ve davranýþ deðiþikliði gerektirdiðine vurgu yapan Erbaþ, þunlarý söyledi:

"Küresel bir bilinç ve politika deðiþikliði gerektirmektedir. Özellikle endüstri toplumlarý için güçlü bir sorumluluk gerektirmektedir. Çevreye yönelik merhametten yoksun, sorumsuz, umarsýz ve hoyratça yaklaþýmlarýn olumsuz sonuçlarý apaçýk ortadadýr. Dolayýsýyla sözü edilen olumsuz tablo, insan-çevre iliþkisini sorumluluk, emanet, güzel ahlak ve salih amel baðlamýnda yeniden gözden geçirmenin elzem olduðu sonucunu ortaya koymaktadýr. Aksi halde insanýn, kendisini de helak edecek büyük bir tahribatýn ve son tahlilde topyekun bir yýkýmýn yaþanmasý kaçýnýlmaz olacaktýr. Bu yakýn tehdit karþýsýnda insanlýðýn emniyeti ve dünyanýn daha emin, daha temiz ve daha güzel olmasý için insani ve ahlaki deðerler ekseninde bir farkýndalýk oluþturulmasý önem arz etmektedir. Dini liderler en azýndan güçlü ikazlarýný ve manevi rehberlik vazifelerini hakkýyla yerine getirmeye gayret etmektedir."

Bakü'de 11 Kasým'da baþlayacak Birleþmiþ Milletler (BM) Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansý (COP29) kapsamýnda organize edilen "Yeþil Bir Gezegen Ýçin Dünya Dinleri" baþlýklý zirvede, dünyanýn farklý ülkelerinden yaklaþýk 30 dini lider yer aldý.

Azerbaycan Baþbakaný Ali Asadov'un, Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in zirve katýlýmcýlarýna mesajýný okuduðu zirveye Azerbaycan Ekoloji ve Doðal Kaynaklar Bakaný Muhtar Babayev ile Kafkas Müslümanlarý Ýdaresi Baþkaný Allahþükür Paþazade de katýldý.

  • Diyanet Ýþleri Baþkaný Ali Erbaþ
  • Diyanet Ýþleri Baþkaný Erbaþ
  • Ali Erbaþ