Bayraktar, ABD'nin Texas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 enerji forumu kapsamýnda gerçekleþtirilen Bakanlar Paneli'nde konuþtu.
Türkiye'nin enerji sektöründe karþýlaþtýðý 3 zorluktan bahseden Bayraktar, bunlardan ilkinin, ülkede evlerden sanayiye enerji talebinin artmasý olduðunu söyledi.
Bayraktar, ülkede birincil enerjinin 3'te 2'sinin ithalat kaynaklý olduðuna iþaret ederek, bu sebeple Türkiye'nin enerjide ithalata baðýmlý olduðunu dile getirdi.
Ülkenin enerji dönüþümü yolculuðuna deðinen Bayraktar, Türkiye'nin karbon nötr ekonomi olmak istediðine dikkati çekti.
Bayraktar, bu 3 zorluðun üstesinden gelmek üzere politika geliþtirdiklerini belirterek, "Küresel talebi karþýlamak, baðýmlýlýðý azaltmak ve enerji dönüþümü yolculuðunu ele almak için politika geliþtiriyoruz. Dolayýsýyla herhangi bir yönden gelen alternatif enerji çözümüne veya kaynaðýna hayýr diyemeyeceðimiz bir konumdayýz." diye konuþtu.
YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ HEDEFÝ
Bu kapsamda, uzun vadeli ve iddialý bir program geliþtirdiklerini söyleyen Bayraktar, 2020'de Karadeniz gaz sahasýný tespit ettiklerini anýmsattý.
Bayraktar, böylelikle 4 yýldan kýsa sürede 2,6 milyon haneye doðal gaz tedarik edildiðine dikkati çekerek, bu sayýyý artýrmak için büyük potansiyel olduðunu dile getirdi.
Enerji alanýnda yapýlan diðer çalýþmalara da deðinen Bayraktar, þunlarý söyledi:
"Ayný zamanda gaz altyapýmýza, yer altý depolarýna, gazlaþtýrma ünitelerine büyük yatýrýmlar yapýyoruz. Gazlaþtýrma kapasitemizi neredeyse 5 katýna çýkardýk ve þimdi tüm tedarik portföyümüz, uzun vadeli boru hattý gaz sözleþmelerinden daha esnek uzun vadeli enerji sözleþmelerine dönüþüyor. Bu nedenle bu pazarda büyük bir fark yaratýyor ve bu altyapý yatýrýmýyla pazara daha rekabetçi çözümler getiriyoruz."
Bayraktar, 2035 yýlýnda Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 100 gigavata çýkarmak istedikleri iddialý bir programlarý olduðunu belirterek, nükleer enerjiye verdikleri önemi vurguladý.
Geliþtirdikleri tüm politikalarýn "360 derece bakýþ" gerektirdiðini dile getiren Bayraktar, kritik minerallerin keþfi, güneþ panellerinin üretimi, yeni teknolojiler, dijitalleþme, iletim þebekesinin kapasitesini artýrma, þebekeyi komþu pazarlara entegre etme gibi konularýn önemine iþaret etti.
"BAÞARILI ÝÞBÝRLÝÐÝ SAÐLANABÝLÝR"
Bayraktar, enerji alanýnda Orta Doðu'dan Avrupa'ya çeþitli iþbirliklerine deðinerek, Türkiye'nin Avrupa'nýn arz güvenliðinde önemli bir rol oynadýðýna dikkati çekti.
Doðal gazýn sadece Türkiye için deðil bölge için de oldukça önemli olduðunu belirten Bayraktar, "Kendi gazýmýzý üretmeye baþladýk ama ayný zamanda boru hatlarý ile uluslararasý projelere ve yeniden gazlaþtýrma kapasitesini artýrmak için büyük yatýrýmlar yaptýk. Þimdi ihtiyacýmýzdan fazlasýný getirebiliyoruz." dedi.
Bayraktar, Türkiye'nin, 50 milyar metreküple Avrupa'nýn dördüncü büyük gaz pazarý olduðuna iþaret ederek, altyapýyla, komþu ülkelerle ve dünyanýn diðer bölgelerinden güvenilir tedarikçilerle, neredeyse 75 milyar metreküp gazý Türk pazarýna getirebileceklerini kaydetti.
Oluþacak fazladan 25 milyar metreküpü Avrupa pazarlarýna ihraç edebileceklerini söyleyen Bayraktar, üretici, taþýyýcý ve tüketici ülkeler arasýnda doðru denge kurulursa uzun vadeli ve baþarýlý bir iþbirliði saðlanabileceðini kaydetti.