Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðýnca Conrad Otel'de yapýlan Ýstanbul Güvenlik Forumu'nda (ÝGF), "Karmaþa Çaðýnda Ýstikrarlaþtýrýcý Güç Olarak Türkiye" baþlýklý panel düzenlendi.
Türkiye Maarif Vakfý Baþkaný Prof. Dr. Birol Akgün'ün moderatörlük yaptýðý oturumda, CeSPI Türkiye Gözlem Merkezi Koordinatörü Dr. Valeria Giannotta, Ankara Hacý Bayram Veli Üniversitesinden Doç Dr. Þuay Nilhan Açýkalýn, Kapsayýcý Toplum Enstitüsü (Inclusive Society Institute) Üst Yöneticisi (CEO) Darly Swanepoel ve AP Politika ve Stratejik Ýletiþim Danýþmaný Ýpek Tekdemir konuþmacý olarak yer aldý.
Dr. Giannotta, gelecekte Türkiye'nin Avrupa Birliði'nin (AB) yeni savunma mimarisine ve uluslararasý sistemin dizaynýna dahil edilmesi konusuna deðinerek, Türkiye'nin yeterli kapasiteye, kabiliyete ve güvenilirliðe sahip olduðunu belirtti.
Türkiye'nin özellikle mülteciler konusunda bunu kanýtladýðýna deðinen Giannotta, bugün bile Türkiye'nin sözünü tutarak iyi iþ çýkarmaya devam ettiðini söyledi.
Doç. Dr. Açýkalýn da istikrarlaþtýrýcý güç kavramýndan üç çerçevede bahsedeceðini, bunlarýn yumuþak güç, sert güç ve lider diplomasisi olduðunu ifade etti.
Açýkalýn, Türkiye tarihinde uluslararasý sistemin yeniden inþasýna aktif þekilde katký saðlamanýn eþsiz olduðunu vurgulayarak, Türkiye'nin 1950 ve 1960'larda daha Batýlý bir dýþ politika uyguladýðýný belirtti.
Türkiye'nin yumuþak gücünün "dünya beþten büyüktür" ile þekillendiðini aktaran Açýkalýn, bu fikirle de Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) bir reform olmasýný talep ettiðini anlattý.
Açýkalýn, ikinci olarak da "Türkiye'nin sert gücüne dair de bir þüphe yok ve bu, terörle mücadelede de çok önemli." ifadesini kullanarak, son zamanlarda savunma sanayisinde yaþanan geliþmelerden bahsetti.
Son olarak lider diplomasisine deðinen Açýkalýn, "Recep Tayyip Erdoðan ve liderliði, kiþisel olarak istikrarlý güç inþa etmekte çok önemli bir rol oynuyor. Kiþisel olarak diðer dünya liderleri ile güvene ve dostluða dayalý çok hassas ve derin iliþkiler kuruyor. Ayrýca Erdoðan, kiþisel olarak bölgedeki ve sýnýrlarýn ötesindeki krizlerde arabulucu olarak rol oynayabiliyor." dedi.
Sosyal ve demokratik deðerler üzerine kurulu toplumu kapsamayý hedefleyen Kapsayýcý Toplum Enstitüsü CEO'su Swanepoel, son 20 yýlda Türkiye'nin Afrika ile geliþen iliþkilerine deðindi.
Swanepoel, Türkiye'nin yükselen küresel güç olduðunu belirterek, bölgenin barýþ, güvenlik ve ekonomik kalkýnmasýna katkýda bulunmayý hedeflediðini aktardý.
Türkiye ile Afrika arasýndaki geliþen iliþkilerin, Afrika'nýn jeopolitik görünümünü dönüþtürebileceðini vurgulayan Swanepoel, iliþkilerin potansiyel olarak bölgesel kalkýnmaya daha dengeli bir yaklaþým geliþtirebileceðini kaydetti.
Swanepoel, Afrika'nýn muazzam bir küresel ekonomik ve potansiyele sahip olduðunu belirterek, yoksulluk ve sosyo-ekonomik bölünmelerle karþý karþýya olduðunu vurguladý.
Türkiye'nin ýlýmlý güç olarak potansiyelinin giderek önem kazandýðýný aktaran Swanepoel, bu potansiyelin giderek daha dengeli ve iþbirliðine dayalý bir ortama katký saðladýðýna dikkati çekti.
Ýki ülkeyi anlamak için kýta baðlantýlarýný þekillendiren tarihsel etkileþiminin incelenmesi gerektiðini söyleyen Swanepoel, Osmanlý'nýn Afrika'daki iliþkilerine deðindi.
Swanepoel, "Türk liderlerinin, Türkiye'nin Afrika'ya yönelik dýþ politikasýný þekillendirmedeki önemli etkisi, Osmanlý ile kültürel ve tarihi baðlantýlarýn önemini vurgulamakta." ifadesini kullandý.
Panele çevrim içi olarak katýlan Tekdemir, konuþmasýnda Türkiye'nin bölgesel ve küresel güvenliði saðlamadaki rolüne ve uluslararasý iþbirliðinin önemine deðindi.
Tekdemir, dünya deðiþtikçe güvenliðin doðasýnýn da güvenlik anlayýþýnýn da deðiþtiðini kaydederek, güvenliðin geleneksel askeri tehditlerin ötesine geçerek iklim deðiþikliði, ekonomik kriz, siber tehditler ve salgýnlarý da içermeye baþladýðýný belirtti.
BM ve NATO'nun bir parçasý olarak Türkiye'nin kapsayýcýlýðýn ve eþit temsilin bulunduðu bir uluslararasý sistemi savunduðuna dikkati çeken Tekdemir, BMGK'nin de "dünya beþten büyüktür" sözüyle reforma ihtiyaç duyduðunun çeþitli platformlarda dile getirildiðini aktardý.
Tekdemir, Türkiye'nin zengin tarihi ve kültürüyle Avrupa, Asya, Orta Doðu ve Kafkasya arasýnda stratejik bir konumda olduðunu belirterek, Suriye ve Libya gibi bölgesel krizlerde arabuluculuk giriþimlerinde bulunduðunu da anlattý.
Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasýnda yaptýðý arabuluculuða ve Suriye'deki krizden etkilenen milyonlarca insana saðladýðý insani yardýma deðinen Tekdemir, "Türkiye stratejik konumu, tarihi ve uluslararasý iþbirliðiyle bölgede ve ötesinde istikrar ve güvenliði artýrmak için çok önemli bir aktör." dedi.