Dünya Bankasý, Türkiye Ekonomik Ýzleme Raporu'nun Aðustos 2020 sayýsýný "Yelkenleri Ayarlamak" baþlýðýyla yayýmladý.
Güncel ekonomik geliþmelerin deðerlendirildiði ve Türkiye'deki ekonomik beklentilere iliþkin analizlerinin sunulduðu raporda, "Kovid-19 vakalarýnda baþlangýçta yaþanan ani yükseliþe raðmen Türkiye'nin, ülkeler arasýndaki karþýlaþtýrmalar ýþýðýnda, virüsün yayýlmasýný ve olumsuz saðlýk etkilerini nispeten daha hýzlý kontrol altýna aldýðý görülmektedir." deðerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda, virüsü kontrol altýna almaya yönelik önlemlerin sürdürülmesinin, kýrýlgan durumdaki hane halklarýnýn desteklenmesinin ve etkin bir ekonomik politika bileþiminin sürdürülebilir toparlanmanýn saðlanmasýnda kilit önem taþýdýðý vurgulanarak, "Diðer ülkelerde de olduðu gibi, mevcut kýrýlgan trendin sürdürülebilirliði için ihtiyatýn elden býrakýlmamasý gerekmektedir." ifadesi kullanýldý.
Kovid-19 krizinin ekonomik etkilerinin oldukça ciddi boyutlara ulaþtýðýna iþaret edilen raporda, Türkiye'nin 2018-2019 döneminde yaþadýðý ekonomik yavaþlama sonrasýndaki kademeli toparlanmayý rayýndan çýkardýðý aktarýldý.
Raporda, küresel büyümedeki yavaþlama sonucunda Türkiye'nin ihracat mallarýna ve hizmetlerine olan dýþ talebin azalmasýyla birlikte cari hesaplardaki dengesizliklerin yeniden ortaya çýktýðý belirtilerek, finansal sermayenin küresel düzeyde güvenli limanlara akmasý ve Merkez Bankasý rezervlerinde yaþanan düþüþün dýþ finansman ve piyasa baskýlarýný artýrdýðý ifade edildi.
Dýþ baskýlar ve yurt içinde Kovid-19 salgýnýný kontrol altýna almaya yönelik önlemlerin nisan ve mayýs aylarýnda yurt içi üretimin ani bir þekilde durmasýna yol açtýðý anýmsatýlan raporda, bu ekonomik etkilerin iþ gücü piyasasý zorluklarýný daha da aðýrlaþtýrdýðý kaydedildi.
Raporda, "Kovid-19 salgýnýnýn yol açtýðý þokun etkisi 3,3 milyon kiþiyi yoksulluða sürükleyebilir. Ancak, bu insanlarýn dörtte üçü, Türk yetkililerin pandeminin ilk andaki etkilerine karþý uygulamaya konulan hedefli sosyal destek programlarýnýn geniþletilmesi yoluyla yoksulluða düþmekten kurtarýlabilir." deðerlendirmesinde bulunuldu.
Türkiye'nin küresel ekonomilerin çoðu gibi 2020 yýlýnda zorlu bir süreçten geçtiðine dikkat çekilen raporda, Türkiye ekonomisinin bu yýl yüzde 3,8 oranýnda daralacaðýnýn öngörüldüðü, 2021 yýlýnda ise nasýl bir toparlanma yaþanacaðýnýn belirsizliðini koruduðu ifade edildi.
Raporda, Kovid-19 salgýnýný kontrol altýnda tutma ve ihtiyatlý tutumu sürdürme ihtiyacýnýn tüketimi dizginlerken, þirketlerin borç yükü yatýrýmlarýný baskýlamasý öngörülürken, zayýf dýþ talebin ihracatý yavaþlatmasýnýn beklendiði aktarýldý.
Bankanýn raporunda, yatýmlardaki ve iþ gücüne katýlýmdaki düþüþün Türkiye ile diðer yükselen ekonomilerin verimlilikte ve potansiyel milli gelirde yaþadýðý düþüþü daha da aðýrlaþtýrmasýnýn beklendiði kaydedildi.
Dünya Bankasý Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame da konuya iliþkin yaptýðý açýklamada, þu ifadeleri kullandý:
"Pandemiye karþý uygulanan hýzlý ve kapsamlý politika müdahalesi salgýnýn en kötü etkilerinin hafifletilmesine yardýmcý olmuþtur ve virüsün kontrol altýnda tutulacaðý ve politika önlemlerinin pandeminin nasýl evrileceðine ve ulusal ve küresel ekonomide yaþanacak geliþmelere göre uyarlanacaðý varsayýmýyla daha erken bir toparlanmanýn zeminini hazýrlamýþtýr."