Çok sayýda ülkenin 'katliam' dediði Hocalý ile ilgili BM resmi bir karar hala alamadý
ABONE OL
Sovyetler Birliði’nin daðýlmasýyla 1991’in son günlerinde Hocalý’yý ablukaya alan Ermenistan, aylar süren saldýrýlarýný 25 Þubat 1992’de yoðunlaþtýrdý. Sovyet ordusunun 366. Motorize Alayýnýn desteðini de yanýna alan Ermeniler, 20. yüzyýlýn en kanlý katliamlarýndan biri olan Hocalý Katliamý’na imza attý.
 
Ýnsanlýk tarihine kara bir leke olarak geçen Hocalý Katliamý’nda 106’sý kadýn, 70’i yaþlý, 63’ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaþý hayatýný kaybetti. Sekiz ailenin tamamen yok olduðu katliamda 275 kiþi esir düþtü, bunlarýn 150’sinden bugüne kadar haber alýnamadý.
 
 
 
HOCALI KATLÝAMI’NI KÝM NASIL KABUL EDÝYOR?
 
Azerbaycan Meclisi, 613 vatandaþýnýn katledildiði olayý, 1994 yýlýnda düzenlenen oturumla “Hocalý Soykýrýmý” olarak kabul etti. Hocalý’da yaþanan insanlýk vahþeti; Meksika, Macaristan, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Sudan, Peru ve Ýslâm Ýþbirliði Teþkilatý tarafýndan da “soykýrým” olarak nitelendiriliyor.
 
Dünyada Hocalý Katliamý, 5 ülke parlamentosu tarafýndan kýnanýyor. ABD’de 16 eyalet meclisi 26 Þubat 1992’de yaþananlarý “soykýrým” olarak kabul ederken, Türkiye Cumhuriyeti ise Azerbaycan’ýn Hocalý kasabasýndaki vahþeti “katliam” olarak tanýmlýyor. Ýnsan Haklarý Ýzleme Örgütü (Human Rights Watch), yaþananlarý “katliam” olarak nitelendirirken, Birleþmiþ Milletler ise Hocalý Katliamý ile ilgili henüz resmi bir karar almadý, fakat Birleþmiþ Millet Genel Kurulu, 1993 yýlýnda Ermenistan’ý kýnadý. BM Güvenlik Konseyi’nin 822 sayýlý kararýyla Ermenistan’ýn Azerbaycan topraklarýný terk etmesini istedi.
 
 
 
 
Bu geliþmelerle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeleri “Ermeniler tüm Hocalý sakinlerini katletti” ifadesinin yer aldýðý bir bildirgeye imza attý. Avrupa Güvenlik ve Ýþbirliði Teþkilatý ise Azerbaycan’ýn toprak bütünlüðüne saygý gösterilmesini talep etti. Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi, 22 Nisan 2010 tarihindeki kararýnda, Hocalý’da yaþananlarý, “savaþ suçlarý ve insanlýk aleyhine olan suçlarla” eþ deðer gördü. Fakat günümüzde Hocalý Katliamý ile ilgili resmi bir karar alýnmamýþtýr.