Dünya Gazze için tek yürek oldu! Soykýrýmcý Ýsrail'e tepkiler çýð gibi
ABONE OL
Gazze saldýrýlarýnýn birinci yýl dönümünde dünyanýn dört bir yanýnda Ýsrail karþýtý protestolar sürüyor. Farklý ülkelerden binlerce kiþi, Filistin'e destek için sokaklara dökülürken, eylemciler, Ýsrail'in soykýrým politikasýna tepki gösterdi.

Ýstanbul'da Filistin direniþine destek yürüyüþü

ÝTALYA

Roma Emniyet Müdürlüðünün 7 Ekim 2023'ün yýl dönümüne denk gelmesi sebebiyle bugün için koyduðu gösteri yasaðýna raðmen binlerce kiþi, baþkent Roma'daki Ostiense Meydaný'nda bir araya geldi.

Göstericiler, Ýsrail'in Gazze ile Batý Þeria'daki saldýrýlarý ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarýna tepki gösterdi, Filistinlilere destek ve dayanýþmalarýný ifade etti.

Ýsrail'i protesto eden göstericiler, sýk sýk "Özgür Filistin", "Soykýrým dursun", Filistin'e özgürlük", "Katil, terörist, siyonist devlet Ýsrail", "Katil Netanyahu" ve "Katil Meloni" sloganlarý attý.

Güvenlik güçleri, geniþ önlemler alarak Ostiense Meydaný'nýn çýkýþlarýný kapattý. Göstericiler de bir süre sonra meydan içinde yürüyüþe geçti.

Meydandan çýkmak isteyen göstericilerle güvenlik güçleri karþý karþýya geldi ve þiddetli bir arbede yaþandý.

Arbede sýrasýnda bazý göstericilerin þiþeler atmasý üzerine güvenlik güçleri de biber gazý ve tazyikli su sýktý.

Arbede çatýþmaya dönüþtükten sonra güvenlik güçleri, biber gazýna ek olarak coplu müdahalede bulunarak meydandaki göstericileri daðýttý.

Sýkýlan biber gazýndan meydanda sýkýþan çok sayýda kiþinin etkilendiði görüldü.

Ýtalyan basýnýnda yer alan ilk bilgilere göre, olaylarda en az 3 gösterici, 26'sý polis, 4'ü mali polis olmak üzere 30 güvenlik görevlisi yaralandý. Göstericilerin baþlarýndan yaralanmýþ olabileceði belirtildi.

ANSA haber ajansý, olaylarda en az 4 göstericinin gözaltýna alýndýðýný açýkladý.

SIRBÝSTAN

"Sýrbistan'da Filistin Halkýna Destek" isimli grup tarafýndan baþkentteki Cumhuriyet Meydaný'nda düzenlenen gösteriye katýlan kalabalýk, "Ýsrail çocuklarý öldürüyor, ABD katilleri koruyor" yazýlý döviz açtý.

Gösteriyi organize eden gruptan yapýlan açýklamada, Filistin halkýnýn bir yýldýr soykýrýma maruz kaldýðý ifade edilerek, Ýsrail'in Lübnan'a da yeni saldýrýlar baþlattýðý anýmsatýldý.

Açýklamada, Sýrbistan'ýn da Ýsrail'e silah gönderen ülkeler arasýnda olduðunu ve bunu kýnadýklarý kaydedildi.

Kalabalýk, daha sonra meydandan Savunma Bakanlýðýna yürüdü.

AVUSTURYA

"Sömürge ve Apartheid'ýn Olmadýðý Özgür Filistin Kongresi"nin, Viyana Belediyesine ait bir konferans salonunda yapýlmasýna son anda izin verilmedi. Bunun üzerine konferans, organizatörlerin yedekte tutuðu bir düðün salonunda yapýldý.

Kogrenin organizatörlerinden aktivist Willhelm Lagthaler, basýna yaptýðý açýklamada, belediyeye ait konferans salonun son anda iptal edilmesinin "Viyana tarzý engelleme yöntemi" olduðuna dikkati çekerek, aldýklarý tedbir sayesinde kongreyi yapabildiklerini ifade etti.

Lagthaler, Almanya'nýn baþkenti Berlin'de 12 Nisan'da yapýlmasý planlanan Filistin Konferansý'nýn polis tarafýndan sonlandýrýlmasýný hatýrlatarak, Viyana'da böyle bir yöntemden ziyade dolaylý yollara baþvurulduðunu, kendilerinin de buna göre tedbirler aldýklarýný anlattý.

ÝSPANYA

Ýspanya'da sivil toplum kuruluþlarý (STK) ve sol görüþlü siyasi partilerin çaðrýlarýyla, Ýsrail'in Gazze'deki soykýrýmýnýn 1. yýlý dolayýsýyla üç gün sürecek ülke genelindeki gösteriler baþladý.

Filistin ile Devlet Dayanýþma Aðý (RESCOP) adlý STK'nýn öncülük ettiði gösterilerin, 5-7 Eylül tarihleri arasýnda Madrid, Barselona, Bilbao, Zaragoza, Valensiya, Granada, Malaga, Cadiz, Sevilya, Santander, Salamanca ve Büyük Kanarya gibi 50'den fazla þehirde yapýlacaðý duyuruldu.

Baþkent Madrid'de kent merkezinde yapýlan ve Filistin bayraklarýnýn taþýndýðý yürüyüþe, aralarýnda bazý sanatçýlar ve siyasetçilerin de olduðu binlerce kiþi katýldý.

"Bu bir savaþ deðil soykýrým", "Sessiz kalma soykýrýma ortak olma", "Nehirden denize Filistin kazanacak", "Katil Netanyahu", "Ýsrail'in suç ortaklarý ABD ve AB" sloganlarý ve dövizleri gösteride öne çýktý.

Ýspanyol STK'lar yayýmladýklarý manifestoda, Ýspanya hükümetine ve diðer Avrupa Birliði ülkelerine Ýsrail ile diplomatik, askeri, ekonomik, siyasi, kültürel tüm iliþkileri kesme çaðrýsýnda bulunarak, "Soykýrýmý durdurmak için etkili önlemlere ihtiyacýmýz var. Uluslararasý toplumun eylemsizliði Ýsrail'in cezasýz kalmasýna neden oluyor. Sessizlik, Ýsrail'in sahip olduðu cezasýzlýk rejimini körüklüyor. Bu sadece Filistin için deðil, uluslararasý düzen için de çok tehlikeli bir emsal teþkil ediyor." açýklamasýnda bulundu.

Ýsrail ordusunun saldýrýlarýnýn baþladýðý 7 Eylül 2023'den bu yana Gazze'de her 3 binadan 2'sinin yýkýldýðý, 42 binden fazla insanýn öldürüldüðü, milyonlarca insanýn yerlerinden edildiði vurgulanan manifestoda, "acil ve kalýcý ateþkes ilan edilmesi, Ýsrail'in 76 yýldýr devam eden Filistin'deki iþgalinin ve sömürgeciliðinin sona ermesi" çaðrýsý yapýldý.

Ayrýca, "özellikle Uluslararasý Adalet Divaný önünde Ýsrail'in yargýlanmasýnda Güney Afrika'nýn yanýnda durulmasý ve siyonist devletin hesap vermesinde daha aktif bir rol oynanmasý" talep edildi.

Gösteriler, 6 ve 7 Eylül tarihlerinde de devam edecek.

FRANSA

Filistin ve Lübnan destekçileri, Paris'teki ünlü Cumhuriyet Meydaný'nda bir araya geldi.

Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldýrýlarýna tepki gösteren binlerce gösterici, Clichy Meydaný'na kadar yürüdü.

Ellerinde Filistin ve Lübnan bayraklarý ile "Ýsrail'i silahlandýrmaya son verin" ve "Emperyalizme karþý direniþ" yazýlý afiþler taþýyan göstericiler, "Yaþasýn Filistin" ve "Hepimiz Beyrut'un evlatlarýyýz" sloganlarý attý.

Omuzlarýnda siyah ve kýrmýzý renklerde kefiye takan göstericiler, Ýsrail'e silah sevkiyatýnýn durdurulmasýný talep etti.

Bir kiþi, gösteriye elinde Kubbetu's Sahra Camisi'nin maketiyle katýlýrken bir diðer gösterici eylem boyunca Filistin'i temsilen karpuz maketi taþýdý.

Bazý eylemciler, bir McDonald's þubesinin vitrinine "Filistin yaþayacak" ve "Gazze'deki katliamý durdurun" yazýlý çýkartmalar yapýþtýrarak bu markayý boykot etme çaðrýsýnda bulundu.

Gösterici Lina Bertin, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnýn 1 yýldýr devam etmesini "utanç verici" bulduðunu belirtti.

Bertin, Ýsrail'i destekleyen markalarý boykot etmekten baþka elinden gelen bir þey olmadýðýný belirterek, "Daha fazla ne yapabilirim bilmiyorum. 1 yýl oldu, çok uzun bir süre. Sesimiz duyulmuyor." dedi.

Lina Bertin, Avrupa ülkelerinin Ýsrail'i finanse etmeyi durdurmasý ve Tel Aviv hükümeti ile olan baðlarýný kesmesi gerektiðini vurguladý.

Soyadýný vermeyen Myriam isimli öðrenci ise zaman geçtikçe tarihteki ayný hatalarýn tekrarlandýðýný düþündüðünü belirtti.

Myriam, "Ýsrail'in yayýlmacý ve emperyalist bir politika güttüðünü düþünüyorum. Batýlýlar buna izin veriyor çünkü bundan çýkar saðlýyorlar; para kazanabildikleri sürece insanlýk ve bombalarýn altýnda ölenler umurlarýnda deðil." deðerlendirmesinde bulundu.

ÝNGÝLTERE

Ýngiltere'de yüz binlerce kiþi Ýsrail'in Gazze saldýrýlarýnýn birinci yýlýnda Gazze'de ve Lübnan'da acil ateþkes ile Ýngiltere'nin Ýsrail'e silah satýþýný durdurma çaðrýsýyla yürüdü.

Baþkent Londra'daki Russell Meydaný'nda toplanan eylemciler, yaklaþýk 3 kilometrelik güzergahý takip ederek Baþbakanlýk Ofisi 10 Numara'nýn bulunduðu Downing Sokaðý giriþinde toplandý.

Ýsrail'in Gazze saldýrýlarýnýn baþlangýcýndan bu yana bir grup Filistin destekçisi ve barýþ yanlýsý sivil toplum örgütünün çaðrýsýyla gerçekleþtirilen 20'inci ulusal eyleme eski Ýskoçya Bölgesel Baþbakaný Hamza Yusuf da katýldý.

Eylemciler Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarýna tepki göstererek, "Nehirden denize Filistin özgür olacak", "Elini Gazze'den çek, elini Lübnan'dan çek" ve "Hemen ateþkes" sloganlarý attý.

Yürüyüþ güzergahýnda toplanan bir grup Ýsrail destekçisi de karþý eylem düzenlerken polisin ve yürüyüþ organizatörlerinin aldýðý önlemler sayesinde herhangi bir olumsuzluk yaþanmadý.

Filistin destekçisi göstericilerin arasýna karýþan bazý Ýsrail destekçilerinin pankartlar açarak yaptýðý eylemler ise polisinin aldýðý hýzlý önlemler sonucu herhangi bir gerginlik yaþanmadan sona erdi.

Yürüyüþün sona erdiði Downin Sokaðý giriþinde kurulan platformdan göstericilere seslenen Filistin'in Ýngiltere'deki Misyonunun Baþkaný Büyükelçi Hüsam Zomlot, son bir yýldýr geçen her an Ýsrail'in bir savaþ suçu iþlendiðini kaydetti.

Zomlot, Filistin'de 76 yýldýr bir etnik temizlik, soykýrým ve katliam gerçekleþtiðini belirterek, "76 yýldýr en temel hakkýmýz olan özgürlük, kendi kaderimizi tayin etme ve ana yurdumuza dönme haklarýmýz görmezden gelindi." diye konuþtu.

Filistin halkýnýn 3'te 2'sinin yerinden edildiðini kaydeden Zomlot, "Ýsrail'e bir mesajým var. Ýþgal ettiðiniz her ülkede kaybedeceksiniz, bombaladýðýnýz her þehirde kaybedeceksiniz, attýðýnýz her bombada kaybedeceksiniz, aldýðýnýz her canda kaybedeceksiniz. Tek bir stratejiniz var o da toplu þiddet. Ýsrail'in sonsuz iþgalden baþka bir gelecek vizyonu yok." dedi.

Eski Ýskoçya Bölgesel Baþbakaný Yusuf da konuþmasýnda önceki hükümette yer alan Muhafazakar Partili siyasetçilere seslenerek, "Bu yürüyüþleri nasýl nefret yürüyüþü olarak tanýmlarsýnýz? Bu insanlar milletimizin vicdanýný temsil etmek için toplandý." ifadelerini kullandý.

Yusuf, her din, ýrk ve görüþten insanýn Gazze ve Lübnan halkýna destek vermek için yürüdüðünü belirterek, "Bugün ve gelecekte sizinle olmaya devam edeceðiz." dedi.

Ýþçi Partisi Milletvekili Apsana Begum, konuþmasýnda bazý ülkelerin insan haklarýna saygý göstermemekle eleþtirilirken bazý ülkelere destek verildiðini belirtti.

Begum, "Kendi kaderini tayin etme hakký bazýlarý için konuþuluyor, herkes için deðil. Küresel insanlýðýn en kötü yýlýný geride býraktýk." deðerlendirmesini yaptý.

Yürüyüþün organizatörlerinden Filistin Dayanýþma Kampanyasý, Ýsrail'in Gazze saldýrýlarýnýn 1. yýlýnda yapýlan eyleme 300 bin kiþiden fazla göstericinin katýldýðýný açýkladý.

HOLLANDA

Hollanda'da her hafta farklý bir kentte Filistin'e destek amacýyla yapýlan protestolarda bugün binlerce kiþi, Dam Meydaný'nda buluþtu.

Eylemcilere hitap eden konuþmacýlar, Gazze'ye yönelik saldýrýlara raðmen Hollanda, ABD, Ýngiltere ve Almanya baþta olmak üzere Batýlý hükümetlerin Ýsrail'e destek vermesini eleþtirdi ve Lübnan'a da sýçrayan savaþýn sonlandýrýlmasý için uluslararasý kurumlarýn ve mahkemelerin harekete geçmesini beklediklerini dile getirdi.

Göstericilere hitap eden Denk Partisi Meclis Grup Baþkaný ve Milletvekili Stephan van Baarle, Hollanda'nýn da aralarýnda bulunduðu pek çok Batýlý hükümetin, Filistin'de yaþanan soykýrýmýn suç ortaðý olduðunu belirtti.

Göstericiler, konuþmalarýn ardýndan çok sayýda turistik mekanýn bulunduðu caddelerden geçerek Müzeler Meydaný'na yürüdü.

"Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak" pankartý taþýyan göstericiler, "Ateþkes, þimdi", "Soykýrýmý durdur" ve "Filistin'de soykýrým yaþanýyor" yazýlý dövizler taþýdý.

Filistin bayraklarýnýn taþýndýðý gösteride, "Özgür Filistin", "Özgür Lübnan", "Yazýklar olsun Hollanda, Yazýklar olsun Wilders, elleriniz kanlý" ve "Ýsrail bombalýyor, Hollanda ödüyor" sloganlarý atýldý.

Yürüyüþ güzergahýndaki iþletmelerde bulunanlar, slogan ve alkýþlarla gruba destek verdi.

Yaklaþýk 3 saat süren eylem, Müzeler Meydaný'ndaki konuþmalarla sona erdi.

ÝSVEÇ

Ýsveç'in baþkenti Stockholm'de Ýsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldýrýlarý protesto edildi.

Baþkentin Odenplan bölgesinde toplanan göstericiler, Ýsveç Dýþiþleri Bakanlýðýna doðru yürüyüþe geçti.

Göstericiler, "Katil Ýsrail Filistin'den defol" ve "Katil Ýsrail Lübnan'dan defol" sloganlarý attý.

Filistin ve Lübnan bayraklarý taþýyan protestocular, Gazze'deki "soykýrýmýn" ve son günlerde Lübnan'da artan Ýsrail saldýrýlarýnýn durdurulmasýný istedi.

Ýsveçli aktivist Benjamin Robol, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Ýsrail'in soykýrýmýný kýnamak için gösteri yaptýklarýný ifade etti.

Robol, "Bir yýldýr devam eden korkunç soykýrým için bir kez daha buradayýz. Orta Doðu ve tüm dünyada barýþý saðlamak için sistemin deðiþtirilmesi gerektiðini düþünüyorum. (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu'nun savaþý giderek büyüyor ve tüm bunlar emperyalizm yüzünden oluyor. Bu nedenle sistemin temelinden mücadele etmeliyiz." dedi.

Netanyahu'nun iktidarda kalmak için savaþý sürdürdüðünü belirten Robol, "Netanyahu, Ýran'ý provoke etmeye çalýþýyor ve bence tek istediði ABD'yi savaþa dahil etmek." diye konuþtu.

Ýsveç Sol Parti Milletvekili Nadja Awad da Ýsveç hükümetinin Ýsrail'in Filistin ve Lübnan'da yaptýklarýna karþý durmasý gerektiðini söyledi.

VENEZUELA

Venezuela'nýn baþkenti Caracas'ta Chavismo yanlýlarý, Ýsrail'in Filistin'e yönelik devam eden saldýrýlarýný protesto etmek için toplandý.

Baþkentte Birleþmiþ Milletler ofisi önüne kadar sloganlar eþliðinde yürüyen göstericiler, Gazze'ye yönelik Ýsrail saldýrýlarýnýn durdurulmasýný talep etti.

ALMANYA

Almanya'nýn Düsseldorf kentinde, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnýn birinci yýlý dolayýsýyla protesto yürüyüþü düzenlendi.

Yürüyüþe katýlan göstericiler ellerinde Filistin bayraklarý ve dövizler taþýyarak Israil'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýný protesto etti.

ÞÝLÝ

Þili'nin baþkenti Santiago'da, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýnýn birinci yýlý dolayýsýyla protesto gösterisi düzenlendi.

Þili'deki Filistin Toplumu, Ýsrail saldýrýlarýnda hayatýný kaybedenleri anmak ve Gazze'de ateþkes talebiyle düzenledikleri gösteride dev Filistin bayraðý açtý.