''Duvar Arkasý Radar'' itfaiyenin de envanterine girdi
ABONE OL

Türk savunma sanayii firmasý STM tarafýndan yerli ve milli imkanlarla geliþtiren DAR sistemi, kapalý mekanlarda bulunan sabit ve hareketli hedef unsurlara ait konum bilgilerini iki boyutlu olarak elde etmek için kullanýlýyor. Rehine kurtarma, terörle mücadele ve iç güvenlik operasyonlarý gibi askeri senaryolarda kullanýlabilen DAR; deprem, çýð, yangýn gibi çeþitli afetler sonrasýnda arama kurtarma faaliyetleri, insan ticareti ve göçmen kaçakçýlýðý ile mücadele gibi sivil amaçlar için de aktif görev yapabiliyor.

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkanlýðý öncülüðünde çalýþmalarýný sürdüren STM, askeri ve sivil kullaným amacýyla geliþtirdiði STM DAR sistemini güncellenen konfigürasyonu ile Denizli Büyükþehir Belediyesi Ýtfaiyesi'nin envanterine kazandýrdý. Denizli Ýtfaiye Teþkilatý, STM DAR'ý envanterine alan ilk itfaiye teþkilatý oldu. DAR'ýn kullaným eðitimleri STM tarafýndan itfaiye teþkilatýnda görevli personele verildi. STM DAR, enkaz altýnda canlý tespit radarý olarak kullanýlacak.

Kahramanmaraþ merkezli 6 Þubat depremlerinde arama ve kurtarma görevlerinde aktif olarak kullanýlan DAR, 50'den fazla kiþinin enkaz altýndaki konumunu tespit ederek, sað kurtarýlmasýný saðladý. Sistem, enkaz altýnda bulunan canlýnýn nefes hareketlerinden, nefes alýp vermesinden, el kol hareketlerinden, mikro-makro hareketlerden yerini tespit edebiliyor.

"ANLIK TESPÝT YAPABÝLÝYORUZ"

DAR'ýn radyo frekans sistemiyle çalýþtýðýný belirten Kýdemli Tekniker Onur Aydoðdu, "Bir dizi sinyal üretiyoruz cihazdan. Ürettiðimiz sinyaller, duvarýn arkasýna geçerek duvarýn arkasýnda bulunan bir canlý varsa bu canlý mikro veya makro hareket yapýyorsa, onlardan gelen sinyaller tekrar bize ulaþýyor. Cihazýmýzda kaç metrede ve mesafede olduðunu ekranda görebiliyoruz. Biz anlýk tespit yapabiliyoruz. Duvara göre deðiþiyor. Þu anki örnekte aldýðýmýz duvarýmýz tabliye beton dediðimiz beton duvar ya da tuðla, ahþap, tahta gibi çeþitli duvarlarýn arkasýndan da geçebiliyor" ifadelerini kullandý.

Sistemin tek duvarda 22 metre mesafeye kadar hareket algýlayabildiðini dile getiren Aydoðdu, "Bir radyo frekans sistemiyle çalýþtýðýndan dolayý bir sinyal üretiyoruz ve sinyal gönderiyoruz. Bu sinyal ister istemez arkasýnda daha fazla duvar var ise sinyaller yayýlacaðýndan dolayý bize sinyaller zayýf kalacaðýndan ister istemez mesafemiz düþecektir" diye konuþtu.

"DEPREM BÖLGESÝNDE GENELDE ELLE TAÞINARAK KULLANILDI"

DAR sistemini tek kiþinin kullanabildiðine dikkat çeken Aydoðdu, "Kurulumu tek kiþi tarafýndan rahat bir þekilde yapýlabiliyor. Deprem bölgesinde genelde elle taþýnarak kullanýldý. Düðmeye basýldýðýnda bir iki dakika içerisinde açýlýyor ve anlýk tespit yapabiliyoruz. 6,5 kilo aðýrlýðýndadýr. Bir kiþinin rahat bir þekilde taþýyabileceði aðýrlýktadýr ve boyut olarak da bir insanýn göðüs kafesi boyutunda olduðundan dolayý bir insanýn girebileceði her yere girebilir" dedi.

  • Duvar Arkasý Radar
  • envanter
  • radar