Üvezbeli köyü Kersendüzü Mahallesi'nde 2 Þubat'ta yaþanan toprak kaymasý nedeniyle aðýr hasar gören 6 evin boþaltýlmasýnýn ardýndan güvenlik tedbiri alýndý.
Sismik etüt çalýþmalarýnýn sürdüðü mahallenin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesi için hazýrlanan raporun Valilik tarafýndan AFAD Baþkanlýðýna sunulduðu öðrenildi.
Vali Selçuk Aslan, bölgeye gönderdikleri jeolojik etüt komisyonunun incelemelerinde, heyelan ve "aþaðý atýmlý çökme"nin ilerlediðinin belirlendiðini söyledi.
Ortalama 40 dönüm alaný kapsayacak yatay eksenli bir çökmenin söz konusu olduðunu aktaran Aslan, þöyle konuþtu:
"Yani toprak tamamen aþaðýya doðru gitmiþ durumda deðil, aþaðý yukarý 50 santimlik bir oturma söz konusu. Bunun da bölgenin statik yapýsýný bozmasý nedeniyle var olan üstyapýlarýn tamamýna iliþkin potansiyel riski barýndýrdýðýný jeolojik etüt komisyonundaki arkadaþlarýmýz bizlere ifade etti. Sismik etüt çalýþmalarýmýz sürüyor. Bu çalýþmalar tamamlandýðýnda çökmenin tam olarak neden kaynaklandýðýný öðrenmiþ olacaðýz." diye konuþtu.
Aslan, heyelandan etkilenenlerin maðduriyetlerinin giderilmesine yönelik çalýþmalarýn da devam ettiðini dile getirerek, "Kersendüzü Mahallesi'nin 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' sayýlmasý ve konutlarýn nakli konusunda AFAD Baþkanlýðýmýza teklifte bulunduk. Vatandaþlarýmýz açýsýndan riskli olan yapýlarýn tamamen ortadan kaldýrýlmasý ve onlarý daha güvenli bir alanda iskan etme noktasýnda çalýþmalarýmýz devam etmektedir." dedi.
Köyün ana yolunda ulaþým konusunda sorun bulunmadýðýný belirten Aslan, "Dokuzdeðirmen köyü yolundan ulaþtýðýmýz tali yol, yani daha çok tarýmsal olarak kullandýðýmýz bu yolun üst kollarýndan yola doðru bir tehdit var. Var olan yolda bir olumsuzluk yok ama Allah korusun çökmenin yaþandýðý yer yola doðru bir tehdit oluþturabilir. Ona göre de gerekli önleyici tedbirlerimizi, iþaretlemelerimizi yaptýk, takibindeyiz." ifadelerini kullandý.
Aslan, heyelandan etkilenenlerin geçici barýnma taleplerinin olmadýðýný sözlerine ekledi.