Merkeze baðlý Küçükdöllük köyünde tarým arazilerinin sulanmasýnda kullanýlan gölette, toplu balýk ölümleri yaþandý. Balýklarýn bir kýsmý kýyýya vururken, bir kýsmý ise su yüzeyinde kaldý. Muhtar Mehmet Meþe'nin ihbarýyla köye gelen Ýl Jandarma Komutanlýðý ekipleri inceleme yaptý, tutanak tutup, durumu Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýl Müdürlüðü'ne bildirdi. Müdürlük ekipleri de ölü balýklar ve sudan numune alarak inceleme baþlattý.
'NEREDEYSE GÖLDE CANLI BALIK KALMADI'
Köylüler, gölette ilk kez balýk ölümleri ile karþýlaþtýklarýný belirterek, ölüm nedeninin bulunmasýný istedi. Köyde 18 yýldýr üzüm yetiþtiren Ýlyas Saç, daha önce de gölette suyun azaldýðýný ancak balýk ölümlerinin ilk defa yaþandýðýný belirtti. Saç, "Onlarca belki de yüzlerce balýk ölmüþ. Neden öldüðü konusunda bir tespit yok. Duyduðumuza göre elektrik vererek avlanýyorlarmýþ. Bazý söylentiler de sudaki oksijenin azalmasý nedeniyle balýk ölümlerinin yaþandýðý yönünde ama bu döneme kadar bu gölette birkaç kere su azaldý. Daha önce böyle balýk ölümü gerçekleþmedi. Bunun baþka bir sebebi olmasý lazým. Çok fazla zayiat var. Neredeyse gölde canlý balýk kalmadý. Tam bir katliam ama nasýl yapýldýðýný hiç bilmiyorum. Önce köy muhtarýmýz jandarma ekiplerine bilgi verdi. Güvenlik kameralarý izlendi. Ölümlerin nedeninin bulunmasý lazým. 2005 yýlýndan beri gece gündüz burada olan biriyim daha önce hiç böyle bir olay görmedim" diye konuþtu.
Gölette yaklaþýk 500 kilo balýðýn öldüðünü söyleyen Saç, "Bunu tekrar üretmesi zaman alýr. Ýnsanlar gelip hem balýklarýný tutup hem doðada piknik yapýyorlardý. Balýk ölümlerinden dolayý artýk insanlar gelmez. Kokudan gelmez fotoðraflarý gören gelmez. Tam yumurta dönemi, hepsinin karný þiþ ve yumurta var. Bu tür göletlerde kontrollü ve izinli avlanýlmasý lazým. Burada insanlar balýk avlasýn, piknik yapsýn ama katliam olmasýn. Geleceðimizi katletmiþler burada" ifadelerini kullandý.