Ege'de yeni sorun! Yaban domuzlarý tehlike saçýyor
ABONE OL

Tatil beldesi Marmaris'te sokaklarý mesken tutan aç domuzlar; bahçeleri, çöpleri, plajlarý talan edip, yavru kedileri ve saldýrdýklarý köpekleri telef ediyor. Büyük korku yaþayan vatandaþlar acil önlem alýnmasýný istiyor.

Orman yangýný felaketlerinin etkili olduðu Ege ile Akdeniz'de yaþam alanlarý daralan yaban domuzlarý, yerleþim merkezlerinin sokaklarýný mesken tuttu. Son 3 yýlda yaklaþýk 10 bin hektarlýk ormaný küle dönen Marmaris'teki yaban domuzlarý artýk kedi ve köpeklerden sonra ilçenin üçüncü tür sokak hayvaný haline geldi. Önceleri bulduklarý ve vatandaþlarýn kendilerine sunduklarýný yiyeceklerle yetinen aç hayvanlar, son zamanlarda karýnlarýný doyurmak için saldýrgan tavýrlar sergilemeye baþladý. Tavuk, horoz ve kazlardan oluþan çok sayýda kümes hayvanýnýn yaný sýra yavru kedileri parçalayarak yiyen domuzlar, saldýrdýklarý köpeklerin kimini yaraladý, kimini de telef etti. Akþam Gazetesi, yýllardýr Güney Ege gündeminin ilk sýralardaki yerini koruyan sorunun kaynaðý, olasý riskleri ve çözümü hakkýnda vatandaþlar, uzmanlar, çevreciler ve hayvanseverlerin görüþlerini aldý.

PANDEMÝ VE YANGIN TETÝKLEDÝ

Marmaris'te yaban domuzlarýnýn en çok görüldüðü ilçe merkezindeki mahallelerden biri olan Siteler'in muhtarý Gülizar Çetin Pekpak, "Pandemi döneminde insanlardan boþalan sokaklar onlara kaldý. Fakat büyük yangýndan sonra çok daha fazla sayýda, sürü halinde tüm mahallelerde de yiyecek içecek aramaya baþladýlar. Artýk, onlarý plajlarda, parklarda, yat limanýnda, çarþýda, ilçe merkezindeki neredeyse tüm sokaklarda, mezarlýklarda mezar kazarken görmek mümkün."

Sorunun 'sürek avý'yla çözülebileceðini savunan emekli polis memuru Metin Güldüz ise, "Ýlla insanlara zarar vermeleri mi bekleniyor, birinin ölmesi mi gerekiyor?" diyerek sitem etti.

SOKAÐA ÇIKMAK RÝSKLÝ

Ýki köpeði domuzlarýn saldýrýsýna uðrayarak yaralanan Ahmet Emre Toprak, þöyle konuþtu: "Yaban domuzlarý yüzünden Marmaris'te sokaða çýkmanýn riski var ve burasý milyonlarca insanýn ziyaret ettiði turizm bölgesi."

KEDÝ VE KÖPEKLERÝ GEÇTÝLER

Veteriner Behçet Düzgün ise, "Çok hýzlý ürüyorlar, gün geçtikçe sayýlarý katlanýyor, dolayýsýyla saçtýklarý tehlikeler de büyüyor. Öyle ki, Marmaris'in üçüncü tür hayvanlarý haline geldiler, hatta sokaða çýkanlarýnýn sayýsý kedi ve köpeklerden daha fazla diyebiliriz. Tüm kurumlar bir araya gelip çok acil önlemleri hayata geçirmeli" dedi.

DOÐAL ORTAMLARINDA BESLENME KAYNAKLARI OLUÞTURULMALI

Marmaris Çevre Koruma Derneði Baþkaný Murat Ersan da, "Köpeklere, yavrularýna tehdit oluþturabileceði gerekçesiyle saldýrdýklarýný düþünüyorum. Ýnsan eli deðmemiþ yiyeceklerle doðal ortamlarýnda beslenmeliler. Çözüm arayýþlarýna bilim insanlarý da dahil edilmeli, doðal ortamlarýnda doðal þekilde beslenebilecekleri kaynaklar oluþturulmalý" dedi.

BESLEYEREK ONLARA EN BÜYÜK KÖTÜLÜÐÜ YAPIYORUZ

Marmaris Hayvan Haklarý Derneði Baþkaný Tülay Yýldýz ise 'bilimsel ve vicdani' çözümler üretilmesi gerektiðine inandýklarýný belirterek, "Yabani hayvanlara yiyecek vermek onlara yapýlabilecek en büyük kötülüktür. Bizler de yaban domuzu meselesinin artýk büyük bir tehlike arz ettiðine, insanlara da saldýrabileceðine inanýyoruz. Ýlk olarak onlara yiyecek vermekten vazgeçilmeli" dedi.

YARALANMA VE ÖLÜMLERE SEBEP OLUYORLAR

■ TEMMUZ 2024: Erzurum'un Uzundere Ýlçesi'nde 81 yaþýndaki Cemile Akpýnar tavuklarýný yemlerken, yaban domuzu saldýrýsý sonucu düþüp yaralandý. Kadýn, kaldýrýldýðý hastanede vefat etti.

■ OCAK 2024: Adana'nýn Karaisalý Ýlçesi'nde hayvanlarýný otlatmaya çýkaran Ferhat Sapmaz, yaban domuzu saldýrýsý sonucu yaþamýný yitirdi.