Elazýð'da bir fabrikanýn bacasý 6 büyük depreme raðmen yýkýlmadý
ABONE OL

Elazýð'da merkeze baðlý Hicret Mahallesi'nde bulunun 1952 yýlýnda yapýldýðý öðrenilen tuðla ve kiremit fabrikasýnýn, ömrünü tamamlamasýnýn ardýndan 6 yýl önce bölgeden yol geçeceði için yýkýmý yapýldý. O dönem yýkým iþlemi sona eren fabrikada sadece 40 metre yüksekliðindeki 72 yýllýk baca kaldý. Fabrikasýz baca, 1971 yýlýnda Bingöl'de meydana gelen 6,8, 1992 yýlýnda Erzincan'da meydana gelen 6,8, 2003 yýlýnda Bingöl'de meydana gelen 6,4, 2020 yýlýnda Elazýð'da meydana gelen 6,8 ile 2023 yýlýnda Kahramanmaraþ'ta meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüðündeki depremlere raðmen yýkýlmadý. Bacanýn baþta Hicret Mahallesi olmak üzere bölgede simge olarak kalmasýný istediklerini ifade eden mahalle muhtarý ise bu konuda ilgililerden destek beklediklerini kaydetti.

'BACANIN SÝMGE OLARAK KALMASINI ÝSTÝYORUZ'

Bacasý ayakta kalan dönemin en önemli tuðla fabrikasýnýn birçok insana iþ imkaný saðladýðýný ifade eden mahalle muhtarý Murat Gülbasan, 'Babam, buraya geldiði bu fabrika varmýþ. Bizim de çocukluðumuz bu mahalle geçti ve 10 yaþýndayken görünen baca vardý. Burada fazla ev yoktu, toplamda yaklaþýk 20 ev vardý. O dönemde burada ev olmadýðý için fabrikayý buraya kurmuþlar. Olgunlar, Sürsürü ve Aksaray mahallelerinde yaþayanlar gelip bu fabrikada çalýþýyorlardý' dedi.

Bacanýn mahallenin simgesi haline geldiðini dile getiren Gülbasan, 'Sonradan burasý yavaþ yavaþ mahalle olunca ve büyüyünce artýk burasý zarar vermeye baþladý. O nedenden dolayý belediye ile birlikte fabrika sahibi ile görüþüp burada bir imar deðiþikliði yaptýk ve fabrika yýkýldý. Bu baca Almanlar tarafýndan yapýlmýþ. O günden beridir ayakta duruyor. Fabrikayý yýktýk, burayý da ýþýklandýrmak gibi bit niyetimiz var. Bu bacanýn kalmasýný istiyoruz. Mahalleye bir hatýra olarak kalsa güzel olur. Biz özellikle hasar varsa yýktýralým diye gelip baktýrdýk, herhangi bir hasar yok" diye konuþtu.