Elektrikli araçlarýn nitelikli ustalarý burada yetiþiyor
ABONE OL

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Serhad Soyhan ile otomotiv uzmaný Ýhsan Boya, elektrikli otomotiv sektörüne nitelikli eleman yetiþtirmek ve bu alanda oluþabilecek arýzalarý çözüme kavuþturmak amacýyla "yerli mobil motor bremze" cihazý geliþtirdi.

Boya, KOSGEB'den hibe desteði almaya hak kazanan proje kapsamýnda geliþtirdiði cihazýn, araçtaki arýzayý gidermesinin yaný sýra eðitim aracý görevi de görmesi üzerine, hibe desteðiyle araþtýrma ve geliþtirme, eðitim ve uygulama alanlarýnýn olduðu Otookul Eðitim Merkezi'ni kurdu.

Prof. Soyhan'ýn akademik katký sunduðu, araç elektriðiyle ilgili bütün iþlemlerin yapýlabildiði merkezde, elektrikli araçlara yönelik nitelikli servis personeli yetiþtiriliyor.

- "CÝHAZ, EÐÝTÝM SÝSTEMÝ HALÝNE DÖNÜÞTÜ"

SAÜ Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Serhad Soyhan, AA muhabirine, elektrikli yerli otomobilde üretime baþlama sürecinin her geçen gün yaklaþtýðýný söyledi.

Sanayinin elektrikli araçlara ve aksamýna ayak uydurabilmesi düþüncesiyle, Ýhsan Boya ile bu açýðý kapatabilmek için hangi projelerin yapýlabileceðini kurguladýklarýný anlatan Soyhan, "Elektrikli araç sektöründe çalýþacak elemanlarýn yetiþtirilebilmesi için bir cihaza ihtiyacýmýz vardý. Bu çalýþmaya kiþilere çok daha kolay kullaným saðlayabilecek, elektrikli araçlarý kontrol etme ünitesi geliþtirme fikriyle baþladýk. Projemiz, KOSGEB Ar-Ge ve inovasyon projesi kapsamýnda deðerlendirildi ve kabul edildi." diye konuþtu.

Soyhan, cihazýn arýzalý aracýn olduðu yere götürülerek sorunun çözülmesinin mümkün hale geldiðini, mobil bir sistem ortaya çýktýðýný vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Bu sistem sadece onarým amacýyla geliþtirildi ama yeni eklenen özelliklerle eðitim sistemi haline dönüþtü. Cihazda araçlarýn elektronik aksamýyla ilgili önemli bilgiler de var. Çok basitleþtirilmiþ bir düzeyde kiþinin hangi fonksiyonlarý nasýl çalýþtýracaðý görsel hale getirildi ve bu þekilde aracýn tamirinde rahatlatýcý bir etki oluþtu. Bunu Türkiye'ye yayma, yurt dýþýna teknoloji transferi ihraç etme potansiyelimiz doðdu."

- "ÝSTÝHDAM GARANTÝLÝ EÐÝTÝMLER VERÝLÝYOR"

ÝÞKUR ile bu teknolojinin kiþilerin meslek edinme anlamýnda nasýl kullanýlabileceði konusunda istiþare ettiklerini aktaran Prof. Dr. Soyhan, "Ýhsan Bey'le ÝÞKUR'la bir anlaþma yaparak ve burada eðitim gören kiþilere istihdam garantisi vererek ilk eðitimimizi baþlattýk. Arkadaþlar burada teorik bilgileri de öðreniyorlar ve pratik eðitim sayesinde uygulamayý yapabiliyorlar." dedi.

Soyhan, amaçlarýnýn teorik bilgiyle uygulamayý bir araya getirmek olduðunu, bunu da baþardýklarýný belirterek, "Bildiðimiz kadarýyla elektrikli araç teknolojisinde bir ilki baþardýk. Bunu geniþleterek ülkemize örnek olmaya çalýþacaðýz. Projede amaç, geleceðin teknolojisi elektrikli araçlara servis saðlayacak çalýþanlarý eðitmek ve elektrikli araç teknolojisi yaygýnlaþtýðýnda hazýr olmak. Dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltmak." ifadelerini kullandý.

- "ÖNCE NÝTELÝKLÝ PERSONEL AÇIÐINI KAPATMAYA ÇALIÞIYORUZ"

Otomotiv uzmaný Ýhsan Boya da amaçlarýnýn nitelikli personel yetiþtirmek olduðunu dile getirdi.

Tecrübeyi öðretecek bir mekan tasarladýklarýný aktaran Boya, "Kiþinin öðrenmek istediðini görsel olarak gördüðü, elle de uygulamasýný yapabileceði bir merkez oldu. Hem teknik eðitim alaný var hem pratik uygulama alaný hem de gerçek arabalarda onarým yapma seçeneði var. 3'ü bir arada bir merkez oluþturduk." dedi.

Boya, eðitim alarak bilinçli þekilde onarým yapmanýn öðretilmesi gerektiðini ifade ederek, þöyle konuþtu:

"Burasý güncel teorik eðitimlerin alýnabileceði bir merkez. Temelini almazsan teknolojiye ayak uyduramazsýn. Önce nitelikli personel açýðýný kapatmaya çalýþýyoruz. Açýðý kapattýktan sonra elektrikli otomobil eðitimi veriyoruz. Sonuçta elektrikli otomobil, bütün markalarda kullanýlmaya baþlandý. Ana sistem olarak eðitimini veriyoruz. Usta tecrübe ettikçe daha da geliþmiþ olacak. Burada kiþiyi meslek sahibi yapýyoruz. Sadece otomotiv elektroniði deðil, elektromekanik eðitimini de veriyoruz."

Araç motorunun çalýþmasý için etkenlerin bulunduðunu, bunlarýn basitleþtirilerek cihaza yüklendiðini aktaran Boya, "Hangi bölümde sýkýntý varsa ana arýzayý nokta atýþý çözecek bir cihaz tasarladýk. Hem arýza tespit cihazý, hem arýzayý bulana kadar rehber hem de arýzayý çözene kadar eðitimci gibi düþünüldüðünde ustayla makineyi bir araya getiren þu anda tek cihaz." þeklinde konuþtu.