Türkiye ile Yunanistan arasýnda Doðu Akdeniz'de yaþanan gerilimin nereye evrileceði belirsizliðini koruyor.
Avrupa Birliði ve ABD tansiyonun düþmesi için giriþimlerde bulunurken, Yunanistan üst üste provokasyonlara imza atýyor.
Son olarak bölgede Fransa, Ýtalya ve Güney Kýbrýs ile birlikte 4'lü tatbikat gerçekleþtiren Yunanistan, diplomasi kapýsýnýn kapanmasýna neden olmuþtu.
Yeni Þafak'a deðerlendirmelerde bulunan Emekli Albay ve Güvenlik Uzmaný Ünal Atabay, Türkiye ile Yunanistan'ýn Doðu Akdeniz'de müzakere edeceði bir konunun bulunmadýðýný belirtti.
Yunanistan'ýn adalar üzerinden kýta sahanlýðý elde etmeye çalýþtýðýna dikkat çeken Atabay, "Yunanistan'ýn Doðu Akdeniz'de herhangi bir hakký yok. O bölgede deniz yetki alaný, kýta sahanlýðý yok. Deniz hukuku sözleþmesine göre, adalarýn kýta sahanlýðý hakký olmaz. Girit, Kerpe, Rodos adalarýnýn kýta sahanlýðýnýn var olduðunu iddia ediyorlar. Böyle bir hak olmadýðý için Türkiye'nin müzakere edebileceði bir baþlýk yok" diye konuþtu.
Türkiye'nin Doðu Akdeniz'deki sorunun çözülmesi için Akdeniz'e kýyýdaþ olan ülkeleri müzakereye çaðýrdýðýný hatýrlatan Atabay, "Türkiye, sorunlarýn hakça paylaþýmýna iliþkin masaya davet etti. Bunlar ayrý meseledir. Yunanistan bir defa mütecaviz doktrinini uyguluyor. Sürekli gerilim yaratýp, bunu týrmandýrmak ve daha sonra da geri adým atmak ya da müzakere edebilme noktasýna taþýyorlar. Eðer uluslararasý konjonktürden fýrsat bulup, buradan bir parça koparabilir miyim diye böyle bir yol izliyorlar" ifadelerini kullandý.
Yunanistan'ýn gerilimi yükselterek kazaným elde etmeye çalýþtýðýna dikkat çeken Atabay, olasý bir savaþta Atina'nýn büyük kayýplar vereceðini söyledi:
"Yunanistan 1830 yýlýnda baðýmsýzlýðýný kazandýðý tarihten bugüne kadar, kazandýðý topraklarýn hiçbirisini savaþla kazanmamýþtýr. Hepsini masa baþýnda kazandý. Yunanistan masa baþýnda kazanmaya alýþkýn. Ayný alýþkanlýðý devam ettirmek istiyor.
Yunanistan, Türkiye'nin haklarýný gasp edecek fiili bir durum gerçekleþirse Türkiye savaþý göze alýr. Türkiye sorunlarýn çözümünün masada görüþülmesinden yana ama Yunanistan sadece münhasýr ekonomik bölge ve kýta sahanlýðýný görüþebiliriz diyor.
Türkiye ile Yunanistan arasýndaki sorunlar bunlardan ibaret deðil. Adalarýn silahsýzlandýrýlmasý gerekirken, adalar silahlandýrýlmýþtýr. 6 mili 12 mile çýkaracak tehditvari hareketleri devam ediyor. Hava sahasýný 6 mil olmasý gerekirken, 10 mil olarak kullanmayý sürdürüyor. Türkiye sorunlarý ön koþulsuz, tamamýný birlikte masaya yatýralým diyor ancak burada uzlaþmaz konumdaki taraf Yunanistan. Türkiye hak ve menfaatlerine dokunulduðu an gerekirse savaþý göze alýr ama burada kaybeden Yunanistan olur. Adalarýn çoðunu kaybeder ve Batý Trakya da elinden çýkar."