Emine Erdoðan: Dünyayý kanla boyamak isteyenlere karþý, iyiliði, güzelliði ve erdemi çoðaltmakta yarýþanlardan olabilmeyi diliyorum
ABONE OL

Emine Erdoðan, Çýnar Uluslararasý Kültür ve Sanat Derneðinin Dolmabahçe Galeri Salonu'nda düzenlenen Karma Sergisi'nin açýlýþ programýna katýldý.

Burada bir konuþma yapan Erdoðan, resimden müziðe, edebiyattan tiyatroya kadar sanatýn her dalýnýn, insanýn yüce duygularýnýn gün yüzüne çýkmasýný saðladýðýný söyledi.

Sanatýn, herkesi ayný duygularda buluþturduðunu söyleyen Erdoðan, "Sanat, insaný önyargý ve nefret zincirlerinden kurtararak diðer insanlarla yakýnlaþtýrýr. Kültür ve sanatla derinleþen farkýndalýk ve duyarlýlýðý artan toplumlar, hayata gönül penceresinden bakmaya baþlar. Dolayýsýyla her sanatçý aslýnda eserleriyle kendi medeniyetini de inþa eder." diye konuþtu.

Emine Erdoðan, hem içinde bulunulan zamanda var olmanýn hem de gelecekte devam etmenin yolunun estetik üretimden geçtiðini belirterek, "Biz bu anlamda dolu dolu bir geçmiþe sahibiz. Tarih boyu geniþ coðrafyalarda farklý medeniyetlerle temasýn zenginleþtirdiði kültürümüz, tüm zanaatkarlar için eþsiz bir ilham kaynaðýdýr." ifadelerini kullandý.

"ESTETÝK ALGI, EN ÜST DÜZEYDE TECRÜBE EDÝLMÝÞTÝR"

Osmanlý döneminde sanatýn, hayatýn her alanýna iþleyip, yaþamla iç içe olduðunu dile getiren Erdoðan, "Estetik algý, en üst düzeyde tecrübe edilmiþtir. Ruhun ilacý olarak görülen müzik, þifahanelerde tedavi olarak uygulanmýþtýr. Keza çini, ebru, tezhip, hattatlýk gibi nice sanat dalý, zevk-i selimin ve ince fikrin zirvesidir. Kaðýda, cama, taþa kumaþa iþlenen desenler; neyden baðlamaya, uttan kanuna uzanan naðmeler, ruhumuzu incelikle besler. Bu derin kültürel birikim sahip olduðumuz en deðerli hazinelerimizdendir." þeklinde konuþtu.

Emine Erdoðan, bugünkü karma sergi gibi medeniyet mirasýna sahip çýkan ve modern sanatla arasýnda köprüler kuran etkinliklerin kýymetli olduðunu vurgulayarak, Çýnar Derneðini ve eser sahiplerini çalýþmalarý dolayýsýyla tebrik etti.

Derneðin adýný çýnardan almasýnýn anlamlý olduðunu ifade eden Erdoðan, "Aile yapýsýný güçlendirmek ve gençlerin kültürel ve zihinsel geliþimlerini desteklemek amacýyla düzenlediði kurslar, bu misyonun somut birer yansýmasý. Dernek, saðladýðý çeþitli sanat atölyeleri ile her yaþtan katýlýmcýyý içindeki cevheri keþfetmeye çaðýrýyor. Resim, seramik, kara kalem, soðuk porselen gibi modern sanat eðitimleri çaðýn trendlerini kiþisel üsluplarla birleþtiriyor. Öte yandan, kadýnlarýn mesleki eðitim yoluyla iþ gücüne katýlýmýný destekleyerek, toplumsal kalkýnmaya da deðerli bir katký saðlýyor." deðerlendirmelerinde bulundu.

Erdoðan, öðrencilerin bu eðitimlerde yalnýz bir sanatý icra etmekle kalmayýp, iþledikleri her motifte, attýklarý her fýrça darbesinde ve öðrendikleri her yeni ritimde emeðin ve sabrýn gücüne tanýklýk ettiklerini söyledi.

"ESERLERDE ORTAK KÖKLÜ BÝR MÝRASIN KÝÞÝSEL ÖZGÜNLÜKLE HARMANLANDIÐI O EÞSÝZ BÝRLÝKTELÝÐÝ GÖRÜYORUM"

Bu durumun, herhangi bir sanat dalýnda beceri kazanmanýn çok ötesinde olduðunun altýný çizen Erdoðan, "Birbirinden farklý tüm bu kýymetli eserlerde, ortak köklü bir mirasýn kiþisel özgünlükle harmanlandýðý o eþsiz birlikteliði görüyorum. Sanatla terbiye edilmiþ ruhlar ve güzeli görmeye talimli gözler arttýkça, sanat müzelerin, galerilerin duvarlarýný aþarak hayata karýþacak. Ýþte o zaman sanat, insaný daha erdemli bir hale getiren ve toplumlarý medeniyet yolunda ileri taþýyan bir güce dönüþecek." ifadelerini kullandý.

Emine Erdoðan, þöyle devam etti:

"Çini duvar panolarýndan, porselen tabaklardan, yaðlýboya tablolardan yansýyan estetik, giyim kuþamdan ev dekorasyonuna kadar, hayatýn her alanýnda yeniden canlandýrmalýyýz. Estetikle harmanlanmýþ bir dünya, hayal ettiðimiz daha adil ve yaþanabilir bir geleceðin de anahtarý olacaktýr. Nitekim bugün, büyük insani krizlerle mücadele ederken sanatýn umut ve direnç kaynaðý olma gücünü yeniden keþfediyoruz. Gazze'nin acýlarýný anlatan bir tuval, kaybettiklerimizin hatýrasý iþlenmiþ bir el iþi, duygularýmýza tercüman olan bir þiir, binlerce sözden ve eylemden daha etkili olabiliyor. Unutmayalým ki, bugün biz, Ýspanya iç savaþýný çýkaranlarý deðil, bu savaþýn trajedisini en etkili þekilde gözler önüne seren Guernika tablosunu hatýrlýyoruz."

Sanatýn, insanlýðýn iyi ve güzel izler býrakma çabasýnýn en kalýcý þahidi olmasý, nesiller boyunca erdemin ve hakikatin ilham kaynaðý olmaya devam etmesi temennisinde bulunan Erdoðan, "Dünyayý kanla boyamak isteyenlere karþý, iyiliði, güzelliði ve erdemi çoðaltmakta yarýþanlardan olabilmeyi diliyorum." sözleriyle konuþmasýný sonlandýrdý.

Derneðin eðitmenlerinden Nevin Þahin ve Nilüfer Kýran'ýn icra ettiði müzik dinletisiyle baþlayan açýlýþ programýnda, Çýnar Uluslararasý Kültür ve Sanat Derneði Baþkaný Selcen Zeliha Özkök Arda da bir konuþma yaptý.

Konuþmalarýn ardýndan Baþkan Arda, Emine Erdoðan'a günün anýsýna Sultan Süleyman Han'ýn hayatýný anlatan kitap ile çini iþlemeli porselen vazo hediye etti.

Emine Erdoðan, aile fotoðrafýnýn çekilmesinin ardýndan, sergiyi gezerek eserler hakkýnda bilgi aldý.

110 ELDEN ÇIKMIÞ ESERLER SERGÝLENDÝ

Çýnar Uluslararasý Kültür ve Sanat Derneði 2020 yýlýnda, toplumun ayrým gözetmeksizin tüm bireylerini kültür ve sanatýn, saðlam ve köklü deðerlerinin gelecek nesillere aktarýmýnda ortak ve saðlam bir payda oluþturmak üzere yola çýkmýþ gönüllü bir ekibinin gayretleriyle kuruldu.

Görsel ve iþitsel sanatlar, el sanatlarý alanlarýnda yetkin hocalarýyla her yaþ grubuna yönelik atölye çalýþmalarýnýn yapýldýðý sanat merkezinde hat, tezhip, minyatür, çini, Türk nakýþý, sanatsal bebek yapýmý, mefruþat ile ud ve piyano gibi geniþ bir yelpazede sanat eðitimlerin verildiði derneðin karma sergisinde, 110 elden çýkmýþ Anadolu'nun sanat zenginliðini yansýtan 150 eser sanatseverlerin beðenisine sunuldu.

Sergi, 1 Aralýk'a dek Dolmabahçe Galeri Salonu'nda ziyaret edilebilecek.