Emine Erdoðan: Kadýnlarýmýzýn haklarýný güvence altýna alan güçlü bir hukuksal ve idari altyapýnýn temellerini attýk
ABONE OL

Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) Kadýn tarafýndan derneðin genel merkezinde düzenlenen Uluslararasý Farkýndalýk Zirvesi'nde konuþan Emine Erdoðan, MÜSÝAD Kadýn'ý, küresel ölçekte tüm kesimlerin farkýndalýðýný artýrmayý amaçlayan bu zirveyi düzenlediði için tebrik etti.

Emine Erdoðan, "Çünkü farkýndalýk, eylemin ilk adýmýdýr. Bizi harekete çaðýracak bir hayale sahip olmak için önce bilmemiz gerekir." diye konuþtu.

Ýþ hayatýnda kadýnlarýn türlü zorluklar yaþadýðýný, açmakta zorlandýðý kapýlarla aþamadýðý bariyerler olduðunu belirten Emine Erdoðan, daha en baþta, iþ gücüne katýlýmda fýrsat eþitsizliði yaþayan, daha sonra profesyonel hayatta da adil olmayan çalýþma koþullarýyla emeði deðersizleþtirilen kadýnlarýn olduðunu kaydetti.

"REFORM NÝTELÝÐÝNDE DÜZENLEMELER GERÇEKLEÞTÝRDÝK"

Kadýnlarýn karþýlaþtýklarý sorunlara kalýcý ve dönüþtürücü çözümler sunulmasý gerektiðine dikkati çeken Emine Erdoðan, "Bu düþünceyle, son 20 yýlda Türkiye'de reform niteliðinde düzenlemeler gerçekleþtirdik. Kadýnlarýmýzýn haklarýný güvence altýna alan, toplumsal hayattaki konumunu saðlamlaþtýran güçlü bir hukuksal ve idari altyapýnýn temellerini attýk. Bu temelin üzerine, her gün yeni baþlýklar, yeni iyileþtirici düzenlemeler ekleniyor." ifadelerini kullandý.

Emine Erdoðan, kadýnlarýn aklý, zekasý, þahsiyeti ve deðerleriyle üretim hayatýnda yer almasýnýn adalet ve hakkaniyetin gereði olduðunu anlattý.

Empati kurma, duygularý anlama ve yönetme becerisi yüksek kadýnlarýn çalýþma hayatýnda güçlendirilmesinin daha adil ve yaþanabilir bir dünyanýn anahtarý olduðunun altýný çizen Emine Erdoðan, "Gerçek anlamda bir güçlendirme içinse kadýnýn hayattaki tüm rollerini kapsayan bütüncül ve denge odaklý bir yaklaþým gerekir. Kadýnlar, tabiatýndaki çok yönlülük ve hýzlý adapte olma becerisiyle elbette birçok sorumluluðu sýrtlanabilir, farklý durum ve þartlara hýzlý uyum saðlayabilir. Buradaki anahtar kelime, bu çeþitli roller arasýndaki dengedir." ifadelerini kullandý.

"KADIN EMEÐÝ YALNIZCA ÜNVANLAR ÜZERÝNDEN DEÐERLENDÝRÝLÝYOR"

Emine Erdoðan, kadýnlarýn onlarý tek tipleþtiren, tasarladýðý modele uymayanlarý oyun dýþý býrakan küresel bir mahalle baskýsýna maruz kaldýðýna iþaret ederek, þöyle devam etti:

"Bugün iþ hayatýnda kadýnlarýn sorunlarý konuþulurken, evi ve iþi arasýnda savrulan kadýnlarýn, týrnak içinde 'eþitlik' adý altýnda sarf ettikleri insanüstü efor ve yaþadýklarý çeliþkiler göz ardý ediliyor. Öte yandan, kadýn emeði yalnýzca ünvanlar ve iþ gücüne katýlým üzerinden deðerlendiriliyor. Oysa kültürümüzde kadýn, tarlayý sürerken de bir çocuðu yetiþtirirken de aileyi idame ettirirken de üretendir. Önümüze gelen bir tas çorba, yemenideki oya, kilimdeki desen ve arkamýzdan okunan her bir duada kadýn emeði vardýr. Bu bakýþ açýsýyla, bütün kadýnlarýmýzýn emeðine sahip çýkmak, üretirken diðer rollerini de kucaklamak isteyen kadýnlarýmýza destekleyici mekanizmalar sunmak, hükümetlerimiz boyunca en büyük gayretimiz olmuþtur."

Kadýna yönelik hayata geçirilen destek programlarýna deðinen Emine Erdoðan, "AK Parti döneminde hayata geçirilen evde bakým desteði, doðum izni düzenlemeleri, kreþ desteði gibi uygulamalar, bu çabalarýn sonucudur. Bugün gelinen noktada kadýnlarýmýz, aile hayatýnda da güçlü bir anne, güçlü bir eþ rolünü yitirmeden toplumsal kalkýnmanýn kilit bir aktörü olabiliyorlar. Üretim sektöründe elde ettikleri baþarýlarla, ülke ekonomimizin lokomotifini oluþturuyorlar. Bilim alanýndaki çalýþmalarýyla, milli teknoloji hamlemize ivme katýyorlar." deðerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoðan, kadýnlarýn hayatýn tüm alanlarýnda kendi tabiatlarýyla var olmalarý saðlandýðýnda adalet ve denge ekseninde bir dünyanýn oluþacaðýný kaydederek, bu yüzden, kadýnlarýn aile hayatýna yönelik esnek uygulamalarýn tüm sektörlerde yaygýnlaþmasýnýn öncelikleri olmasý gerektiðini bildirdi.

Kalkýnma dendiðinde, akla yalnýzca fiziksel kalkýnma deðil toplumsal ve sosyal kalkýnmanýn da geldiðine dikkati çeken Emine Erdoðan, "Birleþmiþ Milletlerin belirlediði Sürdürülebilir Kalkýnma Hedefleri kalkýnmanýn sosyal boyutlarýna bilhassa odaklanýyor. Kadýnlar, gelecek nesilleri yetiþtiren, toplumsal deðerlerimizin kalesi olan aile kurumunun temel unsuru, sosyal kalkýnmanýn da lokomotif gücüdür. Kadýnlarýn saðlýðý, güvenliði, eðitimi, ekonomik güçlenmeleri ve genel yaþam kalitesini artýrmak devletlerin en öncelikli sosyal politika baþlýklarýndan birisidir. Bir toplumun niteliðini, kadýnlarýn gücüne bakarak anlamak mümkün." þeklinde konuþtu.

Emine Erdoðan, güçlü kadýnlarýn güçlü bir toplum ortaya koyduðunu vurgulayarak, "Bizim medeniyetimizin temelinde de erkek ve kadýnýn iþbirliði vardýr. Tarihimiz boyunca devlet yönetiminden eðitime, kültürden sosyal hayata kadýn her alanda erkek ile yan yanadýr. Karþýmda gördüðüm seçkin topluluðu da iþte bu binlerce yýllýk tecrübenin, irfanýn ve Anadolu ruhunun taþýyýcýsý olarak görüyorum. Bilimden akademiye, sanattan ticarete birçok alanda büyük iþler yapan ve ayný zamanda fýtri rollerini de kucaklayan kadýn hikayeleri, bir kutup yýldýzý gibi yeni nesillere yol gösterecektir." deðerlendirmesini yaptý.

EMÝNER ERDOÐAN'DAN GENÇLERE ÖNEMLÝ TAVSÝYELER

Zirve kapsamýnda Farkýndalýk Ödülleri'ne layýk görülen kiþilerin hayatlarýný ve fikirlerini öðrenmelerini gençlere tavsiye eden Emine Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Düþünce ve gönül dünyamýza vurulan zincirleri kelimeleriyle kýran kýymetli düþünür Alev Alatlý gençlerimiz için bulunmaz bir örnektir. Türkiye'de bir dönem bilgisayar yazýlýmcýlýðý yapmýþ ilk kadýnlardan olan ve halen aktif olarak, dünyanýn önde gelen bir savunma sanayi þirketinde finans alanýnda çalýþan Canan Bayraktar'ýn deðerlerini ve aile hayatýndaki rollerini de sahiplenerek elde ettiði baþarýlar, tüm kadýnlar için ilham kaynaðýdýr."

Emine Erdoðan, MÜSÝAD Kadýn'ýn kurulduðu günden bu yana, iþ hayatýnda kadýna dair tüm meseleleri hakkaniyet çerçevesinde ele aldýðýný ve bu amaçla birçok nitelikli projeyi hayata geçirdiðini dile getirerek, "Dönüþüm Evden, Eðitim Anneden" projesiyle Sýfýr Atýk Hareketi'ne sunduklarý katkýlar için derneðe teþekkür etti.

Kadýnlarýn, geleceðin inþasý konusundaki önemine vurgu yapan Emine Erdoðan, "Elimizdeki dünya, insanlýðýn deðerleriyle birlikte parça parça daðýlýrken kadýn duyarlýlýðýna, sezgisine ve þefkatine hiç olmadýðý kadar ihtiyacýmýz var. Ýçinde çocuklarýmýzýn yaþamasýna razý olacaðýmýz geleceðin dünyasýný kadýn eli deðmeden inþa edemeyiz. Tüm yýkýmlara ve kayýplara raðmen, elindeki imkanlarla her gün yaþamý yeniden kuran Filistinli kadýnlar, daha yaþanabilir bir dünya umudumuzu ayakta tutuyor. Bu duygu ve düþüncelerle sözlerime son verirken, bugün dünyadaki bütün kadýnlarýn ayný fýrsatlara sahip olmasý için emek veren herkese þükranlarýmý sunuyorum." diye konuþtu.

FARKINDALIK ÖDÜLLERÝ

Zirvede Farkýndalýk Ödülleri'ne layýk görülen yazar Alev Alatlý, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve BAYKAR Yönetim Kurulu Üyesi ve finans yöneticisi Canan Bayraktar için plaket töreni düzenlendi.

Meriç ile Bayraktar'a plaketlerini veren Emine Erdoðan, merhum Alatlý'nýn ödülünü kýzý Funda Aktan'a, saðlýk sorunlarý nedeniyle törene katýlamayan Atasoy'ýn ödülünü ise Günseli Kato'ya takdim etti.

Ödül töreninin ardýndan aile fotoðrafý çekimiyle sonlanan zirveye Emine Erdoðan'ýn yaný sýra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Mahinur Özdemir Göktaþ, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiðitbaþý, KADEM Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Sümeyye Erdoðan Bayraktar, TOGEMDER Baþkaný Belma Sekmen, Afrika Kültür Evi Baþkaný Zeliha Saðlam, bazý oda baþkanlarý ve milletvekilleri de katýldý.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ÝSÝMLERÝN HAYAT HÝKAYELERÝ

Eserleriyle düþünce dünyasýna ýþýk tutan mütefekkir, yazar Alev Alatlý, yaþamý boyunca birçok ödüle deðer görüldü. Usta yazar Alatlý, 2006'da Rusya'da "Mihail Aleksandroviç Þolohov 100. Yýl Edebiyat Ödülü"nü, 2014'te edebiyat alanýnda "Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"nü aldý.

Filistin halkýna reva görülen zulme karþý duyarlýlýðýyla öne çýkan Alatlý'nýn, Filistin davasýný duyurmak üzere yaptýðý çalýþmalarý, Yaser Arafat tarafýndan da fark edildi. Alatlý, bu nedenle "Özgürlük Madalyasý"yla onurlandýrýldý.

Nurhan Atasoy

Türk sanat tarihi alanýndaki çalýþmalarýyla önde gelen akademisyenlerden Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Ýstanbul Resim ve Heykel Müzesi, KÜSAV ve Taç Vakfýnýn kurucu üyesi, "Turkish Cultural Foundation" Bilimsel Danýþmaný ve daimi öðreticilik görevlerini üstlendi. Atasoy, 1997 yýlýnda Maltepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlýðýnýn ardýndan Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlýðýna atandý.

Osmanlý sanatý ve Türk Ýslam sanatlarý üzerine uzmanlaþan Atasoy, 120'nin üzerinde konuda sayýsýz eser verdi. Özellikle Türk kültür ve sanat tarihinin uluslararasý alanda tanýtýlmasýnda öncü olurken emekliliðinden sonra da üretmeye devam eden Atasoy, "Kadýnlar, toplumsal deðiþimin öncüsü olabilir; her birimiz, kendi hikayemizi yazma gücüne sahibiz." sözleriyle kendi hikayesini yazmak isteyen tüm kadýnlara ilham kaynaðý oldu.

Ümit Meriç

Ýstanbul Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan Prof. Dr. Ümit Meriç, Sosyoloji Tarihi, Kurumlar ve Aile Sosyolojisi dallarýnda tercüme ve telif üzerine birçok çalýþmaya imza attý.

Gençlere ve yeni nesil akademisyenlere mentorluk yaparak, ilham veren ve kariyer geliþimlerine destek olan öncü yazar ve düþünür Meriç, bir dönem baþörtüsü yasaðý sebebiyle 30 senelik hocalýk hayatýna veda etmek zorunda kaldý.

Meriç, babasý Cemil Meriç'in düþünce ve edebiyat mirasýný yaþatarak, fikirlerini bugünün toplumuna taþýmakta önemli bir rol oynadý.

Sosyal adalet, eðitim ve kültürel konularda yürüttüðü çalýþmalarla, toplumsal farkýndalýðý artýran Meriç, insanlarý bu konularda düþünmeye teþvik etti.

Canan Bayraktar

Özdemir Bayraktar ile 1978 yýlýnda hayatýný birleþtiren Canan Bayraktar, finans alanýndaki kariyerine 1985 yýlýna kadar devam ederken finans alanýndaki ilk kadýn yazýlýmcýlardan biri oldu.

Bayraktar, annelik vazifesi nedeniyle çalýþma hayatýna bir süre ara verdikten sonra, Baykar'ýn finans yönetimini, "Milli ÝHA" serüvenine baþladýðý ilk yýllardan itibaren hem bir emekçi hem de uzmanlýðýyla destekledi.

Yaklaþýk 20 yýldýr Baykar Yönetim Kurulu Üyesi olarak gece gündüz demeden ülkenin ÝHA destanýna emek veren Bayraktar, baþarýlý iþ yaþamý ve aile hayatý arasýndaki dengeyi saðlama azmi sayesinde birçok insana örnek oldu.