Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Türk Devletleri Teþkilatý 11. Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi'ne katýlmak üzere Kýrgýzistan'ýn baþkenti Biþkek'e gerçekleþtirdiði resmi ziyarete eþlik eden Emine Erdoðan, Aygül Caparova ve Aniko Levai ile arkeolojik ve etnografik koleksiyonlarý, devlet inþasý, ekonomi, bilim ve kültür alanýndaki geliþim ve baþarýlarý anlatan 130 binden fazla eserin yer aldýðý Kýrgýz Cumhuriyeti Milli Tarih Müzesi'ni gezdi.
Müzenin tarihi ve sergilenen eserlere iliþkin görevlilerden bilgi alan lider eþleri, ilk olarak Macar el sanatlarý sergisini ziyaret etti.
Emine Erdoðan ve lider eþleri, daha sonra, "Bil ki Devlet Güneþi Türk Burcunda Doðdu" baþlýðý altýnda, Türk Kültür ve Miras Vakfý tarafýndan, Türk Dünyasý Vakfý iþbirliðinde düzenlenen Divanu Lugati't-Türk Sergisi'ni gezerek, bilgi aldý. Lider eþleri, sergide yer alan Türk tasarýmcý Ezgi Karayel'in tasarýmýný da inceledi.
Daha sonra lider eþlerine, Kýrgýzistan Þubina Müzik Okulu Korosu tarafýndan Türkçe, Macarca ve Kýrgýzca þarkýlardan oluþan bir konser sunuldu.
Konser sýrasýnda öðrencilerin Türk bayraklarýyla þarkýlarýný seslendirmeleri dikkati çekti. Emine Erdoðan, Aygül Caparov ve Aniko Levai korodaki öðrencilerle bir süre sohbet ederek, fotoðraf çektirdi.
- "SEVGÝ VE MUHABBETÝN SICAKLIÐINI YÜREÐÝMDE TAÞIYACAÐIM"
Müzenin aný defterini de imzalayan Emine Erdoðan, þu ifadeleri yazdý:
"Orta Asya'nýn kalbi kardeþ ülke Kýrgýzistan'da bulunmaktan ve Kýrgýz halkýnýn insanlýk hafýzasýna paha biçilmez bir hediye olarak sunduðu Ulusal Tarih Müzesi'ni ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Birbirinden kýymetli binlerce parça içinde, rengi, dokusu, motif ve desenleriyle Anadolu'nun Türk dünyasýna açýlan koridorlarýnda yürüyormuþ gibi hissetmek, benzer kültürle yoðrulmuþ herkes gibi beni de büyülüyor.
Nesiller arasýnda manevi deðerler köprüsü olan böyle önemli bir müzenin, günümüzde varlýðýný bütün ihtiþamýyla sürdürmesi oldukça etkileyici. Bu anlamda Türkiye'den Kýrgýzistan'a uzanan bir dost eli olarak TÝKA'nýn, müzenin yeniden inþasýnda sunduðu katký, iki ülke arasýndaki baðlarýn derinliðini göstermesi açýsýndan ne kadar da anlamlý.
Geçmiþten bugüne iki ülke arasýndaki dostluðun bir ifadesi olan böyle deðerli projelerin artarak çoðalmasýný diliyorum. Kardeþ ülke Kýrgýzistan'da gördüðüm sevgi ve muhabbetin sýcaklýðýný bir ömür yüreðimde taþýyacaðým."
- EMÝNE ERDOÐAN'DAN MÜZE ZÝYARETÝ PAYLAÞIMI
Müze ziyaretine iliþkin sosyal medya hesabýndan da paylaþýmda bulunan Emine Erdoðan, Orta Asya'nýn derin tarihine açýlan bir kapý olan Kýrgýz Milli Tarih Müzesi'ni ziyaret ederek, Aygül Caparov ve Aniko Levai ile yüzyýllar öncesinden bugüne ulaþan eserleri incelediklerini belirtti.
Emine Erdoðan, þunlarý kaydetti:
"Müze içerisinde yer alan Divanu Lugati't-Türk Sergisi kapsamýnda, kadim sözler eþliðinde, 950 yýl önce konuþulan Türkçe'nin arýlýðýnýn, Türk kültür mirasýnýn zenginliðinin tanýtýlýyor olmasý da ayrýca memnuniyet verici. Geçmiþin bilgeliðiyle yoðrulan bu topraklar, tarihsel birikimiyle yalnýzca Kýrgýz halkýnýn deðil, tüm insanlýðýn ortak hafýzasýnda yer buluyor."
- KIRGIZ CUMHURÝYETÝ MÝLLÝ TARÝH MÜZESÝ
Kýrgýz Cumhuriyeti Milli Tarih Müzesi, 9 Aralýk 1925'te kuruldu ve ilk ziyaretçilerini 5 Mart 1927'de aðýrladý. Kýrgýzlarýn göçebe yaþamýný, Sovyet ve baðýmsýz Kýrgýzistan'ýn tarihini detaylarýyla yansýtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlarý, devlet inþasý, ekonomi, bilim ve kültür alanýndaki geliþim ve baþarýlarý anlatan müzede, geçen yüzyýlda çeþitli makamlarda görev üstlenen devlet adamlarýnýn, ünlü yazarlarýn eþyalarýnýn ve bilgilerinin yaný sýra Kýrgýz halkýnýn tarih ve kültürüne ait en deðerli eserleri yer alýyor.
Müzedeki eserler, Moskova ve St. Petersburg'un yaný sýra Fransa, Finlandiya, Japonya, Türkiye, Macaristan ve Baðýmsýz Devletler Topluluðu (BDT) merkez müzelerinde de sergilendi.
Müze, 2016 ile 2021 yýllarý arasýnda restore edildi. Dýþ cephe tadilatý ve çevre düzenlemesi konusunda TÝKA tarafýndan desteklenen müze, 20 Kasým 2021'den itibaren yeniden ziyaretçilerine kapýlarýný açtý.