Emine Erdoðan: Sanatla kazanacaklarý üstün karakteri hayatlarýna yansýtacaklar
ABONE OL

Emine Erdoðan, program öncesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Derya Yanýk ile devlet korumasýndaki çocuklar tarafýndan proje kapsamýnda 2021'in Yunus Emre yýlý olmasý dolayýsýyla "Yunus Emre" temasýyla hazýrlanan ve içerisinde ebru, ahþap oyma, kaligrafi ve filografi gibi el sanatlarýndan oluþan eserlerin yer aldýðý, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde açýlan "Bizim Yunus" sergisini ziyaret ederek, eserler hakkýnda bilgi aldý.

Daha sonra tiyatro gösterisinin yapýlacaðý salona geçen Erdoðan, programýn açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, "Hayata Köprü Sanat Projesi"nde yer alan çocuklarýn baþarýlarýný alkýþlamak için burada olduðunu ifade etti.

Çocuklarýn muhteþem bir sergi hazýrladýklarýný dile getiren Erdoðan, çocuklarý sanatla buluþturma fikrinden ötürü Türk Diyanet Vakfýna, Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðüne, Zeytinburnu Belediyesine, eðitmenlere, sanatçýlara ve katký sunan herkese teþekkür etti.

Sanatýn, insanýn en temel ihtiyacý olduðunu belirten Erdoðan, "Nasýl ki beslenmek hayatta kalmak için vazgeçilmezse, ruhun beslenmesi de hayata tutunmak için elzemdir. Bilhassa çocuklarýmýzý yetiþtirirken sanatla tanýþtýrmanýn sayýsýz faydalarý vardýr. Sanat eðitimi alan çocuklar, öz güvenli, iþ birliðine yatkýn ve ifade yeteneði yüksek bireyler haline gelirler. Yardýmlaþmak, empati kurmak, doðruyu seçmek ve üretken olmak, karakterleri olur. Sanatla meþgul olmak, gözlem yeteneðini geliþtirir." diye konuþtu.

Emine Erdoðan, sanatýn en baþta kendini keþfetmek olduðunu dile getirerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Ýçindeki güzellik denizine dalan insan, etrafý için de sonsuz bir ýþýk kaynaðý olur. Tabii, sanat eðitiminden amaç, yalnýzca sanatçý yetiþtirmek deðildir. Burada amaç, sanatýn insana kazandýrdýðý yüksek duygulara sahip, ince ruhlar büyütmektir. Resimden müziðe, edebiyattan tiyatroya kadar sanatýn her dalý, insanýn yüce duygularýnýn su üstüne çýkmasýný saðlar. Bu da çok katmanlý bir varlýk olan insaný daha iyi anlamamýzý saðlar. Hangi meslekten olursa olsun, sanatla iç içe büyümüþ insanlarýn, hayata bakýþý farklý bir zenginlik taþýr."

- "SANATLA KAZANACAKLARI ÜSTÜN KARAKTERÝ HAYATLARINA YANSITACAKLAR"

Türk Diyanet Vakfýnýn, Hayata Köprü Sanat Projesi'nin devlet korumasýndaki çocuklarý Türk Ýslam sanatlarý ve tiyatro ile tanýþtýrmayý hedeflediðini aktaran Erdoðan, "Hem milli ve manevi deðerlerimizi tanýyacaklarý hem de kendi iç dünyalarýný keþfedecekleri bir yolculuk onlarý bekliyor. Belki aralarýndan bazýlarý ileride, kýymetli birer ebru, kaligrafi ya da tiyatro sanatçýsý olacaklar. Sanatla kazanacaklarý üstün karakteri hayatlarýna yansýtacaklar." ifadelerini kullandý.

2021'in Yunus Emre yýlý olmasý ve çalýþmalarýn bu tema ile yürütülecek olmasýndan duyduðu memnuniyeti dile getiren Erdoðan, "Hak dostu olmanýn, sevginin ve iyiliðin yoludur Yunus Emre. 'Maharet güzeli görebilmektir, sevmenin sýrrýna erebilmektir. Cihan, alem herkes bilsin ki þunu; en büyük ibadet sevebilmektir.' sözleri, inþallah evlatlarýmýz için yol gösterici olacaktýr." dedi.

Emine Erdoðan, Ýslam sanatlarýnýn ne kadar yüksek bir deðere sahip olduðunu bildiklerini vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Bu anlamda, dolu dolu bir geçmiþe sahibiz. Osmanlý'da sanat hayatýn her alanýnda, yaþamla iç içedir. Estetik algý, en üst düzeyde tecrübe edilmiþtir. Sanat, ruhun ilacý olarak kabul edilmiþtir. Þifahanelerde, müzikle tedaviyi duymayanýmýz yoktur. Mesela, rast makamý ruha sefa, rehavi makamý sonsuzluk fikri, neva makamý lezzet ve ferahlýk verir. Keza þiir, minyatür, tezhip, hattatlýk gibi nice sanat dalý, zevk-i selimin ve ince fikrin zirvesidir. Ýnþallah, bu güzel dünyanýn kapýsýný aralayacak olan evlatlarýmýzýn hayatlarý da sanatla dönüþecek. Hepsi, kendine güvenli, hayata karþý motivasyonu yüksek yetiþkinler olacaklar."

- "DEVLETÝMÝZ, ÇOCUKLARIMIZIN SAÐLIKTAN EÐÝTÝME TÜM MASRAFLARINI KARÞILIYOR"

Çocuklarýn ne kadar kýymetli olduðunu anlatmaya, bazen kelimelerin kifayetsiz kaldýðýný ifade eden Erdoðan, çocuklarýn geleceðin aydýnlýk günleri olduðunu, her zaman Türkiye'nin geleceðinin çocuklara ait olduðunu söylediklerini, onlara bu büyük sorumluluðu vermek için onlarý en iyi þekilde geleceðe hazýrlamalarý gerektiðini belirtti.

Kýrýlgan gruplar arasýnda, çocuklarýn ayrý bir yeri olduðuna iþaret eden Erdoðan, þunlarý kaydetti:

"Bu noktada devletimiz, korumasý altýna aldýðý çocuklarýn iyi yetiþmesi ve ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için seferberdir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðýmýzýn, çocuklarýmýzýn desteklenmesi için oluþturduðu birçok model var. Aile birliðinin güçlendirilmesi ilkesiyle 138 bine yakýn evladýmýz ailesinin yanýnda destekleniyor. Evlat edinilen çocuk sayýmýz 18 bine ulaþtý. Devlet korumasýna alýnan çocuklarýmýz, sýcak bir yuva ortamýnda yaþamlarýný sürdürüyorlar. Tabii, büyük bir baþarýyla yaygýnlaþan 'Koruyucu Aile Modeli'miz de çocuklarýmýz için en çok istediðimiz modeldir. 2002'de 515 olan koruyucu aile sayýmýz, bugün itibarýyla 6 bin 687'ye yükseldi. Koruyucu aile yanýna yerleþen çocuklarýmýz arasýnda yüzlerce engelli evladýmýzýn olduðunu da ifade etmek isterim. Hatta bu yavrularýmýz arasýnda yüzde 100 engelli çocuklarýmýz da var. Birçok insanýmýzýn, hepsi birbirinden kýymetli bu çocuklarýmýzý, ailelerine katmak istediklerini biliyorum. Devletimiz, çocuklarýmýzýn saðlýktan eðitime tüm masraflarýný karþýlýyor. Koruyucu ailelerimizden tek beklediðimiz, sadece güzel gönüllerinde yer açmalarýdýr."

Emine Erdoðan, bir çocuðun neþe ve huzur içinde büyümesinin, insanlýðýn ortaya koyabileceði en muhteþem sanat eseri olduðunu dile getirerek, çocuklarýn en iyi þartlarda yetiþmesi için büyük bir özveri ile çalýþanlara ve programýn hazýrlanmasýnda emeði geçenlere teþekkür etti.

- "HER ZAMAN YANINIZDA OLDUÐUMUZU SAKIN UNUTMAYIN" MESAJI

Programa katýlan çocuklara ve gençlere seslenen Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Hepiniz pýrýl pýrýlsýnýz ve çok kýymetlisiniz. Geleceðinizin güzel ve aydýnlýk olacaðýndan hiç þüpheniz olmasýn. Devletimizin korumasý altýnda yetiþmiþ ve toplumda çok iyi yerlere gelmiþ nice ablanýz, abiniz var. Kimisi doktor, mühendis, bürokrat, kimisi sanatçý, sporcu... Siz de kendinize güvenin ve hedeflerinizi büyük tutun. Sizler bizim evlatlarýmýzsýnýz, biz de sizin aileniziz. Sizi çok sevdiðimizi ve her zaman yanýnýzda olduðumuzu sakýn unutmayýn. Çýktýðýnýz bu sanat yolunda hepinize baþarýlar diliyorum. Çok güzel eserler vereceðinize, kendinizi en iyi þekilde yetiþtireceðinize yürekten inanýyorum. Her birinizi sevgiyle kucaklýyor, baþarýlarýnýzýn devamýný diliyorum. Kalýn saðlýcakla."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Derya Yanýk da çocuklarýn enerjisini hissettikleri, ekip olarak bir arada ve uyumlu bir biçimde çalýþtýklarýna þahitlik ettikleri, sanatýn evrensel diliyle kendilerini ifade ettiklerini izledikleri bir programýn açýlýþýna katýlmaktan duyduðu memnuniyeti dile getirerek, çalýþmada emeði geçenlere teþekkür etti.

Ýstanbul Müftüsü ve TDV Ýstanbul Þube Baþkaný Prof. Dr. Mehmet Emin Maþalý, TDV Ýstanbul Gönüllü Koordinatörü Meral Günel ve Zeytinburnu Belediye Baþkaný Ömer Arýsoy da programda konuþma yaptý.

Konuþmalarýn ardýndan katýlýmcýlar, devlet korumasýndaki çocuk ve gençlerin hazýrladýðý "Buðday Tanesi" isimli tiyatro gösterisini izledi. Daha sonra gençler, kýsa bir konser verdi. Programda, gençlerin projenin uygulandýðý süre içerisinde yaptýklarý çalýþmalarýn yer aldýðý video da gösterildi.

Programa, TBMM Baþkaný Mustafa Þentop'un eþi Sabriye Þentop, Diyanet Ýþleri Baþkan Yardýmcýsý Huriye Martý ve Ýstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nýn eþi Hatice Nur Yerlikaya da katýldý.

Program, Emine Erdoðan'a hediye takdim edilmesi ve aile fotoðrafý çekilmesinin ardýndan sona erdi.

- "HAYATA KÖPRÜ SANAT PROJESÝ"

TDV'nin toplum geliþimine yönelik iyi niyet ve çabasýnýn bir göstergesi olarak düþünülen "Hayata Köprü Sanat Projesi" Zeytinburnu Çocuk Evleri Sitesinde kalan 13-20 yaþ aralýðýndaki erkek çocuklara 1 Nisan-10 Temmuz tarihleri arasýnda pilot olarak uygulandý.

TDV Ýstanbul Kadýn ve Gençlik Kollarý Koordinatörlüðü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü arasýnda saðlanan mutabakatla yapýlan planlama kapsamýnda, ebru, ahþap oyma, kaligrafi ve filografi alanýnda çalýþma baþlatýlýrken, tiyatro çalýþmasý ile uyumlu olmasý için 2021'in Yunus Emre yýlý olmasý münasebetiyle atölyelerde "Yunus Emre" temalý çalýþmalar planlandý, çocuklardan yeteneði olanlarla Yunus ilahilerini icra edecekleri koro çalýþmasý yapýldý. Gençlere sanat alanlarýnýn tanýtýlacaðý bir seminer yapýldý ve mini sergi düzenlendi.

Projeyle devlet korumasýndaki gençlerin, Türk-Ýslam sanatlarý ve tiyatro ile tanýþmalarý, sanatýn saðaltýcý gücünden yararlanarak psiko-sosyal açýdan desteklenmeleri, kendi iç dünyalarýný zenginleþtirmelerine katkýda bulunulmasý, sanatla meþgul olarak zararlý alýþkanlýklardan uzaklaþmalarý, sanat eðitimi vasýtasýyla milli manevi deðerlerle tanýþmalarý ve kendi yeteneklerini keþfetmelerine katký saðlanmasý, gelecek hayatlarýnda mesleðe dönüþtürebilecekleri bir beceri kazanmalarý, usta-çýrak modeliyle gençlerin ahlaki ve sosyal geliþimlerinin desteklenmesi amaçlandý.