Emine Erdoðan, Ziroat Mirziyoyeva ile bir araya geldi
ABONE OL

Emine Erdoðan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev'in eþi Ziroat Mirziyoyeva'yý aðýrladý.

Emine Erdoðan ve Mirziyoyeva'ya, Millet Kütüphanesi'ndeki vatandaþlar yoðun ilgi gösterdi.

Ýlk olarak Olgunlaþma Enstitüleri tarafýndan hazýrlanan el emeði ürünlerin yer aldýðý "Köklerden Gelen Miras" sergisini ziyaret eden Emine Erdoðan ve Mirziyoyeva'ya, sergi giriþinde Türk kahvesi ikram edildi.

Mirziyoyeva, Türk kahvesinin yapým aþamalarýyla yakýndan ilgilendi.

Daha sonra sergiye geçen Emine Erdoðan ve Mirziyoyeva, kendilerine eþlik eden Milli Eðitim Bakanlýðý Hayat Boyu Öðrenme Genel Müdürlüðü yetkilileri tarafýndan bilgilendirildi.

Burada stantlardaki ürünleri inceleyen Mirziyoyeva'ya, Emine Erdoðan, Olgunlaþma Enstitülerinin el emeði ürünlerinden hediye etti. Mirziyoyeva, Türk kültüründe yer alan ve tekstil ürünlerinde kullanýlan, tahta malzeme yardýmýyla ovalayarak boyanýn iyice aktarýlmasýyla saðlanan tahta baský tekniðiyle kumaþ üzerine baský yaptý.

Mirziyoyeva, Ankara sof dokumasýnýn tezgahýnda dokunma izleyerek, sof kumaþýndan yapýlan ürünlere ilgi gösterdi.

Ziyaretin ardýndan lider eþleri Olgunlaþma Enstitülerinin öðretmenleri ile fotoðraf çektirdi.

MÝRZÝYOYEVA'YA, MEVLANA'NIN "MESNEVÝ" ESERÝNÝN ÖZBEKÇE BASKISI HEDÝYE EDÝLDÝ

Emine Erdoðan ve Mirziyoyeva daha sonra "Fatih Sultan Mehmet Sergisi"ni gezdi.

Burada, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu'dan sergiye iliþkin bilgi alan Emine Erdoðan ve Mirziyoyeva, "Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'ya Giriþi" isimli tablonun önünde fotoðraf çektirdi.

Daha sonra iki lider eþi, Cihannüma Salonu'ndaki Özbek kitaplýðý bölümünde, kitaplara iliþkin bilgi aldý.

Emine Erdoðan, burada bulunan kitaplarý inceleyen konuk lider eþi Mirziyoyeva'ya, Mevlana'nýn "Mesnevi" eserinin Özbekçe baskýsýný verdi. Mirziyoyeva ise Millet Kütüphanesi'ne Özbekçe eserler hediye etti.

Emine Erdoðan, Mirziyoyeva'nýn ziyaretine iliþkin yaptýðý sosyal medya paylaþýmýnda þu ifadelere yer verdi:

"Özbekistan Devlet Baþkaný'nýn eþi, deðerli dostum Ziroat Mirziyoyeva Hanýmefendi'yi ülkemizde aðýrlamaktan memnuniyet duydum. Cumhurbaþkanlýðý Millet Kütüphanesi'ni ziyaret ederek, geleneklerimizin zarafetini ve sanatýmýzýn derinliðini gözler önüne seren Köklerden Gelen Miras Sergisi'ni gezdik. Olgunlaþma Enstitülerimizin ürettiði Türk Dokuma kültürünün eþsiz parçalarýný hayranlýkla inceledik.

Ýstanbul'un Fethi'nin 571. yýl dönümüne özel hazýrlanan Fatih Sultan Mehmet Sergisi'nde ise büyük bir hükümdarýn mirasýna tanýklýk etmenin heyecanýný paylaþtýk. Kütüphanemizin kitap hazinesine hediye ettikleri çok kýymetli eserler için Ziroat Mirziyoyeva Hanýmefendi'ye teþekkür ediyorum. Her bir nadide kitabýn, Özbekistan ile kadim dostluðumuzun bir niþanesi olarak geleceðe aktarýlacaðýný temenni ediyorum."