Emniyet'ten Irak'a gideceklere uyarı
ABONE OL
Emniyet, Irak'ta iş yapan Türk vatandaşlarına ise "Geçmişe oranla daha azalmış olsa da Irak'ta halen çeşitli terör ve suç örgütleri yabancı ülke vatandaşlarını kaçırarak fidye talep edebilmektedir. Vatandaşlarımızın, bu gibi olayları yaşamamaları için iş ortaklarını dikkatli seçmeleri, tanımadıkları insanlara güvenmemeleri ve Irak'ta ikametleri sırasında güvenli, merkezî yerleri seçmeleri tavsiye olunur." uyarısında bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Irak'a havayoluyla yapılan seyahatlerde, yalnızca umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının, üçüncü bir ülkeye uğramaksızın havayoluyla doğrudan Bağdat, Basra, Necef ve Musul'a seyahatlerinde, havalimanına varışlarında 30 gün kalış süreli giriş vizesi alabildikleri belirtildi. Havalimanında vize itası kolaylığından yararlanırken, hamili olunan pasaport türünün önem taşıdığının vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:

"Havalimanında vize uygulaması diplomatik pasaport, hususi pasaport ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşlarını kapsamamaktadır. Bu tür pasaport hamili Türk vatandaşları, seyahatlerinden önce Irak temsilciliklerinden vize almadıkları takdirde, Irak'a varışlarında havalimanından geri çevrilmektedir. Diğer taraftan, Irak Kürt Bölgesi (IKB) içindeki Erbil ve Süleymaniye'ye seyahatlerinde ise hamili bulunulan pasaport türü ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız havalimanına varışlarında 10 gün kalış süreli geçici izin alabilmektedir. IKB dışındaki Irak'ın herhangi bir yerine Türkiye dışında bir ülkeden seyahat eden Türk vatandaşları, havalimanında giriş vizesi uygulamasından yararlanamamaktadır. Bu nedenle, başka bir ülkeden Irak'a seyahatlerden önce Irak temsilciliklerinden vize alınması zorunludur. Bununla birlikte, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) makamları, Türkiye dışındaki başka bir ülkeden Erbil ve Süleymaniye'ye seyahat eden Türk vatandaşlarına da 10 gün kalış süreli geçici giriş izni vermektedir."

"YASA DIŞI YOLLARDAN GİRMEYİN"

IKBY makamları tarafından Erbil ve Süleymaniye havalimanlarından giren Türk vatandaşlarına verilen 10 gün kalış süreli geçici giriş izninin, yalnızca IKB'de geçerli kabul edildiğinin dile getirildiği emniyet açıklamasında, sözkonusu geçici izinle Irak'ın IKB dışındaki bölgelerine (Dohuk, Erbil ve Süleymaniye vilayetleri dışındaki vilayetlere) seyahat edildiği takdirde, Türkiye dahil tüm yabancı ülke vatandaşlarının Irak'a yasa dışı yollardan giriş yapmış kabul edildiği vurgulandı.

Bu durumda, IKBY makamlarınca verilen geçici izinle IKB dışındaki bölgelere seyahat eden Türk vatandaşlarıının tutuklanmak ve İkamet Yasası'nı ihlalden asgari 3 ay hapis cezası istemiyle yargılanmak riskiyle karşı karşıya kaldığının anlatıldığı açıklamada, karayoluyla ırak'a gidecek vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu: "Havayoluyla seyahatlerde belirli koşullar çerçevesinde geçerli olan sınır kapısında giriş vizesi itası uygulaması karayoluyla seyahatlerde uygulanmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemiz ile Irak arasındaki tek kara hudut kapısını teşkil eden Habur Sınır Kapısı'nın Irak tarafındaki karşıtı İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda IKBY makamları, hamili bulunan pasaport türünden bağımsız olarak, vatandaşlarımıza 10 gün kalış süreli geçici izin vermektedir. Erbil ve Süleymaniye havalimanlarında olduğu gibi, IKBY makamları tarafından İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda verilen 10 gün kalış süreli geçici giriş izni, yalnızca IKB'de geçerli kabul edilmektedir. Sözkonusu geçici izinle Irak'ın IKB dışındaki bölgelerine (Dohuk, Erbil ve Süleymaniye vilayetleri dışındaki vilayetlere) seyahat edildiği takdirde, IKB dışındaki bölgelere seyahat eden vatandaşlarımız tutuklanmak ve İkamet Yasası'nı ihlalden asgari 3 ay hapis cezası istemiyle yargılanmak riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar."

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında, deniz yoluyla Irak'a gidecek Türk vatandaşları için bir dizi uyarılalarda bulunuldu. Başta Birleşik Arap Emirlikleri ve İran olmak üzere, bazı ülkelerin limanlarından Basra'ya deniz ulaşımı yoluyla da seyahat etmek mümkün olmakla birlikte, Basra deniz limanlarında giriş vizesi ita edilmediğinden, denizyolunu kullanacak Türk vatandaşlarının da seyahatleri öncesinde Irak'ın dış temsilciliklerinden vize almış olmaları gerektiği bildirildi. Bağdat, Basra, Necef ve Musul havalimanları ile Irak temsilciliklerinde ita edilen vizeler, Irak'ta yalnızca 30 gün kalınabilmesine imkan tanıdığının belirtildiği açıklamada, "Irak'ta kalış süresi 30 günden fazla olacak vatandaşlarımızın bulundukları ilin valiliklerine bağlı ikamet bürolarına başvurarak oturma izni almaları gereklidir. İkamet izni almadığı halde 30 günden uzun süre Irak'ta kalan vatandaşlarımız da tutuklanmak ve İkamet Yasası'nın ihlalden asgari 3 ay hapis cezası istemiyle yargılanmak riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Irak'a giriş vizesi, bir çalışma ya da ikamet izni olmadığı için, Irak'ta çalışacak vatandaşlarımızın seyahatleri öncesinde firmaları aracılığıyla çalışma vizesi almaları ve bir iş sözleşmesi temelinde Irak'a gelmeleri gerekmektedir. Irak'ta gerekli ikamet ve çalışma iznini haiz bulunmadan çalışan vatandaşlarımızın tutuklanması ve hapis cezasına çarptırılması vakalarında giderek artış görülmektedir. Ayrıca, çalışma ve ikamet izni olmadan çalışan vatandaşlarımız ile işverenleri arasında ihtilaf yaşandığında, Irak'ta yasa dışı bulundukları cihetle vatandaşlarımızın Irak makamları nezdinde haklarını aramaları mümkün olamamaktadır. Öte yandan, yabancıların Irak'ta kalış kurallarını düzenleyen İkamet Yasası'na göre, ikamet izni alarak Irak'ta kalan yabancıların, Irak'tan ayrılışlarından önce, ikamet izni için başvuruda bulunulan ikamet bürosuna giderek çıkış vizesi almaları gerekmektedir. Irak makamları, bu işlem yapılmadığı takdirde, yabancı ülke vatandaşlarının Irak'tan ayrılmalarına izin vermemektedir. Diğer taraftan, İbrahim Halil Sınır Kapısı'nda veya Erbil ve Süleymaniye havalimanlarında IKBY makamları tarafından verilen geçici izin, IKB'de yalnızca 10 gün kalınabilmesini mümkün kılmaktadır. IKB'de kalış süresi 10 günden fazla olacak vatandaşlarımızın Dohuk, Erbil veya Süleymaniye valiliklerine bağlı ikamet bürolarına gerekli evraklar ve Irak vatandaşı bir kefil ile başvurarak ikamet izinlerini almaları gerekmektedir. Ancak, alınan bu ikamet izinleri Irak'ın IKB dışındaki bölgelerinde tanınmamaktadır." denildi.

"IRAK'TAN 10 BİN DOLARDAN FAZLA PARA ÇIKARAMAZSINIZ"

Ayrıca, Irak yasaları, ülke dışına seyahat eden yolcuların beraberinde götürebileceği nakit para miktarına sınırlama getiriyor. Söz konusu yasalara göre, 10 bin ABD Doları'nın üzerindeki miktarın yolcu beraberinde ülke dışına çıkarılması suç teşkil ediyor. Bu yöndeki teşebbüsler, ilgili şahsın gözaltına alınması veya tutuklanması ile götürülmek istenen paraya el koyulmasıyla sonuçlanabiliyor.

İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan çıkışlarda, 10 bin ABD Doları'nın üstündeki meblağların sınır kapısındaki ilgili birime bildirilmesi suretiyle cüz'i bir miktar kesinti karşılığında Türkiye'ye götürülmesi mümkün oluyor. Irak'taki güvenlik şartlarında son yıllarda bir düzelme olmakla birlikte, ülkede güvenlik ve istikrar tam olarak tesis edilemedi. Emniyet açıklamasında ise bu durum şöyle özetlendi: "Ölümle sonuçlanan şiddet ve terör eylemlerine hala sıkça rastlanmaktadır. Irak'a seyahat edecek vatandaşlarımızın bu durumu göz önünde bulundurmaları önem taşımaktadır. Geçtiğimiz dönemde, Irak'ta çalışan vatandaşlarımızın kaçırılma ve rehin alınma gibi istenmeyen durumlarla karşılaştığı görülmüştür. Geçmişe oranla daha azalmış olsa da, Irak'ta halen çeşitli terör ve suç örgütleri yabancı ülke vatandaşlarını kaçırarak fidye talep edebilmektedir. Vatandaşlarımızın bu gibi olaylar yaşamamaları için iş ortaklarını dikkatli seçmeleri, tanımadıkları insanlara güvenmemeleri ve Irak'ta ikametleri sırasında güvenli, merkezî yerleri seçmeleri tavsiye olunur."