Endiþelendiren uyarý: Ýstanbul depremi dünden daha yakýn
ABONE OL

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliði Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan, Düzce Gölyaka'daki 5.9'luk depremin sýra dýþý olmadýðýný, beklenen bir deprem olduðunu söyledi. Prof. Dr. Arslan, "Zamanlamasý açýsýndan bile neredeyse tahmini güç olmayan bir deprem. Arada kýrýlmamýþ bir bölge vardý, kýrýlmasý bekleniyordu ve kýrýldý. Türkiye'nde 2 büyük fay hattýndan Kuzey Anadolu Fayý; yüzyýllardan beri Türkiye'de büyük depremlerin olduðu fay hattý. Bu hatlarýn birbirlerine göre hareket hýzlarý var. Kuzey Anadolu Fay Hattýnda ortada bulunan bölge Ýç Anadolu Bölgesi, batýya doðru her yýl hareket diyor. Bu hareket sýrasýnda zaman zaman sýkýþmalar meydana geliyor ve bir anda kýrýlmaya yol açýyor. Fayýn her iki tarafýnda hareket meydana geliyor, sýkýþýyor, dayanýlmayacak noktaya geldiðinde bir anda kýrýlýyor, iþte bu an deprem aný" dedi.

'ÞÝDDETLÝ DEPREM HENÜZ OLMADI'

Prof. Dr. Arslan, Kuzey Anadolu Fay Hattý'nýn, doðudan batýya doðru göçen, hareket eden bir deprem hattý olduðunu vurgulayarak, "Erzincan'da bir kýrýlma meydana geliyor, arkasýndan devam ederek kayýyor, Bolu'ya doðru kayýyor, Düzce'ye, Marmara'ya, Ege'ye arkasýndan da Yunanistan'a kayýyor. Büyük depremleri takip ettiðinizde bu sýralama vardýr. Bilimsel olarak da bu var. Kuzey Anadolu Fay Hattýndaki beklediðimiz o þiddetli deprem henüz olmadý" diye konuþtu.

'ÝSTANBUL DEPREMÝ DÜNDEN DAHA YAKIN'

Düzce depreminin Ýstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceði konusunda yorum yapmanýn erken olduðunu ifade eden Prof. Dr. Samet Arslan, "Ýstanbul depremi öyle ya da böyle olacak. Ýstatistik ve bilimsel olarak bakarsak Ýstanbul depremi için zaman doldu. Gözümüzü yummanýn anlamý yok, gerçekle yüzleþmek lazým. Ýstanbul depremi dünden daha yakýn. Yapýlan çalýþmalarý üst üste koyduðumuzda Ýstanbul'da olacak deprem için bazý olasýlýklar var, kýrýlmamýþ faylarý hepsinin ayný anda kýrýlmasý veya sýralý olarak kýrýlmasý gibi opsiyon var. Ýstanbul'da 7'den aþaðý, 7.3'ten yukarý olmayacak bir deprem bekleniyor" ifadelerini kullandý.

100 BÝN CÝVARINDA KÝÞÝ CÝDDÝ ETKÝLENECEK

Prof. Dr. Arslan, böyle bir deprem olduðunda fay hattýna yakýn bölgelerin depremi daha þiddetli hissedeceðine iþaret ederek, "Ýstanbul'un güney sahilinin 5 kilometrelik bir bandý, adalarýn karþýsýndan baþlayacak þekilde, Marmara Ereðlisi'ne kadar hatta o bölgenin depremden ciddi þekilde etkileneceði ortaya çýkýyor. Bu sonucu nereden çýkartýyoruz? Özellikle Avrupa yakasýndaki zemin özellikleriyle ilgili bir durum bu. Zeminin yumuþak olduðu yerlerde; Düzce bunlardan biridir, buralarda depremin þiddeti çok daha yüksek hissediliyor. Zeminin kayalýk olduðu yerlerde az hissedersiniz. Bu bölgelerde çok ciddi hissedilmesini bekliyoruz. Bu bölgede en az 30 bin binanýn ciddi etkileneceði, 100 bin civarýnda vatandaþýn da ciddi etkileneceði gözüküyor. Depremin kendisi felaket deðil, içinde bulunduðunuz ortamýn saðlam olmasý ya da olmamasý asýl felaket" deðerlendirmesinde bulundu.

  • Ýstanbul depremi
  • deprem
  • Samet Arslan