Endonezya'da düzenlenen Dünya Anayasa Yargýsý Konferansýnýn 5. Kongresi'ne, Anayasa Mahkemesi heyeti de katýldý
ABONE OL

Anayasa Mahkemesinden yapýlan açýklamaya göre, Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumlar Birliði ile Afrika Anayasa Yargýsý Konferansý tarafýndan düzenlenen 1. Ortak Konferansý Bali'de 4 Ekim'de düzenlendi.

Anayasa Mahkemesi Baþkaný Arslan, konferansýn "Asya ve Afrika'daki Tüm Ýnsanlarýn, Irklarýn ve Uluslarýn Eþitliðine Dair Bandung Ýlkelerinin Hayata Geçirilmesi" temalý oturumunda konuþma yaptý.

Konuþmasýnda eþitlik ilkesinin önemine vurgu yapan Arslan, eþitlik ilkesinin modern evrensel insan haklarý fikrinin kalbinde yatmakta olduðunu, hemen hemen tüm diðer haklarýn kapsamýný ve kullanýmýný etkileyen temel bir insan hakký olduðunu dile getirdi.

Hem ulusal hem de uluslararasý düzeyde adil bir siyasi düzenin kurulmasýnýn olmazsa olmaz koþulunun eþitlik ilkesi olduðuna dikkati çeken Arslan, Türk Anayasa Mahkemesinin eþitlik ilkesini ayrýmcýlýðý yasaklayan bir anayasa hükmü olarak yorumladýðýný ifade etti.

Baþkan Arslan, "Eþitlik ilkesini korumanýn ön þartý, 'öteki'nin ontolojik varlýðýný tanýmak ve ona saygý duymaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- DÜNYA ANAYASA YARGISI KONFERANSI 5. KONGRESÝ

Dünya Anayasa Yargýsý Konferansýnýn "Anayasa Yargýsý ve Barýþ" temalý 5. Kongresi, Endonezya Anayasa Mahkemesinin ev sahipliðinde 5-7 Ekim'de düzenlendi.

Kongre'ye 94 ülkeden anayasa mahkemeleri veya muadili kurumlar katýldý.

Kongreye Türkiye'yi temsilen Anayasa Mahkemesi Baþkaný Arslan, Üye Selahaddin Menteþ ve Genel Sekreter Murat Þen iþtirak etti.

Baþkan Arslan, kongrenin ilk gününde "Uygulama" temalý oturumda ana konuþmacý olarak bir konuþma yaptý.

Konuþmasýný üç baþlýk altýnda gerçekleþtiren Arslan, öncelikle kavramsal olarak anayasa yargýsýnýn toplumsal barýþýn saðlanmasýna yönelik doðrudan ve dolaylý katkýlarý üzerinde durdu.

Çeþitliliðin toplumsal hayatýn kaçýnýlmaz ve daimi özelliklerinden biri olduðunu, anayasalarýn da bu olguya kayýtsýz kalamayacaðýný belirten Arslan, anayasa yargýsýnýn siyasal iktidarý sýnýrlama ve bireylerin temel haklarýný koruma iþlevlerini yerine getirdiðinde toplumsal gerilimlerin yatýþtýrýlmasýna ve barýþýn korunmasýna önemli katkýlar yapabileceðini vurguladý.

Baþkan Arslan, konuþmasýnda Dünya Anayasa Yargýsý Konferansýna üye ülkelerin cevaplarýndan hareketle anayasa mahkemelerinin toplumsal çatýþmalarý önleme veya çözme iþlevini örnek kararlarla anlattý. Bu kapsamda Almanya, Fransa ve Türkiye'de baþörtüsü sorununa dair mahkeme kararlarýna yansýyan farklý yaklaþýmlardan söz eden Arslan, toplumsal barýþý saðlamanýn nihai yolunun adil ve hak eksenli kararlardan geçtiðini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, kongrenin ikinci gününde yapýlan Genel Kurulda Dünya Anayasa Yargýsý Konferansýnýn yürütme organý durumundaki Büro'ya üye seçildi.

Anayasa Mahkemesi, bu görevi üç yýl süreyle yerine getirecek.