Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý deprem tatbikatý düzenledi
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, tatbikat gereði AFAD tarafýndan verilen ihbar üzerine Türkiye Afet Müdahale Planý'na göre Acil Durum Kriz Yönetim Kurulu toplandý.

Bakanlýk bünyesinde kurulan Acil Durum Kriz Yönetim Merkezi'nde kriz yönetimi gerçekleþtirilirken, depremin enerji sektörüne etkileri ve alýnacak önlemler tartýþýldý.

Kurulda, Bingöl merkezli 7,5 büyüklüðünde depremin meydana gelmesi ve bunun sonucunda etkilenen illerde yaþanan enerji problemleri senaryosu üzerine acil müdahale yönetimi gerçekleþtirildi.

HASAR TESPÝT ÇALIÞMALARI YAPILDI

Bu kapsamda, Elektrik Üretim AÞ (EÜAÞ), Türkiye Elektrik Ýletim AÞ (TEÝAÞ), Türkiye Elektrik Daðýtým AÞ (TEDAÞ), Boru Hatlarý ile Petrol Taþýma AÞ (BOTAÞ) ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðýnýn (TPAO) yaný sýra depremden etkilenen 7 ilde yer alan doðal gaz ve elektrik daðýtým þirketleri ile bölgede faaliyet yürüten 2 özel maden þirketinde kurulan kriz merkezleriyle irtibata geçildi.

Senaryoya göre, 29 Aðustos saat 00.15'te Bingöl il sýnýrlarý içerisinde 7,5 büyüklüðünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardýndan EÜAÞ, TEÝAÞ, TEDAÞ, BOTAÞ, TPAO ve ilgili þirketler hasar tespit çalýþmalarýna baþladý.

GEREKLÝ ÖNLEMLER ALINDI

Bu kapsamda, senaryo gereði depremden zarar gören bölgelerde elektrik ve doðal gaz kesintileri, açýk iþletme maden ocaklarýnda toprak kaymasý, petrol transfer hattýnda da sýzýntý meydana geldi. Bölgeye sevk edilen ekiplerin yoðun çalýþmalarý sonucunda elektrik, doðal gaz ve petrol daðýtým hatlarýndaki arýzalar giderildi. Açýk iþletme maden ocaklarýnda gerekli güvenlik önlemleri alýndý.

12 saat süren tatbikatýn ardýndan olasý bir depremin yaratabileceði sorunlarla alakalý olarak yapýlmasý gerekenler tartýþýldý, aksaklýklar ve eksiklikler not edildi.