EPDK, 2023 katýlma payý oranlarýný açýkladý
ABONE OL

Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya iliþkin kurul kararlarý, Resmi Gazete'nin bugünkü sayýsýnda yayýmlandý.

Buna göre, ilgili kanun uyarýnca doðal gaz piyasasýnda faaliyet gösteren lisans sahibi tüzel kiþilerin 2023 yýlýnda ödemekle yükümlü olduklarý 2022 yýlý katýlma payýna iliþkin oran, 2022 yýlý faaliyet dönemine iliþkin düzenleyecekleri gelir tablolarýnda yer alan safi satýþ hasýlatý tutarýnýn yüzde 0,05'i (on binde beþ), bu piyasada faaliyet gösteren sertifika sahibi tüzel kiþilerin 2023'te ödemekle yükümlü olduklarý katýlma payýna iliþkin oran ise 2022 faaliyetleri için sýfýr olarak belirlendi.

-PETROL PÝYASASI KATILMA PAYI ORANI

Petrol piyasasýnda faaliyet gösteren rafinerici, iþleme, daðýtýcý, iletim, ihrakiye teslimi, madeni yað ve depolama lisansý sahibi gerçek ve tüzel kiþilerin 2023'te ödemekle yükümlü olduðu 2022 katýlým payýna iliþkin oran, gelir tablosunda yer alan lisans kapsamýnda yürütülen piyasa faaliyetlerine iliþkin net satýþ tutarýnýn yüzde 0,1'i (binde bir) olarak belirlendi.

Taþýma ve bayilik lisans sahibi gerçek ve tüzel kiþilerin gelecek yýlda ödeyecekleri 2022 katýlma payý oraný ise alt baþlýklar dahil sýfýr oldu.

- LPG PÝYASASI KATILMA PAYI ORANI

LPG piyasasýnda faaliyet gösteren LPG daðýtýcý lisansý sahibi tüzel kiþiler ise, 2023'te ödemekle yükümlü olduklarý 2022 katýlým payýna iliþkin oran, 2022'de gelir tablolarýnda yer alan lisans kapsamýndaki yürütülen faaliyetlerine iliþkin net satýþlar tutarýnýn yüzde 0,1'i (binde bir) olarak açýklandý.

Bu piyasada faaliyet gösteren LPG Otogaz Bayilik lisans sahibi gerçek ve tüzel kiþilerin 2023 yýlýnda ödemekle yükümlü olduklarý 2022 yýlý katýlým payýna iliþkin oran ise sýfýr olarak kararlaþtýrýldý.

Söz konusu kararlar, 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüðe girecek.