Erbaþ, Yalova'da açýlýþýný yaptýðý Hz. Ali Camisi'nde "Ýlim ve Eðitim Ahlakla Yücelir" konulu hutbe irat etti, cuma namazýný kýldýrdý.
Ýslam'ýn, kadýn erkek her Müslümana ilim tahsil etmeyi asli bir vazife olarak yüklediðini belirten Erbaþ, "Cenabýhak, 'Yaratan Rabb'inin adýyla oku' buyurmuþ, Allah adýna ve O'nun rýzasý doðrultusunda okuyup öðrenmeyi bizlere emretmiþtir. Sevgili Peygamber'imiz, ilim yolunda olanlarý övmüþ, fayda vermeyen ilimden Allah'a sýðýnmýþtýr. Zira insan, kendini, Rabb'ini ve çevresini ilimle tanýr. Yaratýlýþ gayesini bilgiyle öðrenir. Ahlak ve fazileti, iyilik ve takvayý eðitimle kuþanýr. Hakký batýldan, hayrý þerden, doðruyu yanlýþtan hikmetle ayýrýr." diye konuþtu.
Erbaþ, Allah'ýn en güzel isimlerinden birinin "el-Alim" olduðunu vurguladý.
Allah'ýn, ilmin bizatihi kaynaðý, verdiði akýl, indirdiði kitaplar ve gönderdiði peygamberlerle insanlara bilmediklerini öðreten olduðunu dile getiren Erbaþ, "Dolayýsýyla ilim vahiyle yoðrulur, nebevi ahlakla süslenir, insanlýðýn hayrýna kullanýlýrsa gerçek anlamýna kavuþur. Kiþiyi dünyada huzur ve mutluluða, ahirette ebedi nimetlere ulaþtýrýr." ifadesini kullandý.
- "ÖÐRETMENLÝK, ALLAH RESULÜ'NÜN ÖVDÜÐÜ BÝR MESLEKTÝR"
Erbaþ, hakikati öðrenen ve öðreten konumunda olan müminin, Kur'an ile aklý, sünnet ile hayatý, Ýslam ile insanlýðý buluþturabildiði ölçüde sorumluluðunu yerine getireceðini anlattý.
Ýlim ve eðitimin önemine iþaret eden Erbaþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Ýlmin ve eðitimin, talim ve terbiyenin amacý; güzel ahlaktýr, salih ameldir, iyi insan yetiþtirmektir, topluma ve insanlýða faydalý olmaktýr, herkesin huzur içinde yaþayabileceði bir dünya inþa etmektir. Þayet, ilim ve eðitim irfanla buluþur, ahlakla yücelirse kötüler ve kötülükler toplumda yer bulamaz. Þiddetin yerine þefkat, nefretin yerine merhamet hakim olur. Ýlim ve eðitim, bilim ve teknoloji þahsi çýkar ve ihtiraslar için kullanýlýr ise insani ve ahlaki deðerler hiçe sayýlýr. Bugün Gazze'de ve dünyanýn pek çok yerinde olduðu gibi korkunç silahlar ve bombalarla benzeri görülmemiþ soykýrým ve katliamlar yaþanýr."
Prof. Dr. Erbaþ, yeni eðitim öðretim yýlýnýn 9 Eylül Pazartesi günü baþlayacaðýný hatýrlatarak, okullarýn çocuklarýn kimlik ve karakter geliþiminde, talim ve terbiyesinde önemli bir yere sahip olduðuna dikkati çekti.
Öðretmenlerin ise çocuklarý ilimle, imanla, güzel ahlakla, doðru ve sahih bilgiyle buluþturan, geleceðimizi inþa eden müstesna þahsiyetler olduðunu söyleyen Erbaþ, þunlarý kaydetti:
"Öðretmenlik, Allah Resulü'nün övdüðü bir meslektir. Nitekim Peygamber Efendi'miz, 'Ben bir öðretmen olarak gönderildim' hadisiyle, öðretmenliðin önemini bizlere hatýrlatmýþtýr. Çocuklarýmýzý ve gençlerimizi milletine ve insanlýða faydalý bir nesil olarak yetiþtirmek ortak sorumluluðumuzdur. Geliniz, göz aydýnlýðý yavrularýmýzýn akademik baþarýlarý için çaba gösterdiðimiz gibi ebedi kurtuluþlarý için de gayret edelim. Unutmayalým ki zamanýn þartlarýna göre iyi bir eðitim almýþ, güzel ahlakla yetiþtirilmiþ bir nesil en büyük kazancýmýz, en sarsýlmaz gücümüz olacaktýr. Önümüzdeki pazartesi günü ayný zamanda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýmýza baðlý 4-6 yaþ grubu Kur'an kurslarýmýz eðitim öðretime baþlýyor. Bu sene, 16 Eylül'de baþlayacak olan 7-10 yaþ grubu, ihtiyaç odaklý ve uzaktan eðitim kurslarýmýza da kayýtlarýmýz devam etmektedir. Çocuklarýmýzý, gençlerimizi, kadýn erkek her yaþtan insanýmýzý Kur'an kurslarýmýza ve camilerimize bekliyoruz."