Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, paralel yapının yurtdışındaki okullarıyla ilgili, "Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım gerekse başbakanımız, bakanlarımız, bunların konumunu anlatmak suretiyle, buraların kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere'' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Etiyopya'nın yaklaşık 1 milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika'nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını belirten Erdoğan, Türkiye ve Etiyopya arasındaki üst düzey ziyaretlerin ilişkilerin ilerlemesine vesile olduğunu söyledi.
Türkiye ile Afrika ülkeleri ilişkilerinin, 1'nci ve 2'nci Afrika zirveleriyle ciddi manada pekiştiğini, en son Malabo'daki 2. Türkiye-Afrika Zirvesi'nde de gerek sorunları gerekse geleceğin barış dünyasının nasıl kurulacağı konusunda ülkelerin düşüncelerini ifade ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteşebbislerin, girişimcilerin Türkiye'yi Afrika ülkelerinde ciddi manada temsil görevi üstlendiğini kaydetti.
Türk firmalarının gerek Etiyopya gerekse diğer Afrika ülkelerindeki yatırımlarının memnuniyet verici olduğunu vurgulayan ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Etiyopya ile 2014 sonu itibarıyla 400 milyon dolar ticaret hacmine ulaşacağız. Temennimiz bunu en kısa zamanda 500 milyon dolara ulaştırmaktır. Her iki ülkenin toplam nüfusu 170 milyon gibi, bu ticaret hacmi bunun için çok çok küçük" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk müteşebbislerini, girişimcilerini özellikle enerji konusunda, hidroelektrik konusunda Etiyopya'ya sevk edebileceklerini vurgulayarak, DEİK'in önderliğinde kalabalık bir işadamı heyetinin ziyaretine eşlik ettiğini, bugün yapılacak görüşmelerde Türkiye ve Etiyopya arasında ekonomik ve işbirliği alanlarında yeni bir döneme girileceğine olan inancını dile getirdi.
DEİK'in organizasyonu ile düzenlenecek İş Forumu'nda, Etiyopya Başbakanı Desalegn ile işadamlarını hitap edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşadamlarımızı teşvik edeceğiz, müşterek yapabilecekleri işler olabilir, üçüncü ülkelerde yapabilecekleri işler olabilir. Etiyopya'nın altyapı, üst yapı çalışmalarında müteahhitlik firmalarımızın çok büyük katkıları olacaktır. Bütün bunlarla birlikte savunma sanayine yönelik adımlar atabiliriz, askeri işbirliği alanında müşterek adımlar atabiliriz" diye konuştu.
Addis Ababa Üniversitesinde Türkoloji bölümü kurulmasını arzu ettiklerini dile getiren Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsünün müşterek çalışmaları için de gerekli zemini hazırlamak isteğinde olduklarını söyledi.
-"Burası güvenli bir bölge"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Desalegn ile görüşmelerinde paralel yapının faaliyetlerinin de gündeme geldiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak da değerli dostum Desaleng ile konuştuk. Bu konudaki ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar noktasında, legal görünüm altındaki illegal örgüt noktasında, kendileri de 'dost bir ülkemizde bu tür faaliyetleri olanlara biz de sıcak bakmayız' dediler. Bu dayanışmamız inanıyorum ki bizim geleceğe bakışımızı çok daha farklı şekilde güçlendirecektir."
Hz. Muhammed'in, Müslümanlar zulme uğradığı dönemde, Habeşistan'ı adeta güvenli bir bölge olarak düşündüğünü ve "Habeşistan'daki kral güvenlidir, emindir oraya gideceksiniz" dediğini hatırlatan Erdoğan, "Müslümanlar o zaman buraya geldi. Habeş Kralı Necaşi'nin bizim dünyamızda böyle anlamlı, özel bir konumu var. Dolayısıyla burası güvenli bir bölge" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA'nın Etiyopya'da inşasına devam ettiği kültür merkezinin de halkların kaynaşmasına vesile olacağını söyledi.
-Paralel yapının yurtdışındaki okulları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, "paralel yapının Afrika ülkelerindeki eğitim kurumlarının durumunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediği" sorusunu şöyle yanıtladı:
"MGK olarak bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden, legal görünüm altındaki illegal örgütlere yönelik tavsiye kararımızı hükümetimize bildirdik. Hükümetimiz de bu tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkarttı. Bakanlar Kurulu kararı olarak çıktıktan sonra yeni bir süreç başladı. Bu süreç artık paralel devlet yapılanmasının Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne girmesi anlamındadır. Artık bu örgüte karşı, ki ülkemizde bu inceliği fark etmeden hala bunlara 'cemaat' diyenler var, mücadelemiz kararlı şekilde sürmektedir, sürecektir.
Gittiğimiz ülkelerde devlet, hükümet başkanlarıyla gerek şahsım gerekse başbakanımız, bakanlarımız, bunların konumunu anlatmak suretiyle, buraların kapatılmasını ve buralarda bunların vermekte olduğu hizmeti Milli Eğitim Bakanlığımız vasıtasıyla verebileceğimizi kendilerine söylüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı da buna yönelik çalışmalarını şu anda tamamlamak üzere. Ekonomik olarak da Ekonomi Bakanlığımıza bağlı olan DEİK, sivil toplum kuruluşlarımızın bir çatı kuruluşudur, bu çatı kuruluşumuz uluslararası anlamda çok daha aktif görev üstlenmek suretiyle bu görevi ifa edecektir. Gerek fuar gerekse bu ilişkilerin düzenlemesinde DEİK bu boşluğa fırsat vermeden çalışmalarını sürdürmektedir. Nitekim bugün de burada DEİK'in organizasyonunda iş forumunu yapacağız."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, Etiyopya'nın uygulandığı kalkınma planına nasıl katkı vereceği sorusu üzerine de Türk firmalarının bu ülkede önlerinin açılması halinde gerekli adımları atacağını, Türkiye devleti olarak da işadamlarının her zaman yanında yer alacaklarını söyledi.
Türk sanayi bölgesi oluşturulması için bir Türk firmasına arazi tahsisi yapıldığını ve firmanın, tarım alanında başarılı çalışmalar yapabileceği projeler hazırladığını anlatan Erdoğan, "Etiyopya'daki 2015-2020 yılları arasındaki büyüme değişim planıyla ilgili girişimcilerimiz her şeye hazır. Sanayi bölgeleriyle her türlü işbirliğine Türkiye olarak hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Şu anda Etiyopya 50 bin megavatlık su hacmine sahip, burada üretilecek elektrik enerjisi için Türk girişimciler adımlar atacak, görüşmelere başlayacaktır" dedi.
Desalegn, Erdoğan ve heyetini davetlerini kabul ederek, Etiyopya'ya geldikleri için teşekkür etti. Desalegn, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu işaret ederek, bunun daha da öteye götürülmesi noktasındaki kararlılığın iki ülke temsilcileri tarafından net bir şekilde ortaya konduğunu ifade eden Desalegn, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması, yatırımların çeşitlendirilmesi noktasındaki kararlılığa da vurgu yaptıklarını anlattı.
Türk işadamlarının Etiyopya'da tekstil, ayakkabı sanayi, imalat sanayi ve deri mamulleri alanında iş yapabileceklerini belirten Desalegn, enerji yatırımlarının da Etiyopya'da önemli fırsatlar barındırdığını, anlaşmalar neticesinde Etiyopya'da enerji alanında faaliyet gösterecek şirketlerin üretecekleri enerjinin satın alınması noktasında devlet garantisinden yararlanması için bir çerçeve anlaşmanın imzalanması görüşmelerinin yapıldığını kaydetti.
Desaleng, iki ülke arasındaki 420 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini, bunun için gerekli çabayı göstereceklerini, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının müzakerelerine devam edeceklerini söyledi.
Türkiye'nin bölgesel barış ve istikrar konularını yakından paylaştıkları bir ülke olduğunu belirten Desaleng, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Somali ile ilgili çok önemli atımları var, Somali'deki yeniden yapılanma çalışmalarını çok yakından destekliyorlar, Etiyopya olarak bizler de Somali'nin yeniden inşası ve güvenliğin tesis edilmesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. Somali'de hem barış hem de güvenlik alanında mutabakatımızın devam ettiğini, işbirliğimizin daha da geliştirilerek devam ettirileceğini ifade etmek isterim. Afrika Boynuzu'nun güçlü ve barış içinde yaşayan coğrafya olmasını arzuluyoruz, bunun için yakın çalışmalarımıza devam edeceğiz. Etiyopya zaten halihazırda Somali'de barışı koruma inisiyatifini üstlenmiş bir ülkedir, burada hem farklı uluslararası örgütler ile ikili platformlar zemininde işbirliği çalışmalarına devam ederek, Somali'ye hem insani yardımlar çerçevesinde hem de yeniden inşa noktasında desteklerimizi sağlamaya devam edeceğiz."
-"Türk hükümetinin onayı yoksa işbirliği de yok"
Türk hükümetiyle her türlü görüşmeyi doğrudan yapacaklarını, doğrudan temasa geçeceklerini belirten Desaleng, şöyle devam etti:
"Hiçbir farklı oluşuma, hiçbir paralel yapılanmaya bu noktada imkan vermeyerek, sadece doğrudan hükümetlerin bu ve benzeri yatırım imkanlarını değerlendireceğimizi kendileriyle paylaştık. Türk hükümetinin onayı yoksa işbirliği de yok. Burada kurulmuş tüm kurumlara verdiğimiz mesaj çok net. Bizler her daim olduğu gibi bundan sonra da herhangi bir kuruluş ile işbirliğine giderken Türk hükümetinin desteğini ve onayını bekliyor olacağız. Bundan sonraki adımlarımızda nasıl bir yol takip edeceğimiz de ayan beyan ortadadır. Geçmişte iyi niyete dayalı işbirliklerimiz olmuş olsa bile, bundan sonra onların mahiyeti değişmiş ya da yapılanmalarında farklılığa gitmiş iseler bizler Türk hükümeti ile temaslarımızı yoğunlaştırarak, onların kılavuzluğu ve yönlendirmeleri doğrultusunda tasarruflarımızı kullanırız. Bize Türk hükümetinden farklı telkin gelirse gerekli tüm tedbirleri alır, gereken uygulamaları hayata geçiririz."
Desaleng, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülke arasında kültürel alanda işbirliği yapma konularını da görüştüklerini, Etiyopya'da "Türk Dili ve Edebiyatı" bölümü ya da bir kürsünün kurulması konusunda karşılıklı iyi niyetlerin ifade edildiğini söyledi. Desalegn, "Etiyopya binlerce yıl önce Müslümanlara kuçak açmış, evsahipliği yapmış bir ülkedir. Müslüman kültürünü yakından tanıyan bir ülke olarak halklarımızın bu kültürel mirası daha yakından tanıması için elimizden gelen her türlü çabayı göstermesi konusunda mutabık kaldık" dedi.